Valgbestyrelse - ansvar for gennemførelse af skolebestyrelsesvalg
Det er den siddende skolebestyrelse, som har ansvar for at gennemføre valg til kommende skolebestyrelse. Den siddende skolebestyrelse nedsætter en valgbestyrelse, som består af:
- Skoleleder (formand for valgbestyrelsen)
- Formand for siddende skolebestyrelse
- En repræsentant valgt af og blandt de siddende forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer
Tidspunkt for skolebestyrelsesvalg, valgperiode og tiltrædelse
Valg til skolebestyrelse foregår i maj måned i lige år.
Forældrevalgte skolebestyrelsesmedlemmer sidder i skolebestyrelsen i en fireårig valgperiode og tiltræder hvervet i skolebestyrelsen 1. august.
Repræsentanter fra lokalsamfundet vælges for en fireårig periode. Elev- og medarbejderrepræsentanter vælges for en étårig periode.
For at sikre kontinuitet i skolebestyrelsens arbejde gennemføres forskudte valg for forældrerepræsentanter, således at halvdelen af de forældrevalgte medlemmer er på valg hvert andet år.
Skolebestyrelsens sammensætning
Den afgående bestyrelse indstiller til valgbestyrelsen, hvilke lokale samarbejdspartnere, som skal kontaktes med henblik på at indgå i skolebestyrelsen for den kommende periode. Den nye skolebestyrelse tager endeligt stilling til deltagelse af lokale samarbejdspartnere for den kommende periode.
Valgbestyrelsen starter med at tage stilling til om der skal vælges 2 eller 3 medarbejderrepræsentanter. Der er mulighed for at vælge 3 medarbejderrepræsentanter, hvoraf én skal repræsentere personalet i skolefritidstilbuddet. Hvis der vælges 3 medarbejdere, skal der kun vælges 6 forældre, så der ikke bliver mulighed for stemmelighed ved afstemninger i skolebestyrelsen.
Derfor kan antallet af medarbejder- og forældrerepræsentanter variere med 1.
Skolebestyrelsen består af:
Med stemmeret:
6 eller 7 medlemmer valgt af og blandt forældre til elever på skolen. Der vælges desuden 1. og 2. stedfortræder for forældrerepræsentanterne.
2 eller 3 medlemmer valgt af og blandt medarbejderne. Der vælges desuden 1. og 2. stedfortræder for medarbejderrepræsentanterne.
2 medlemmer valgt af og blandt eleverne. Der vælges desuden 1. og 2. stedfortræder for elevrepræsentanterne.
Uden stemmeret:
Skolens leder og dennes stedfortræder (souschef) deltager uden stemmeret og fungerer som sekretær for skolebestyrelsen.
Skolebestyrelsen kan permanent eller ad hoc inddrage følgende i skolebestyrelsens arbejde:
- afdelingsledere på skolen
- ledere af skolefritidsordninger
- dagtilbudsledere (pædagogiske ledere eller klyngeledere)
- ungdomsskoleleder
- medlemmer af lokale foreninger eller institutioner, som fx erhvervsråd, Idrættens samvirke, Kulturelt samvirke, boligselskab, kirke, fagforening eller andre aktører lokalt eller kommunalt som kan kvalificere skolebestyrelsens arbejde med at være en skole, der åbner sig mod det omgivende samfund.
Sammensætningen af skolebestyrelse på Linie 10:
- 2 repræsentanter fra ungdomsuddannelserne udpeges af lederne af fx gymnasiet, handelsskolen eller teknisk skole for 2 år
- 1 repræsentant udpeges af lederen af kommunens erhvervscenter for 2 år
- 2 forældrerepræsentanter vælges senest 1. september for en 1år af og blandt forældre til elever på skolen
- 2 medarbejderrepræsentanter vælges for 1 år
- 2 elevrepræsentanter vælger for 1 år
- Skolens leder er medlem af skolebestyrelsen og fungerer som sekretær uden stemmeret.
Fælles bestyrelse i Reerslev
For Reerslev Skole gælder særlige regler for valg til bestyrelse, idet skolen og dagtilbuddet samdrives med en fælles bestyrelse. De særlige regler findes som bilag til denne vedtægt.
Valg af forældrerepræsentanter og stedfortrædere.
Blandt og af forældre til elever på skolen vælges 7 eller 6 repræsentanter (afhængigt af om der vælges 2 eller 3 medarbejderrepræsentanter) og en 1. og 2. stedfortræder.
Hvis skolen har flere afdelinger (forstået som afdelinger på forskellige matrikler), vælges mindst én repræsentant fra hver afdeling og hvis flere skoler har fælles leder vælges mindst én forældrerepræsentant fra hver af skolerne.
Hvis skolen har specialklasser på mindst tre klassetrin, skal der være mindst én forældrerepræsentant fra specialklasserne.
