Klima, miljø og energi
  • Få siden oplæst

Case 2. Taastrupgård

Det største, nordiske solcelleanlæg i et boligbyggeri blev indviet med fest, musik og solskinsgule balloner i Taastrupgaard.

Solcelleanlæg i Taastrupgård

Foto: KAB

”Her står vi og tjener penge uden at røre en finger, ” sagde en glad formand, Robert Lanther, ved indvielsen af Taastrupgårds 5.000 m2 store solcelleanlæg torsdag den 26. marts 2015.

Roberts Lanther har også grund til at være tilfreds, for selv på denne grå vejrsdag i marts producerer solcelleanlægget 75 kWh ‒ eller for 150 kr. i timen.

De mange penge, Taastrupgaard for fremtiden sparer på elregningen, skal bl. a. gå til aktiviteter for beboerne og forbedringer af udearealerne.

Miljøbevidst afdelingsbestyrelse

Men selv om det har været vigtigt for afdelingsbestyrelsen at opnå besparelser på beboernes udgifter til strøm, har hensyn til miljøet været af afgørende betydning. ” Vi er alle sammen ansvarlige for at passe på miljøet. Det her solcelleanlæg giver en kæmpe besparelse på CO2 udslippet, ” sagde Robert Lanther, der sammen med de øvrige medlemmer af afdelingsbestyrelsen har været med i processen helt fra start.

Se dronefilm om solcelleanlægget i Taastrupgård

Solcelleanlægget i tal  • Opført: september 2014 - marts 2015
  • Pris: 15 mio. kr., der afdrages  med 810.000 kr. årligt
  • Forventet produktion: 790.000 kW årligt - det svarer til ca. 50 % af det fælles elforbrug
  • Forventet årlig besparelse på regningen for fælles el på 500.000 kr.
  • Forventet reduktion af CO2 udslip på 315 ton årligt

Folkefest

Alle beboerne var inviteret med til indvielsen, der blev en sand folkefest med verdensmad, musik og optræden af de lokale rap-drenge, Elite 31. KAB's direktør Jens Elmelund og borgmester Michael Ziegler ankom i Tesla’ er ‒ el-bilens svar på Rolls-Royce ‒ der dog kun var lejet til anledningen.

Læs artikel om indvielsen af nordens største solcelleanlæg i Taastrupgård

Taastrupgaard viser vejen

En Tesla kan køre 90 gange rundt om jorden på den strøm, solcellerne årligt producerer i Taastrupgaard, havde Michael Ziegler, der er ingeniør af uddannelse, regnet ud. ”Det er en god dag for klimaet og Høje-Taastrup Kommune. En af vores mest aktive boligafdelinger har taget et markant skridt i den grønne omstilling. I viser vejen for andre, ” konstaterede borgmesteren.

Indstillet til pris

”Jeg synes, det er et helt fantastisk projekt og håber, det vil give inspiration og ny viden, der kan motivere andre boligafdelinger til at gå samme vej ” sagde Jens Elmelund, der også kunne fortælle, at Taastrupgaard er blevet indstillet til KAB’s bæredygtighedspris, der uddeles i maj.

Læs mere om Taastrupgaards solcelleanlæg

Opdateret 17. november 2016

Ansvar for denne side

Teknik- og Miljøcenter

T: 43 59 10 00
E-mail: tmc@htk.dk