Pleje og omsorg
  • Få siden oplæst

Plejetestamente

Med et plejetestamente fortæller du plejepersonale og pårørende om dine ønsker til din pleje i fremtiden.

Et plejetestamente er med til at sikre dine ønsker

Et plejetestamente er en god idé, hvis du på grund af alderdom eller sygdom må erkende, at du vil miste kontrollen over dit liv.

I testamentet kan du fortælle plejepersonalet og dine pårørende om dine ønsker og om den måde, du har levet dit liv. De kan således lettere træffe valg på dine vegne, som stemmer overens med det, du selv ville have valgt.

I plejetestamentet oplyser du dine ønsker til din pleje i fremtiden. F.eks. om fremtidig bolig og indretning. Du kan dog ikke stille krav om, hvor du vil bo - kun hvordan du vil bo. Det er lettere for dine pårørende at håndtere svære beslutninger, som flytning til plejebolig, hvis de ved, at det ligger i tråd med dine ønsker.

Dit plejetestamente kan også fortælle om vigtige rutiner og vaner for dig i hverdagen som f.eks. mad, bad, påklædning, fysisk aktivitet og livsværdier.

Et plejetestamente er let at lave

Skriv dine ønsker på et stykke papir, optag en video eller indtal ønskerne på din smartphone.
Du behøver ikke at følge en officiel formular eller have en underskrift af en notar. Du opbevarer selv testamentet, og du kan altid ændre det.

Som inspiration kan du bruge skabelonen til et plejetestamente fra Høje-Taastrup Kommune. Her får du en vejledning og eksempler til at hjælpe dig. 
Hent skabelonen som pdf-fil (skal udfyldes i hånden)
Hent skabelonen som word-fil (du kan udfylde og gemme den på din computer)

Du kan også læse en tilsvarende gratis pjece Ergoterapeutforeningens hjemmeside www.etf.dk/der-er-noget-du-skal-vide-om-mig

Et plejetestamente er ikke juridisk bindende

Dine forhold kan ændre sig over tid, så det ikke længere vil være til dit bedste at følge de aftaler, der står i plejetestamentet. Plejetestamentet er derfor kun vejledende og ikke juridisk bindende for pårørende og personale.

Personalets faglige vurderinger vil altid indgå i vurderingen af din pleje og omsorg, og de vil rette sig efter testamentet, medmindre der er tungtvejende grunde til, at det bør være anderledes.

Et plejetestamente er ikke et livstestamente

Et plejetestamente og et livstestamente er to forskellige ting. I et livstestamente kan du udtrykke ønske om ikke at modtage livsforlængende behandling. Din læge kan vejlede dig om livstestamente.

Du kan se vores folder om plejetestamente her.

Opdateret 26. juli 2016

Ansvar for denne side

Sundheds- og Omsorgscenter

T: 43 59 10 00