Forebyggende hjemmebesøg
Der er meget, der kan ændre sig med alderen, og vi ønsker, at alle ældre får de bedste forudsætninger for at leve et godt og sundt liv så længe som muligt. Derfor tilbyder vi forebyggende hjemmebesøg og informationsmøder, hvor du kan tale med en sundhedsfaglig forebyggelseskonsulent om seniorlivets muligheder og udfordringer. Det kan for eksempel være om helbred og tryghed, støttemuligheder og aktiviteter.
Du vil blive inviteret til et informationsmøde i det år, du fylder 75 år. Derudover tilbydes der forebyggende hjemmebesøg én gang om året, hvis du er mere end 80 år. Vi tilbyder også besøg til borgere mellem 65 og 79 år, der i forvejen ikke modtager hjemmehjælp, i særlige livssituationer, for eksempel hvis du har mistet din ægtefælle.
Sådan søger du
Det er ikke nødvendigt at søge, da du automatisk modtager en invitation til et møde, det år du fylder 75 år. Du kan finde mere information på vores hjemmeside eller ved at kontakte Sundhedscentret Espens Vænge på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Pris
Du skal ikke betale for at deltage i informationsmøder eller forebyggende hjemmebesøg.
Træning
Træningen i Høje-Taastrup Kommune er til dig, der har behov for træning og støtte til at genvinde eller styrke dine færdigheder efter sygdom eller efter en skade. Træningen tilrettelægges i samarbejde med dig, dine pårørende og med andre relevante kommunale aktører.
Som udgangspunkt foregår træningen på kommunens Sundhedscenter Espens Vænge, eller på et af plejecentrene i kommunen. Det kan både være som individuel træning, holdtræning eller selvtræning, afhængig af dine behov. I nogle tilfælde kan det også foregå hjemme hos dig eller andre steder.
Du kan enten modtage genoptræning eller vedligeholdende træning.
Formålet med genoptræning er at støtte dig i at genvinde daglige færdigheder, som du har mistet, typisk på grund af sygdom eller en skade. Du kan blive tilbudt genoptræning efter et hospitalsophold, hvis hospitalet vurderer, at det er nødvendigt, når du bliver udskrevet. Hospitalet sørger for at give kommunen besked, hvorefter du bliver kontaktet af Sundhedscentret. Hospitalet giver dig også en genoptræningsplan, der er udgangspunkt for træningen.
Du kan også blive tilbudt genoptræning efter sygdom, uden at have været indlagt på hospitalet. Her kan du selv, din læge eller kommunale aktører, for eksempel hjemmeplejen kontakte Visitationen, der foretager en vurdering af dit behov, og om du kan modtage genoptræning.
Vedligeholdende træning er træning, hvor målet er, at du bliver ved med at bevare daglige færdigheder, som du ellers risikerer at miste på grund af en kronisk sygdom eller lignende. Her kan du selv, din læge eller kommunale aktører kontakte Visitationen, der foretager en individuel vurdering af dit behov, og om du kan modtage vedligeholdende genoptræning.
Længden og hyppigheden af et træningsforløb vil altid blive vurderet i samarbejde med en terapeut.
Sådan søger du
Du bliver kontaktet af Sundhedscentret, når de har modtaget en henvisning fra hospitalet eller visitationen. Du kan finde mere information på vores hjemmeside. Ønsker du selv at søge om træning kan du kontakte Visitationen på mail, eller på sundhedomsorg@htk.dk
Pris
Du skal ikke selv betale for træning, men der kan være egenbetaling på transport til og fra træning.
Vederlagsfri fysioterapi
Hvis du har et svært fysisk handicap eller en progressiv sygdom, der har eller kan få betydning for din fysiske formåen, kan din læge henvise dig til vederlagsfri fysioterapi, hvis det kan afhjælpe eller begrænse følgerne. Du kan kun få vederlagsfri fysioterapi hvis din tilstand er varig. For at modtage vederlagsfri fysioterapi skal du have en diagnose der fremgår på Sundhedsstyrelsens diagnoseliste, som du kan finde her.