Valgret og valgbarhed
Skolebestyrelsens forældrerepræsentanter vælges af og blandt de personer, der på valgets tidspunkt har forældremyndigheden over børn, der er indskrevet i skolen, samt af og blandt de personer, som nævnes i nedenstående liste, hvis disse overfor skolens leder fremsætter ønske om at deltage i valget:
- Personer, der har modtaget et barn, der er indskrevet i skolen eller ved et regionalt undervisningstilbud, i privat familiepleje eller formidlet døgnophold, forudsat, at personerne har plejetilladelse eller godkendelse fra kommunalbestyrelsen. Tilladelsen skal være meddelt senest et år før valget. Forældremyndighedens indehaver(e) kan ikke samtidig deltage i valget.
- Den, der har indgået ægteskab med indehaveren af forældremyndigheden over et barn, der er indskrevet i skolen, forudsat at indehaverne/indehaveren af forældremyndigheden giver sin tilslutning
- Skolebestyrelsens forældrerepræsentanter vælges af og blandt de personer, der på valgets tidspunkt har forældremyndigheden over børn, der er indskrevet i skolen, samt af og blandt de personer, som nævnes i nedenstående liste, hvis disse overfor skolens leder fremsætter ønske om at deltage i valget:
- Personer, der har modtaget et barn, der er indskrevet i skolen eller ved et regionalt undervisningstilbud, i privat familiepleje eller formidlet døgnophold, forudsat, at personerne har plejetilladelse eller godkendelse fra kommunalbestyrelsen. Tilladelsen skal være meddelt senest et år før valget. Forældremyndighedens indehaver(e) kan ikke samtidig deltage i valget.
- Den, der har indgået ægteskab med indehaveren af forældremyndigheden over et barn, der er indskrevet i skolen, forudsat at indehaverne/indehaveren af forældremyndigheden giver sin tilslutning
- Stedforældre til en elev, hvis indehaveren/indehaverne af forældremyndigheden over barnet samtykker heri.
- Faderen til et barn, der er indskrevet i skolen, hvis faderskabet er fastslået, og faderen bor sammen med forældremyndighedens indehaver og barnet.
- Den af de biologiske forældre, som ikke har del i forældremyndigheden, og som ikke bor sammen med forældremyndighedens indehaver, jf. nr. 4. Det er en forudsætning, at forældremyndighedens indehaver giver sin tilslutning, og at der ikke er meddelt valgret til nogen anden i medfør af nr. 2.
Personer, der er ansat ved:
- den pågældende skole eller
- den samdrevne institution, jf. folkeskolelovens § 24 a eller
- en ungdomsskole, som har fælles ledelse med folkeskolen, jf. folkeskolelovens § 24 b eller
- det regionale undervisningstilbud kan ikke vælges til eller være forældrerepræsentanter i skolebestyrelsen.
Der henvises i øvrigt til skolebestyrelsesbekendtgørelsen.
Valg af elevrepræsentanter
Skolelederen sikrer, at der blandt og af eleverne vælges to repræsentanter til skolebestyrelsen samt 1. og 2. stedfortræder.
Hvis skolen har flere afdelinger (forstået som afdelinger på forskellige matrikler), vælges mindst én repræsentant fra hver afdeling og hvis flere skoler har fælles leder vælges mindst én elevrepræsentant fra hver af skolerne.
Valg af medarbejderrepræsentanter
De 2 eller 3 medarbejderrepræsentanter og 1. og 2. stedfortræder skal vælges af og blandt undervisende personale og andre medarbejdere på skolen. Kun fastansatte kan opstille og stemme om medarbejderpladserne i skolebestyrelsen.
Når valgbestyrelsen har taget stilling til, om der skal vælges 2 eller 3 medarbejderrepræsentanter, er det skolelederen, som gennemfører valg af 2 repræsentanter valgt af og blandt det undervisende personale og evt. 1 repræsentant valgt af og blandt SFO´ens personale.
Udtrædelse af skolebestyrelsen og suppleringsvalg
En forældrerepræsentant kan udtræde af skolebestyrelsen, når forældrerepræsentanten har meddelt skolebestyrelsen skriftligt, at vedkommende ønsker at træde ud, og vedkommende herefter har modtaget skriftlig bekræftelse på dette fra skolebestyrelsen (Bek. Nr. 1074 af 14.9.2017 §9).
Herefter indtræder stedfortræderne efter prioritet. 1. stedfortræder indgår i skolebestyrelsen og 2. stedfortræder rykker op som stedfortræder.
Hvis ikke der er flere stedfortrædere, når der er ledige pladser i skolebestyrelsen afholdes snarest muligt suppleringsvalg, til både den/de ledige pladser og til stedfortrædere.
Kandidatopstilling
Valgbestyrelsen skal sikre, at de valgbare får besked om mulighed for at opstille. De valgbare skal have mindst 2 uger til at overveje, om de vil være kandidater til skolebestyrelsen, inden valgbestyrelsen lukker kandidatlisten.
Valgprocedure
Valgbestyrelsen skal tilrettelægge afstemningsmetoden på en måde, som ikke udelukker stemmeberettigede fra at stemme, og som sikrer størst mulig valgdeltagelse.
Valg og fredsvalg
Hvis antallet af kandidater er højere end det antal pladser, der er ledige i skolebestyrelsen, skal der gennemføres valg.
