Er du forælder til en ung under 18 år, eller er du selv ung under 18 år, og er du i tvivl om, hvorvidt et misbrug af alkohol, hash eller andre euforiserende stoffer er ved at opstå, kan der ydes rådgivning til den unge og/eller forældre.
I Høje-Taastrup Kommune ønsker vi at tage hånd om problemet så hurtigt som muligt. Vi vil gerne forhindre, at den unges forbrug udvikler sig til et reelt misbrug. Vi yder råd og vejledning, så den unge kan komme på rette kurs, inden et langvarigt behandlingsforløb bliver nødvendigt.
Undersøgelse og behandling
Har du dog en begrundet bekymring om, at dit barn/unge har brug for særlig støtte udover almindelig rådgivning, skal det undersøges, hvilken støtte den unge eventuelt har behov for (servicelovens § 50). Vi lægger vægt på at medinddrage den unge og familien og at skabe en helhedsorienteret løsning – ikke kun i forhold til et misbrug, men ud fra den unges samlede situation.
Vi ved, hvor vigtigt det er at handle hurtigt og målrettet, hvis et alvorligt misbrug er konstateret. Vi ved også, at det er vigtigt, at både forældre og den unge er motiverede for at tage kampen op mod misbruget.
Unge under 18 år med et misbrug af alkohol og stoffer, der medfører alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer, har således krav på, at der iværksættes behandling indenfor 14 dage.
Kendetegn for misbrug
De adfærdsmæssige problemer skal have en karakter, som gør, at den unge ikke kan fungere i sin hverdag, i familien, på uddannelsen eller arbejdet.
Der er tale om unge med sociale, fysiske og/eller psykiske skader forårsaget af stofmisbruget. Behandlingen kræver samtykke fra forældre og fra den unge, når den unge er fyldt 15 år (Servicelovens § 101).
Samarbejdspartnere
For at kunne skræddersy det rette behandlingsforløb for den enkelte unge har vi i Høje-Taastrup Kommune et samarbejde med forskellige eksterne udbydere af misbrugsbehandling – både lokalt og uden for kommunens grænser.
Udbyderne er godkendt af kommunen og eksterne konsulenter, som sikrer en høj kvalitet og bred variation i tilbuddenes karakter og målgrupper.