Sådan søger du
Det er din egen læge, der kan henvise dig til vederlagsfri fysioterapi.
Frit valg
Der er frit valg af leverandør til vederlagsfri fysioterapi.
Pris
Du skal ikke betale for vederlagsfri fysioterapi, men du skal selv betale for transport.
Rehabiliteringsforløb
Hvis du søger om støtte til hjemmepleje, vil du først blive tilbudt et afgrænset rehabiliteringsforløb. Formålet er at støtte dig til at styrke daglige færdigheder og livskvalitet. Efter et rehabiliteringsforløb oplever mange igen at kunne ting, der med tiden var blevet svære at mestre. Det kan både være fysisk, for eksempel at kunne gå i bad selv, men det kan også være socialt eller mentalt, eksempelvis hvis hukommelsen begynder at svigte.
Et rehabiliteringsforløb varer fra få dage og op til flere uger, hvor du samarbejder med ergo- og fysioterapeuter, sygeplejersker, SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter om at styrke og genvinde daglige færdigheder. Du er selv med til at sætte målene for, hvad I skal arbejde med. Et rehabiliteringsforløb har især fokus på daglige aktiviteter.
Du kan få et rehabiliteringsforløb, uanset om du modtager hjemmepleje i forvejen eller ej. Har du brug for pleje imens, er det en del af forløbet.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om et rehabiliteringsforløb. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Modtager du i forvejen hjemmepleje, kan du tale med din kontaktperson, for at høre om et rehabiliteringsforløb kan være relevant for dig.
Pris
Du skal ikke betale for et rehabiliteringsforløb.
Rehabiliterende døgnophold
Har du været indlagt på hospitalet, eller været igennem et længere træningsforløb, kan du blive tilbudt et midlertidigt ophold på vores rehabiliteringscenter, Torstorp Pleje- og
Rehabiliteringscenter. Du kan også blive tilbudt et ophold på rehabiliteringscentret, hvis du af andre årsager har behov for rehabilitering for at kunne blive ved med at bo i dit eget hjem. Du bliver tilbudt et forløb, der varer fra få dage og op til otte uger, hvor du er på midlertidigt døgnophold på Torstorp pleje- og rehabiliteringscenter. Her samarbejder du med terapeuter, sygeplejersker og SOSU-assistenter, for at genvinde og styrke daglige færdigheder ud fra mål, som du selv sætter sammen med medarbejderen. Det kan for eksempel være at tage tøj på eller at skabe bedre struktur i hverdagen. Under forløbet vil du sammen med medarbejderne få mulighed for at vurdere, om der er behov for at fortsætte et rehabiliteringsforløb i dit eget hjem efter opholdet.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om et rehabiliteringsophold. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Pris
Du skal ikke betale for selve opholdet, eller den pleje du modtager mens du er på et døgnophold. Dog skal du betale et fast beløb for mad, sengetøj, håndklæder og lignende pr. døgn. Prisen fastsættes efter husstandsindkomsten. Hvis du ønsker at få vasket tøj, er der også en fast takst du skal betale.
Du skal selv betale for transport til og fra opholdet.
Andre relevante oplysninger
Benytter du hjælpemidler, skal du huske at tage dem med.
Har du været indlagt og har brug for hjælpemidler i en periode, skal du have dem med fra hospitalet.
Hjælpemidler og boligindretning
Høje-Taastrup Kommune kan tilbyde dig hjælpemidler og hjælp til boligindretning, hvis du har varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som et hjælpemiddel i væsentlig grad kan afhjælpe eller kompensere for. Vi foretager altid en individuel vurdering af, hvad du kan modtage.
Hjælpemidler kan være alt fra en rollator eller el-scooter til hjælpemidler du bærer på kroppen, for eksempel støttestrømper eller brystproteser. Boligindretning kan for eksempel være at få installeret særlige dørhåndtag eller at få fjernet dørtrin, for at kunne komme rundt. Du kan også få støtte til nogle former for forbrugsgoder. Forbrugsgoder er produkter, der ikke er fremstillet som et hjælpemiddel, men alligevel kan være en støtte, og som typisk kan købes i almindelige butikker.
