Høje-Taastrup Kommune er en af i alt seks kommuner (Høje-Taastrup, Frederiksberg, Tønder, Køge, Kolding og Odder Kommune) som har indgået et samarbejde med Center for Ungdomsstudier (CUR) omkring projekt Trænerakademiet i 2023-2026.
Nyeste forskning viser, at der i samfundet i dag er færre såkaldte ”kontinuerligt frivillige”, og antallet af timer som de frivillige bruger på frivilligt arbejde er faldende. Denne udvikling udfordrer en af grundpillerne i det danske samfund - nemlig foreningslivet. Udover at foreningslivet danner en central ramme for især mange børn og unges fritidsliv, yder det også et markant bidrag i forhold til såvel demokratisk dannelse som sammenhængskraft på tværs af alder, kultur, politisk og religiøs overbevisning.
Det frivillige foreningsliv har i mange år udgjort en arena, hvor børn og unge har kunnet indgå i fællesskaber på tværs af forskelle. I foreningslivet får unge styrket deres personlige og sociale kompetencer og får mulighed for at tage ansvar i et demokratisk fællesskab. Trænerakademiet hviler på den grundantagelse, at det er en udfordring for både den enkelte unge og samfundet som helhed, at en stadig mindre andel af unge oplever at være en del af det fællesskab og den dannelsesarena, som foreningslivet udgør.
Overgangen til ungdomsuddannelser udgør for mange unge i dag et paradigmeskifte, hvor fokus er på uddannelse, fritidsjob, fester og det sociale liv, hverken tidsmæssigt eller mentalt levner plads til at påtage sig kontinuerligt foreningsarbejde. Tilsammen kalder dette både på en rekrutteringspraksis i foreningerne, der fokuserer på elever i udskolingen (7.-9. klasse) samt indsatser, der kan motivere og hjælpe unge trænere med at få deres foreningsengagement til at hænge sammen med deres ungdomsuddannelse og sociale liv. Altså en helt ny praksis på tværs af både skoler, klubber og foreninger, som skal udvikles og afprøves gennem trænerakademiet.