Magtanvendelse
I Flønghuset har vi en vigtig regel: Man må ikke forstyrre andre børn og voksne, og man må ikke slå, sparke eller lignende.
Flønghuset er underlagt folkeskolens regler om magtanvendelse. Når et barn starter i Flønghuset, orienterer vi både forældre og børn om de regler, der skal følges i huset. Vi fortæller også om, hvordan vi håndterer det.
Ved magtanvendelse forstås, at et barn fastholdes eller flyttes fysisk mod sin vilje:
- Hvis man bruger fysisk magt til at flytte et barn væk fra en konfliktsituation
- Hvis man fastholder et barn fysisk for at skærme sig selv, andre børn eller barnet selv mod vold
- Hvornår er der IKKE tale om magtanvendelse?
- Hvis barnet kan overtales til at stoppe sin voldsomme handling uden at den voksne behøver at bruge fysisk magt.
- Hvis man tager et barn i hånden eller om skulderen for at føre det væk fra en konfliktsituation, men ikke bruger fysisk magt – dvs. barnet går selv med, om end modstræbende.
Hvordan forebygges vold og brug af magtanvendelse?
Fastholdelse og øvrige former for magtanvendelse er ikke en pædagogisk tilgang, der benyttes i Flønghuset. Magtanvendelse må kun anvendes, hvis barnet er til fare for at skade sig selv, andre børn eller voksne eller hvis barnet ødelægger ting eller inventar.
Hvis børnene udøver vold, eller hvis personalet har været nødsaget til at bruge magtanvendelse, kontaktes forældrene altid. Personalet fortæller forældrene om situationen, og det drøftes med dem, hvordan vold og magtanvendelse kan forebygges fremover.
Ledelsen informeres altid, hvis et barn har udøvet vold, eller hvis der er brugt magtanvendelse over for et barn.
I personalegruppen er der i dagligdagen med børnene hele tiden opmærksomhed på at forebygge vold.
Trusler tages lige så alvorligt som fysisk vold
Vi kommunikerer tydeligt i ord og handling, at vi hverken accepterer trusler eller vold. Vi drøfter den slags på konferencer, teammøder, i supervision og på personalemøder med det formål at forebygge magtanvendelse og vold/aggressiv adfærd.
Grundideer i forebyggelse af vold
Personalet har vedtaget følgende grundideer i forebyggelse af vold:
- Vi vil ikke have det!
- Tag volden i opløbet – selv det mindste niveau
- Trusler tages lige så alvorligt som vold
- Barnet har ansvaret for sin voldsomhed – uanset provokation og (bort-)forklaringer
- Gå efter bolden – det er handlingen, det handler om, ikke barnets personlighed
- Vi bruger specialpædagogik med adfærdsterapeutiske elementer.
Sådan registreres magtanvendelse i Flønghuset
Magtanvendelse skal altid registreres på et skema af den medarbejder, der har udført magtanvendelsen. Registreringen bruges både som dokumentation og til læring i personalegruppen.
Registreringen underskrives og afleveres til Flønghusets leder inden 24 timer, fra magtanvendelsen har fundet sted. Flønghusets leder underskriver ligeledes registreringen og videresender en kopi til barnets sagsbehandler i Familieafdelingen.
Flønghusets leder journaliserer alle registreringer af magtanvendelse.
Læring, så magtanvendelser kan undgås fremover
Hvert barn drøftes på fastlagte konferencer i det team, som barnet er tilknyttet. Har der været anvendt magtanvendelse i forhold til barnet, drøftes episoden i teamet, herunder hvordan det i fremtiden kan forebygges.
Hvert team er herudover én gang om måneden forpligtet til at drøfte forebyggelse af magtanvendelse på et generelt plan, herunder med inddragelse af teoretisk viden. Når temaet har haft den månedlige drøftelse, orienteres kortfattet om hovedpointerne på den efterfølgende konference i Flønghuset.
Tilsyn med Flønghuset
Høje-Taastrup Kommune fører tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. De årlige tilsyn omfatter både indholdet af tilbuddene og den måde, hvorpå opgaverne udføres.
Høje-Taastrup Kommune fører det generelle driftsorienterede tilsyn med egne kommunale tilbuds personale- og bygningsmæssige forhold og økonomi, jf. servicelovens § 147.
Rapport fra tilsyn 03.03.2021 med Flønghuset.
Rapport fra tilsyn 06.12.2022 med Flønghuset.