Du skal være opmærksom på, at der findes mange ting, som kan hjælpe dig i din hverdag, men at det ikke er dem alle, der kan bevilges af kommunen.
Når vi bevilger et hjælpemiddel eller en boligændring, lægger vi vægt på at finde det billigste og bedst egnede. Afhængig af hvilket hjælpemiddel der er tale om, vil du enten kunne låne det af kommunen, eller få et tilskud til selv at købe det du har brug for. Det er vigtigt, at du først køber hjælpemidlet, når du har modtaget din bevilling, ellers er det ikke muligt at få tilskud.
Sådan søger du
Du ansøger om hjælpemidler online via www.borger.dk eller www.htk.dk, og du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om et hjælpemiddel. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Pris
Hjælpemidler og boligindretning er gratis for dig, men du skal selv sørge for almindelig vedligeholdelse. Høje-Taastrup Kommune sørger for eventuelle reparationer eller udskiftning. Du kan ikke få støtte til forbrugsgoder, der koster mindre end 500 kr. Forbrugsgoder der koster over 500 kr. kan du få et tilskud på 50 % af prisen. Det kan for eksempel være en el-scooter.
Andre relevante oplysninger
Hjælpemidler leveres enten som udlån, der skal leveres tilbage, som din ejendom eller som et tilskud til selv at indkøbe hjælpemidlet. Hjælpemidler der bæres på kroppen, for eksempel et støttekorset eller kompressionsstrømper vil dog altid være dine egne.
Midlertidige hjælpemidler
Har du været indlagt og har brug for et hjælpemiddel i en periode, er det i udgangspunktet hospitalet, der bevilger de hjælpemidler, som du har brug for i dagligdagen. Dog er der mulighed for, at Høje-Taastrup Kommune kan udlåne hjælpemidler i en periode, hvis det vurderes at hjælpemidlet øger din mulighed for at forsat at kunne gå på arbejde, uddannelse eller bevare sociale relationer. Det kan for eksempel være hjælpemidler, der kan lette din transport eller afhjælpe smerter ved at sidde ned i længere tid. Høje-Taastrup Kommune kan ikke bevilge hjælpemidler, der indgår i din behandling eller genoptræning, da det er hospitalets ansvar.
Pris
Du skal ikke betale for at låne et hjælpemiddel.
Andre relevante oplysninger
Da der er tale om et udlån, skal hjælpemidlet leveres tilbage til kommunen, når du ikke har brug for det længere.
Nødkald
Nødkald er til dig, der ikke bor i plejebolig, men kan risikere at stå i en situation, hvor du har brug for at kunne tilkalde hjælp uden at kunne bruge en telefon. Nødkaldet består af en lille sender, du kan bære på kroppen, der sender besked til hjemmeplejen, når den bliver aktiveret.
Sådan søger du
Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om et nødkald. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Pris
Du skal ikke betale for et nødkald.
Andre relevante oplysninger
Nødkaldet er til låns og skal leveres tilbage til kommunen, når du ikke har brug for det længere.
Hjemmepleje
Oplever du, at du ikke længere kan løse de praktiske opgaver i hverdagen, eller tage hånd om din personlige pleje, kan du søge om hjemmepleje. Du kan for eksempel søge om støtte til rengøring, indkøb eller bad eller til at tage din medicin. Du kan læse om de forskellige former for hjemmepleje nedenfor. Vi foretager altid en konkret og individuel vurdering af dit behov sammen med dig, som ligger til grund for den støtte, du kan modtage. Her vurderer vi, hvad du selv i er i stand til.
Inden vi tilbyder hjemmepleje, vurderer vi, om du med et hjælpemiddel eller et kort forløb med støtte, træning og rådgivning kan genvinde færdigheder, så du igen kan klare mest muligt selv. Er det tilfældet tilbyder vi et rehabiliteringsforløb, hvor du sammen med vores rehabiliteringsteam træner daglige færdigheder ud fra dine egne ønsker. Det kan for eksempel være træning, så du selv kan gå i bad eller på toilettet igen. Du kan læse mere om rehabiliteringsforløb tidligere i denne del af kvalitetsstandarderne.
