Natur og udeliv
  • Få siden oplæst

Find mad i naturen

Spis

Find mad i naturen

Brug menuen til venstre til at opdage, hvilken spiselig vegetation der er i dit lokalområde. Eller gå på jagt i hele kommunen efter nye og spændende ingredienser til din madlavning.

Find mad i foråret

I foråret bugner naturen med skønne råvarer til madlavning. Allerede i starten af marts kigger de første brændenælder og mælkebøtter op fra jorden. Det er det første tegn på alle de lækre ingredienser der venter jer i løbet af året.

I månederne marts-maj skal i gå på jagt efter grønt som skvalderkål, brændenælder, mælkebøtter, løgkarse, fuglegræs og gåsefod.

Med en smule planlægning kan i nyde en hel dag i naturen, og tilberede jeres fundne råvarer over bål, eller i kan tage dem med hjem i køkkenet.

Et eksempel på en lækker forårsret, som både kan tilberedes over bål eller hjemme er en skovpizza. Tilbered eventuelt dejen hjemmefra, så I hurtigt kan få tryllet en pizza frem når sulten melder sig.

Skovpizza

  • Grov pizzadej
  • 50 g gær
  • 1 ltr lunken vand
  • 3 spsk. Olie
  • 3 tsk salt
  • 800 g fuldkornshvedemel
  • 600 g. italiensk hvedemel

Fyld

  • Revet ost
  • Skinke
  • Masser af grønt (brændenælder, mælkebøtter mm)

Når I har fundet jeres nældeskud mm.  skylles disse grundigt. Derefter koges de let i et par minutter, hvorefter de er klar til servering.

Rør gæren ud i vandet, og bland olie og salt i. Tilsæt derefter melet lidt ad gangen. Først det grove mel og derefter hvedemelet til dejen er jævn. Ælt den godt og længe, og lad den hæve tildækket 1-2 timer.

Ælt dejen igennem igen. Skal det være portionspizzaer, som børnene er med til at tilberede, kan du forme små, runde boller, som derefter bredes ud og kommes fyld på.

Steg pizzabunden i rigeligt olie på en bålpande. Idet pizzaen vendes lægges fyldet på. Efter fem minutter på hver side er pizzaen færdig.

Denne, samt andre lækre opskrifter på mad fra naturen kan findes i Friluftsrådets inspirationshæfte ”Smag på naturen – inspiration til udeoplevelser og madlavning med de mindste børn”.

Velbekomme!

Find mad om sommeren

I løbet af sommeren bugner naturen med lækre, solmodne og velsmagende bær og blomster, som er lige til at plukke. Så er det tid til at høste, samle og fylde smagen af sommer. Høsttiden er en fantastisk tid at nyde naturen på.

I månederne juni-august skal i blandt andet gå på jagt efter hyben, kløver, kamille, æbler, jordbær, brombær, blåbær og mirabelle som alle kan bruges til at lave marmelade, saft eller som tilbehør til en lækker sommerret.

Et eksempel på, hvad I kan tilberede i løbet af sommeren er bagte æbler, som i nemt kan tilberede over bål. I kan blandt andet finde æbler i Engvadgårdsparken, ved kulturhuset i Hedehusene, Hakkemosen, Mølleparken, Charlottekvarteret og Snubbekorsskoven.

Bagte æbler med madfyld

Ingredienser

  • Bacon
  • Krydderurter
  • Løg eller forårsløg

Pluk æblerne og skyl dem. Grav herefter kernehuset ud med en ske eller en kernehusfjerner. Bland fyldet, og put det ned i det udhulede æble. Pak æblet ind i sølvpapir, og læg det i bålets gløder. Æblet skal bage i ca. 10 minutter, og vendes undervejs.

Bagte æbler med dessertfyld

  • Chokolade
  • Marcipan
  • Brun farin
  • Kanel

Pluk æblerne og skyl dem. Grav herefter kernehuset ud med en ske eller en kernehusfjerner. Bland fyldet, og put det ned i det udhulede æble. Pak æblet ind i sølvpapir, og læg det i bålets gløder. Æblet skal bage i ca. 10 minutter, og vendes undervejs.

Denne, samt andre lækre opskrifter på mad fra naturen kan findes i Friluftsrådets inspirationshæfte ”Smag på naturen – inspiration til udeoplevelser og madlavning med de mindste børn”.

Velbekomme!

Find mad i efteråret

Fra sensommeren og i løbet af efteråret er det perfekt at gå på jagt efter svampe. Lån en bog om svampe på biblioteket, så i nemt og hurtigt kan forsikre jer at I plukker de rigtige svampe. Gå blandt andet på opdagelse efter Østershatte eller fløjsfod.

Ristede skovsvampe

Ingredienser

  • 2-3 store håndfulde skovsvampe, eksempelvis kantareller, Karl Johan, Østershatte
  • 1-2 fed hakket hvidløg
  • Brød
  • Olivenolie
  • Salt og peber

Svits hvidløg i olivenolie på en pande. Kom svampene på panden og svits dem indtil væden er fordampet og svampene har fået farve. Tilsæt salt, peber og persille og server straks på ristet brød.

Denne, samt andre lækre opskrifter på mad fra naturen kan findes i Friluftsrådets inspirationshæfte ”Smag på naturen – inspiration til udeoplevelser og madlavning med de mindste børn”.

Velbekomme!

Find mad om vinteren

Selv i vintermånederne kan man udnytte naturen i køkkenet. Selvom udvalget er lidt begrænset er der stadig gode muligheder for, at gå på opdagelse i naturen.

Tag for eksempel børnene med ud i skoven og pluk grannåle til en lækker kop te eller tag på fisketur til en af kommunens mange søer.

Granålene kommes i en tepose og trækker derefter i kogt vand til den har fået tilstrækkelig smag.

Velbekomme! 

Opdateret 5. juli 2017

Ansvar for denne side

Driftsby

T: 43 59 11 00
E-mail: driftsby@htk.dk