Kunst og kultur
  • Få siden oplæst

Kallerup

Kallerup betyder Kallis udflytterbebyggelse, og blev første gang nævnt i 1376 som Kallorp. Allerede rensdyrjægerne betrådte dette område for 13.000 år siden.

For 5.000 år siden bosatte stenalderbonden sig her. I bronzealderen var bebyggelsen tæt. I vikingetiden fik stedet navn. På dette tidspunkt var der kun en gård her, Kalli's udflyttergård.

/upload/images/vandreture/kallerup/kallerup_store/kallerup1799.jpg /upload/images/vandreture/kallerup/kallerup_store/kallerup efter1800.jpg

Skitse til venstre: 1799. Skitse til højre: 1899

I slutningen af 1600-tallet var den ene gård blevet til tre gårde og nogle få huse.I dag ligger de gamle gårde og huse her stadig, mens stationsbyen Hedehusene har bebygget de gamle marker.

Tekst og foto

Gamle fotos: Udlånt af Byhistorisk Samling og Lokalarkiv i Høje-Taastrup Kommune. Nye fotos og tekst: Else Trier. Landsbykort: Aage Sand  

Turpunkter

Kort over Kallerup

1. Kallerupgård

Kallerupgård er den ene af Kallerups gamle gårde.Gården ligger på den plads, den har ligget på fra gammel tid. Stuehuset er fra 1862. Her boede H.P. Henriksen, som i 1915 tilbød den grund, som Hedehusene skole i dag ligger på og som i 1920 tilbød den grund, som Ansgarkirken i dag ligger på. Kallerupgård har i sidste århundrede frasolgt meget af sin jord til grusgrav, Kallerup Grusgrav. I 2005 er gården blevet renoveret og omdannet til moderne boliger.

/upload/images/vandreture/kallerup/kallerup_store/kallerupgård før.jpg

2. Indgang til Landsbyen

Overfor ligger to ældre huse. Det ene danner sammen med Kallerupgård indgangsportal til landsbyen. Det første var et dobbelthus, hvor en tømrer og en arbejder boede omkring år 1900.

3. Møllehøj 

For enden af vejen ligger til højre en smuk hvid bindingsværksgård. Det er den gamle Møllehøj, en anden af Kallerups gamle gårde. I 1913 blev gården her fraskødet Møllehøj, som flyttede ud af landsbyen. Nyd synet af denne gård, der i dag fremstår med tre smukke hvide længer, med sort bindingsværk og stråtag.  

4. Hulkærgård

Hulkærgård, den tredje af Kallerups gamle gårde, ses til venstre. Det var denne gård Jens Pedersen boede på, da han i 1881 byggede Hedehus Jernbanekro og i 1909 Kallerup Mejeri. Det var også ham der i 1915 tilbød Hedehusene en grund til Hedehusene skole på Vesterkøb og i 1920 en grund til Ansgarkirken samme sted.

I øvrigt frasolgte samme Jens Pedersen meget jord til den fremvoksende Stationsby Hedehusene. Det er således hovedsagelig hans gårds jord, Hedehusene er bygget på. 

/upload/images/vandreture/kallerup/kallerup_store/hulkaergaard_1971.jpg

Turforslag

  • Forlæng evt. turen ved at køre et lille smut nord for landsbyen. Her ligger 'Omegnens Fritidshaveforening', der er udstykket fra Møllehøj. Nyd synet af marker og evt. græssende kvæg; et sjældent syn i dag. Her ses også en nyere udgave af Møllehøj.

  • Du kan også tage på rundtur i Hedehusene, som er bygget på Kallerupgård og Hulkærsgårds marker.

  • Du kan dertil tage ud i det rekreative område Hedeland, som ligger tæt herved.

  • Har du lyst til flere landsbyvandringer, kan du tage til i de nærliggende landsbyer: Soderup eller Baldersbrønde

Opdateret 4. august 2016

Ansvar for denne side

Byrådscenter

T: 43 59 10 00