Har du brug for hjemmepleje efter et rehabiliteringsforløb, tilrettelægger vi stadig plejen sådan, at du selv deltager så aktivt som muligt, fordi det kan være med til at vedligeholde dine daglige færdigheder.
Når du første gang får bevilget støtte til rengøring eller personlig pleje bliver du tilbudt et opstartsmøde med din leverandør. Formålet er, at I sammen tilrettelægger støtten og samarbejdet,
indenfor de gældende rammer. Du er velkommen til at invitere pårørende med til opstartsmødet.
Du skal være hjemme, når der kommer en medarbejder. Modtager du hjemmepleje får du altid en kontaktperson. Det er kontaktpersonen, der koordinerer din støtte og som du kan kontakte, hvis du har spørgsmål eller dine behov ændrer sig.
Frit valg
Der er frit valg på alle former for hjemmepleje. Det betyder at du kan vælge mellem godkendt leverandør, uanset om der er tale om personlig pleje, rengøring, madservice, tøjvask eller praktisk støtte.
Hvordan søger jeg
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis der opstår behov for at ændre på hvilken støtte du får eller hvor meget. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Hvis du modtager hjemmepleje i forvejen, kan du også tale med din kontaktperson, hvis du oplever at have behov for mere eller mindre støtte.
Personlig pleje
Støtte til personlig pleje kan for eksempel være støtte og hjælp til at blive vasket eller komme i bad, ansigtsbarbering, tage tøj af og på, børste tænder og toiletbesøg. Hvad du kan få støtte til, og hvor ofte afhænger af dit behov, men typisk vil du få hjælp til personlig pleje dagligt. Du kan få støtte flere gange i døgnet, og både dag, aften og nat, hvis det er nødvendigt. Vi lægger vægt på, at du selv kan deltage mest muligt.
Pris
Du skal ikke betale for støtte til personlig pleje, men du skal selv sørge for sæbe, håndklæder, vaskeklude og lignende.
Rengøring
Som udgangspunkt er der mulighed for at søge om støtte til rengøring hver anden uge. Hvad du kan få støtte til afhænger af, hvor meget du eller andre i dit hjem selv kan klare.
Rengøring vil altid foregå på hverdage i dagtimerne og vi lægger vægt på, at du selv kan deltage mest muligt. Du aftaler med medarbejderen, hvordan I tilrettelægger rengøringen. Der gøres rent indendørs i de mest benyttede rum i dit hjem, der svarer til en bolig med opholdsstue, soveværelse, køkken, bad og entré. Du kan ikke få støtte til at rydde op efter gæster, logerende eller til at passe husdyr.
Pris
Du skal ikke betale for rengøring, men du skal selv betale for miljømærkede rengøringsmidler og rengøringsredskaber.
Ekstra praktisk hjælp og støtte
Du kan søge om støtte til en række praktiske opgaver, hvis du eller andre i dit hjem ikke kan løse dem alene. Vi vil dog altid lægge vægt på, at du deltager så meget som muligt.
Praktisk støtte kan både være støtte til mindre praktiske opgaver som for eksempel at tømme postkassen, gå ud med affald eller bestille indkøbsvarer og sætte varer på plads. Det kan også være støtte til planlægning af aktiviteter eller til at skrive indkøbsseddel eller få læst breve eller avisartikler højt.
Indkøb
Kan du eller andre i dit hjem ikke selv købe ind eller bestille dagligvarer på internettet eller via telefon, kan du søge om en indkøbsordning. Du modtager et varekatalog, som du skal bruge til at bestille fra og kan få leveret varer en gang om ugen. Hvis du har brug for det, kan du få støtte til at bestille varer. Du aftaler selv et tidspunkt med leverandøren, som passer jer begge.
Pris
Du betaler selv for dine varer direkte til leverandøren, men du skal ikke betale for levering.
Mad og måltider
Du kan få støtte til mad og måltider, hvis du ikke selv kan tilberede din mad. Hvilken støtte du kan få afhænger af, hvad du selv kan klare.
