Natur og udeliv
  • Få siden oplæst

Hedehuset Kulturpark

I Hedehusene Kulturpark flyder landskab og beplantning sammen med byens historie, kulturliv og sjove legemuligheder og skaber oplevelser, der fortæller Hedehusenes spændende historie - bl.a. med en kultursti, som slynger sig gennem parken.

Hedehusene Kulturpark

Vandresti Loeb Cykling Kulturoplevelser Handicapvenligt Petanque Legeplads wc Parkering Bord og baenkesaet
 
Information

Ved du at Kulturparken er den første bypark i Danmark, der fortæller byens historie. Kulturparken udnytter byparkens særlige landskabelige træk til at iscenesætte og formidle historien om Danmarks råstofudvinding og industrikulturarv - en historie, der har sat markante spor i Hedehusene.

Den nye Kulturpark synliggør byens identitet og kulturarv på en anden måde end et bymuseum og skaber nye og sjove oplevelser for besøgende i parken. Kulturparken er et sted, hvor der er rum til alle, og hvor der er aktiviteter, der samler hele byen.

Kulturparken

Kulturparken var tidligere gemt væk i byen, men er nu blevet åbnet op og skal være et sted, som samler Hedehusenes borgere. Her kan man gå ad kulturstien, som fører de besøgende igennem bakkelandskabet, langs en storslået ´væg´ af gamle egetræer, forbi et formidabelt kig over søen og videre langs skovområdet.

Stien er gjort til et smukt og gennembearbejdet historiefortællende element, der via en grafisk belægning formidler Hedehusenes historie. Stien er af en blanding af beton, tegl, sten, grus og leder, som afspejler byens industri kulturarv.

På vejen gennem Kulturparken kan man opleve Skovpavillionen i skovbrynet mellem græsplænen og søen tæt ved Fritidscentret Hedehuset. Centralt i parken kan man opholde sig på en opholdstrappe midt i mødet mellem fladen, bakkerne, søen og Fritidscentret. Ved ankomsten til bakkeområdet fra Charlottekvarteret er der opsat en tidslinje om industrihistorien i Hedehusene.

En del af områdefornyelsen i Hedehusene

Kulturparken er en del Områdefornyelsen, som skal løfte det centrale Hedehusene mellem jernbanen og Hovedgaden, og Kulturparken skal være med til at skabe en god forbindelse mellem Hedehusene og NærHeden.

Kulturparken er udviklet af et partnerskab mellem grundejere, virksomheder, kulturinstitutioner og boligorganisationer i Hedehusene og Høje-Taastrup Kommune.

Der er afholdt en åben idekonkurrence på den online innovationsplatform Innosite, hvor der kom forslag fra hele verden fra både borgere, professionelle fagfolk og studerende. Derudover har borgerne i Hedehusene været en vigtig og aktiv del i udviklingen af Kulturparken. Der har bl.a. været afholdt borgermøde og events, der kombinerede skattejagt, fysiske aktiviteter, frokost i det grønne og udveksling af viden om Hedehusenes fortid, nutid og fremtid.

Leg og ophold

I Kulturparken er der mulighed for at lege på Edderkoppen, en interaktiv legeplads, hvor du kan finde nye måder at udfordre dig selv. Læs Vejledning i Edderkoppens funktion her.

I kan også prøve kræfter med de sjove udendørs musik instrumenter, der giver oplevelser for hele familien.
Mod øst i udkanten af Kulturparken finder I Hedehushallen og en baskeball bane, udendørs lege- og træningsbane og FDF´s spejderhytte med tilhørende bålplads.

Har I brug for et hvil, kan I benytte en af parkens borde og bænke eller hængekøjer og nyde et selvplukket æble af sorterne ”Belle de Boskoop”, ”Cox Orange”, ”Transperante” ”Blanche” og ”Ingrid Marie”. I kan også nyde lidt godt fra Fritidscenterets cafè.

Ved indgangen til Fritidscentret, kan man gå gennem den flotte og bevaringsværdige kirsebærallé. Kirsebærtræerne er af sorten Prunus avium ”Plena” og bærer ikke frugt.

I parken er et regnvandsbassin, hvor der til tider er en del vand i. Så ser søen helt naturlig ud med vandplanter og dyreliv. Fugle og egern holder gerne til i beplantningerne. Træer og buske skærmer for jernbanen, der afgrænser området.

Der er flere skulpturelle elementer i parken. I "Skulpturguide Høje-Taastrup" beskrives de enkelte skulpturer, der er sat op i parken.

Mulighederne er mange i Hedehusene Kulturpark.

God tur!  

 

Opdateret 29. juni 2017

Ansvar for denne side

Driftsby

T: 43 59 11 00
E-mail: driftsby@htk.dk