Valgbestyrelsen er ansvarlig for:
- gennemførelse af valg, herunder sikre repræsentation fra evt. specialklassespor jf. pkt. 4.
- optælling af stemmer
- bekendtgørelse af valgresultat overfor samtlige stemmeberettigede
- behandling af klager over valg
- Afstemningen skal være personlig, hemmelig og skriftlig.
Fredsvalg
Hvis antallet af kandidater er det samme som antal ledige pladser i skolebestyrelsen, kan der afholdes fredsvalg. Dvs. at der ikke skal gennemføres afstemning om kandidaterne.
Klager over valg
Valgbestyrelsens behandling af klage over valg kan ankes til kommunens administration.
Konstituering
Når valg og udpegning er gennemført, indkalder skolelederen den nye skolebestyrelse til et konstituerende møde.
Det afgøres, hvorvidt skolebestyrelsen skal suppleres med repræsentanter fra den kreds af ledere, der er nævnt i pkt. 3.
Skolebestyrelsen konstituerer sig med en formand. Hvis der er flere kandidater til formandsposten afgøres det ved afstemning, hvem der skal være formand.
Skoleleder er ifølge bekendtgørelse selvskrevet som sekretær for skolebestyrelsen.
Mødevirksomhed
Der aftales en møderække for et helt skoleår ad gangen.
Det er bestyrelsesformandens ansvar at sikre, at fastsætte møderne og indkalde medlemmerne - herunder stedfortrædere.
Skolebestyrelsen kan afholde et ekstraordinært møde, når det ønskes af formanden, eller når mindst tre af bestyrelsens medlemmer ønsker det med angivelse af punkter til dagsordenen. Formanden indkalder til et sådant møde med mindst 8 dages varsel. Formanden fastsætter dagsordenen for møderne. Såfremt et medlem ønsker et punkt optaget på dagsordenen, skal det meddeles formanden senest seks dage før mødet afholdes.
Formanden sender senest fire dage inden mødet en dagsorden med evt. bilag til medlemmerne.(Omfattende bilagsmateriale kan dog fremlægges til gennemsyn på skolen.)
I særlige tilfælde kan formanden indkalde til møde med kortere varsel. Når mødet indkaldes, skal formanden underrette medlemmerne om de sager, der skal behandles på det pågældende møde.
Er et medlem forhindret i at deltage i et skolebestyrelsesmøde, indkaldes en stedfortræder. Skolebestyrelsesformanden indkalder stedfortræderen.
Skolebestyrelsen er beslutningsdygtig, når mere end halvdelen af de stemmeberettigede medlemmer er til stede.
Medlemmerne kan kun deltage i bestyrelsens afstemninger, når de er personligt til stede under disse. Det er således ikke muligt at stemme med fuldmagt.
Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende.
Referat
Der tages referat af bestyrelsens beslutninger. Der er følgende formkrav:
- Det anføres for hvert møde hvilke personer, der har været til stede under mødet
- Formanden godkender referatet inden det sendes til de øvrige medlemmer
- Referat godkendes (eller rettes) på det efterfølgende møde
- Dagsorden og beslutningsprotokol skal være offentlig tilgængelig, bortset fra de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt.
Ethvert medlem kan forlange afvigende opfattelser tilført protokollen og få dem medsendt bestyrelsens udtalelser og beslutninger.
Skolens leder vil i forbindelse med spørgsmål om beslutningernes legalitet kunne tilføje protokollen sin opfattelse. Strider skolebestyrelsens beslutninger imod Folkeskoleloven er det skolelederens ansvar at påpege dette. Fastholder skolebestyrelse sin beslutning overgår det til Byrådet at tage stilling til denne.
Beretning og information til øvrige forældre
Skolebestyrelsen afgiver en årlig beretning, som enten behandles på et møde eller offentliggøres på skolens forældreintra/AULA.
Skolebestyrelsen indkalder mindst én gang årligt forældrene til et fælles møde til drøftelse af skolens virksomhed.
Tavshedspligt
Skolebestyrelsens møder er lukkede, og medlemmerne er underlagt de almindelige regler om tavshedspligt.
Forvaltningsloven pålægger en person, der virker inden for den offentlige forvaltning, tavshedspligt. Tavshedspligten gælder, når der er tale om oplysninger, som efter loven er betegnet som fortrolige, eller hvis det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde oplysningerne for at varetage hensyn til offentlige eller private interesser.
Både nuværende og tidligere medlemmer af skolebestyrelsen er omfattet af reglerne om tavshedspligt. Tavshedspligten gælder også efter udtræden af skolebestyrelsen. Der henvises til Forvaltningslovens § 27 og Straffelovens § 152 og § 152 c-f.
Elever må ikke overvære den del af drøftelserne i skolebestyrelsen, der angår enkelte elever eller ansatte på skolen.
Dagsordenspunkter, der falder under tavshedspligten føres ikke til protokol, men indgår som lukkede punkter i et sideordnet referat. Dette referat offentliggøres ikke, men opbevares af skolelederen som sekretær for bestyrelsen.