Du vil enten kunne få kølemad, der leveres til flere dage ad gangen, og som opvarmes, når du har lyst til at spise, eller du kan få leveret varm mad til middag hver dag. Du kan også spise i caféen på et af vores plejecentre eller hente måltiderne her. Det er også muligt at søge støtte til madlavning, hvis du selv kan deltage i madlavningen.
Er du ikke i stand til at varme eller anrette maden, kan du få støtte til servering og opvarmning. Hvis du har behov for en særlig diæt, er det muligt at menuen tilpasses.
Får du leveret mad, vil du en gang om måneden få en menuplan og en bestillingsliste, hvor du kan vælge forskellige måltider for den kommende måned. Listen giver du til chaufføren, næste gang han leverer mad.
Der vil altid være mulighed for at vælge mindst én ret der er uden svinekød, uden indmad og uden fisk. Der tilbydes også en vegetarmenu. Måltiderne skal være varierede og så vidt muligt følge sæsonens råvarer. Det er muligt at bestille ekstra mad til gæster.
Hvis du selv ønsker at finde en leverandør, har du mulighed for at modtaget et fritvalgsbevis, hvor du modtager et fast tilskud pr måltid. Du skal selv indgå en skriftlig aftale med den leverandør, som du vælger. Som udgangspunkt skal leverandøren levere efter de samme krav, som den leverandør kommunen har en aftale med.
Pris
Du betaler en fast takst pr ret. Betalingen sker så vidt muligt månedligt ved træk i din pension. Du kan se de aktuelle priser her.
Tøjvask
Hvis du har brug for støtte til at få vasket tøj, vil det i udgangspunktet foregå hver 14. dag, dog kan der ved særlige behov blive vasket en gang om ugen. Tøjet bliver vasket på vaskeri og vil blive afhentet - og leveret på en fast ugedag.
Tøjet leveres vasket, tørret og lagt pænt sammen i en ren vaskesæk. Der er mulighed for særlig allergivenlig vask, hvis det er nødvendigt. Du skal være hjemme, når vasketøjet hentes og afleveres.
Pris
Du betaler en fast takst for tøjvask. Betalingen sker så vidt muligt månedligt ved træk i din pension.
Leverandøren skal tilbyde vask af dyner, puder, tæpper og gardiner samt strygning mod ekstra betaling.
Snerydning
Du har mulighed for at søge om støtte til snerydning, hvis du har væsentlige begrænsninger, og du af den grund ikke selv er i stand til at rydde sne.
Der bliver saltet, når der er varslet glatføre, og ryddet sne når der falder sne, senest efter et døgn. Der bliver ryddet, så der er et gangspor på fortovet uden for din bolig og hen til din hoveddør, postkasse og skraldespand.
Pris
Du skal ikke betale for snerydning.
Sygepleje
Høje-Taastrup Kommune leverer sygepleje, hvis du har behov for pleje og behandling ved akut eller kronisk sygdom. Første gang du møder sygeplejen vurderes dit behov, og I aftaler det videre forløb.
Sygeplejen kan både bestå af vejledning, forebyggelse, vurdering og behandling. Det kan for eksempel være behandling af sår, støtte til lægeordineret medicin eller forebyggelse af tryksår. Det kan også være vejledning i forbindelse med kroniske sygdomme eller sygepleje til svært syge og døende.
Som udgangspunkt foregår sygepleje i en af Høje-Taastrup Kommunes to klinikker, der ligger på Baldersbo plejecenter i Hedehusene og Birkehøj Plejecenter i Taastrup. Det er dog også muligt at sygeplejen kommer hjem til dig, hvis det er nødvendigt. Du vil typisk få sygepleje på hverdage mellem 8.00-15.00, men det er muligt at få sygepleje hele døgnet alle årets dage efter behov.
Hvordan søger jeg
Du bliver henvist til Sygeplejen enten af en læge eller et hospital. Får du hjemmepleje eller bor på plejecenter, kan de også henvise dig. Herefter bliver du kontaktet af Sygeplejen for at aftale et besøg i klinikken eller i dit hjem, hvis det vurderes nødvendigt.
Pris
Du skal selv betale for transport til og fra klinikken.
Sygepleje og almindelige sygeplejeartikler er gratis, men du skal selv betale for din medicin.
Transport
Der er forskellige muligheder for at søge om tilskud til transport, hvis du ikke selv kan komme omkring.
Transport til aktiviteter
Hvis du ikke selv er i stand til at gå til eller fra busstoppestedet, eller ikke selv kan komme ind og ud af din bolig, kan du få støtte til transporten til daghjem, aktiviteter, træning eller netværksgrupper.
Sådan søger du
Hvis du vil søge om transport til daghjem, aktivitet eller træning skal du kontakte det sted, hvor aktiviteten foregår.
Pris
Der er egenbetaling på transport til aktiviteter. Betalingen sker så vidt muligt månedligt ved træk i din pension.
Handicapkørsel
Hvis du er svært bevægelseshæmmet, og ikke kan benytte almindelig offentlig transport, har du mulighed for at søge om handicapkørsel. Typisk vil det være, hvis du er meget svagtseende eller blind, bruger kørestol, rollator eller andre hjælpemidler for at kunne bevæge dig rundt. Det er trafikselskabet Movia, der leverer handicaptransport, hvor du har mulighed for at bestille kørsel fra dør til dør, hvis der ikke er andre transportmuligheder.
Sådan søger du
Du kan skrive til visitationen på sundhedomsorg@htk.dk, hvis du ønsker at søge om handicapkørsel.
Pris
Der er et fast årligt gebyr på handicapkørsel. Derudover betales der et beløb pr tur, beregnet ud fra den korteste rute. Gebyret dækker også transport med alle servicebusser i Hovedstadsområdet.
I udgangspunktet bevilges der op til 104 ture årligt, men der er mulighed for at søge om flere ture mod et ekstra tillæg.
Priserne fastsættes af trafikselskabet, der også står for opkrævningen. Skal du have en ledsager med, opkræves der særskilt betaling.
Handicapbiler
Hvis du har væsentligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der begrænser din mulighed for at kunne komme omkring uden en bil, og du samtidig har et særligt behov for kørsel, som ikke kan imødekommes med andre transportmuligheder, kan du søge om støtte til at købe en bil.
Støtten gives som et rentefrit lån.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en handicapbil. Du kan også kontakte Visitationen på mail.
Pris
Du skal selv betale for bilen, men du kan få et rentefrit lån. Afhængig af din indtægt kan lånet gøres delvist afdragsfrit.
Handicapbiler er fritaget for vægtafgift eller grøn ejerafgift. Kassevogne fritages desuden for registreringsafgift.
Du skal ikke betale for reparationer af de eftermonterede særlige indretninger. Almindelig service og vedligeholdelse af bilen kan du ikke få tilskud til. Hvis ikke du har kørekort, kan du få tilskud til erhvervelse af dette.
Andre relevante oplysninger
Hvis du i løbet af de første seks år skaffer dig af med bilen, vil Høje-Taastrup Kommune få besked fra Motorkontoret.
Tandpleje
Omsorgstandpleje
Høje-Taastrup Kommune tilbyder Omsorgstandpleje til alle der bor i plejebolig samt ældre i egen bolig der ikke kan benytte det almindelige tandplejetilbud grundt fysisk eller psykisk sygdom og er reduceret i forhold til tandplejebehandling i almindelig privat praksis. Tilbuddet indeholder mulighed for besøg i eget hjem enten i egen bolig eller på plejecenter.
I eget hjem vil der grundet krav til hygiejne og patientsikkerhed alene være mulighed for simple opfølgninger, herunder f.eks. kontrol af mundhygiejne, tandbørstning og overfladisk tandrensning.
Alle der er tilmeldt Omsorgstandplejen får et-to kontrolbesøg om året. Hos Omsorgstandplejen kan du få undersøgt din tand- og mundsundhed og sundhedstilstanden i kæberegionen. Du kan også få behandlinger for at afhjælpe eller forebygge smerter og for at vedligeholde evnen til at tygge.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside eller du kan ringe til Tandplejen i Høje-Taastrup Kommune på tlf. nr. 43 35 22 90. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om omsorgstandpleje. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Alle, der flytter i plejebolig, bliver tilbudt at tilmelde sig Omsorgstandplejen i forbindelse med, at de flytter ind.
Pris
Du betaler et fast årligt beløb, for at være tilmeldt Omsorgstandplejen, uanset hvilke behandlinger du modtager. Du skal som udgangspunkt selv betale for transport til og fra tandklinikken.
Socialtandpleje
Socialt udsatte, der har tandproblemer og som ikke er i stand til at benytte andre private eller offentlige tandlægetilbud kan få tandbehandling i socialtandplejen.
Socialtandplejen kan tilbyde behandling for smerter, hvis du har svært ved at tygge eller hvis du har meget synlige skader, som f.eks. en tabt fortand.
Sådan søger du
Du søger direkte hos Tandplejen på tlf. nr. 43 35 36 37 eller via mail Tandplejen@htk.dk. er du i kontakt med et værested, herberg, en hjemmevejleder eller et behandlingstilbud, kan de hælpe dig med at søge,
Pris
Socialtandpleje er gratis for borgeren.
Specialtandpleje
Høje-Taastrup Kommune tilbyder Specialtandpleje til dig, som på grund af psykisk sygdom, udviklingshæmning eller betydelig og varig funktionsnedsættelse, ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud, herunder omsorgstandpleje. Tilbuddet giver mulighed for at få ekstra støtte og hjælp til tandbehandling, og det er målrettet beboere i bosted, ældrebolig eller borgere, der er indlagt på et psykiatrisk behandlingstilbud. Er du en del af målgruppen, vil du også kunne henvises direkte til Specialtandplejen, hvis der opstår et akut behov for tandpleje.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside, eller du kan ringe til tandplejen i Høje-Taastrup Kommune på tlf. nr. 43 35 22 90. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om Specialtandpleje. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side. Du kan også henvises direkte fra dit psykiatriske behandlingssted.
Pris
Du betaler et fast årligt beløb for at være tilmeldt Specialtandplejen.
Aktivitet og daghjem
I aktivitet og daghjem kan du deltage i aktiviteter sammen med andre. Der er en række forskellige tilbud, alt efter hvad du og de andre har lyst til og mulighed for. Høje-Taastrup Kommune støtter også en række foreninger og lokale tilbud i kommunen. Hvis du vil vide mere om foreningslivet, kan du altid kontakte Sundhedscentret Espens Vænge på tlf. 43 35 24 84.
Aktivitet
Aktiviteten er et åbent tilbud til alle pensionister i Høje-Taastrup Kommune, hvor du kan deltage i aktiviteter og spise sammen med andre. Det vil sige, at du ikke skal visiteres til aktiviteten. Derfor forventes det også, at du i udgangspunktet kan klare dig uden støtte, mens du er i aktiviteten.
Bor du i egen bolig, kan du besøge aktiviteten to hele eller halve dage om ugen. Bor du i plejebolig, kan du besøge aktiviteten på dit plejecenter hver dag.
Daghjem
Du skal søge om en plads på et daghjem, hvor du udover at deltage i aktiviteter kan få støtte til personlige pleje, imens du er på daghjemmet. Det kan være til at spise og drikke eller at gå på toilettet. Du kan få tilbudt plads på et daghjem, hvis du har brug for meget pleje i dagtimerne, for at kunne blive boende i din bolig og samtidig har brug for støtte for at kunne deltage i aktiviteter.
For at kunne få en plads på et daghjem skal du bo i en bolig uden tilknytning til et plejecenter. Du kan også få tilbudt en plads, hvis dine pårørende har behov for aflastning for kunne pleje dig i dit eget hjem. Daghjemmet tilpasser så vidt muligt tilbuddet efter dit behov og efter aftale med dig og dine pårørende.
Du kan typisk blive bevilget en plads på et daghjem to-tre hele eller halve dage om ugen.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer her på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om daghjem. Du kan også kontakte Visitationen på mail sundhedomsorg@htk.dk .
Du skal ikke søge om en plads i en aktivitet, derfor kan du kontakte det enkelte plejecenter direkte. Du kan finde kontaktoplysninger på det enkelte plejecenters hjemmeside.
Pris
Du betaler selv for forplejning, som afregnes med caféen på plejecentret. Afhængig af dit behov kan du søge om kørsel. Du skal dog stadig betale en del af transportudgifterne. Betalingen sker så vidt muligt månedligt ved træk i din pension.
Andre relevante oplysninger
Der er åben aktivitet, for alle pensionister på Torstorp, Sengeløse, Henriksdal og Baldersbo plejecentre.
Der er daghjem på Henriksdal Plejecenter og daghjem for borgere med demenssygdomme på Baldersbo Plejecenter.
Aktivitet og daghjem har åbent i dagtimerne.
Du skal selv medbringe eventuelle hjælpemidler.
Afløsning for pårørende
Bliver du passet af en pårørende, for eksempel en partner eller et barn, fordi du ikke selv er i stand til at tage vare på dig selv, er der mulighed for at søge om afløsning.
Afløsning er støtte i hjemmet, i nogle timer ad gangen, når din pårørende ikke er hjemme. Det kan både være i enkeltstående tilfælde, for eksempel en familiefødselsdag, eller faste aktiviteter, for eksempel hvis din pårørende går på aftenskole. Afløsning kan ligge i dag- og aftentimer, men ikke om natten.
For at kunne modtage afløsning skal du have brug for personlig pleje eller praktisk hjælp . Det kan for eksempel være på grund af en demenssygdom eller en hjerneskade.
Hvor meget tid du kan modtage, afhænger af jeres behov, men i udgangspunktet vil det maksimalt være, hvad der svarer til tre timer om ugen. Der er tale om et gennemsnit, så tiden kan godt variere fra uge til uge. Hvis der er behov for støtte i et døgn eller mere, kan du søge om en midlertidig aflastningsplads på et af vores plejecentre i stedet.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om afløsning. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Frit valg
Der er frit valg af leverandør til afløsning.
Pris
Du skal ikke betale for afløsning.
Midlertidige aflastningspladser
Høje-Taastrup Kommune tilbyder midlertidig døgnaflastning i specielt indrettede boliger, på Baldersbo, Sengeløse, Henriksdal og Torstorp plejecentre. Du kan søge om en midlertidig aflastningsplads, hvis du i en periode ikke kan klare dig, med den pleje du kan modtage i hjemmet. Det kan blandt andet være hvis du i hverdagen er afhængig af pleje fra dine pårørende, og de har behov for aflastning i en periode.
Vi tilrettelægger plejen på en døgnplads, så vi bedst muligt kan støtte dig til at kunne komme tilbage til dit eget hjem igen. Hvor længe du kan bo på en midlertidig aflastningsplads afhænger af dit behov.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en midlertidig aflastningsplads. Du kan også kontakte Visitationen på mail: sundhedomsorg@htk.dk.
Pris
Imens du bor i en aflastningsbolig skal du betale en fast pris pr. påbegyndt døgn, der dækker mad, sengelinned og lignende. Prisen fastsættes efter husstandsindkomsten. Hvis du ønsker at få vasket tøj, skal du også betale en fast takst for det. Du skal ikke betale for selve opholdet eller den pleje, du modtager under opholdet. Du kan se taksterne her. Du skal selv betale for transport af dig selv og dine hjælpemidler til og fra opholdet.
Specialiserede behandlingstilbud
Specialiserede behandlingstilbud kan for eksempel være fysioterapi, ergoterapi eller psykologbistand, men hvor det sædvanlige behandlingssystem ikke er tilstrækkeligt. Det kan være fordi der er behov for specialviden, særlig indretning eller særlige behandlingsformer.
For at kunne modtage specialiserede behandlingstilbud skal du have betydelige og varige funktionstab eller særlige sociale behov, der nødvendiggør behandlingen. Der vil altid blive foretaget en konkret og individuel vurdering af dine behov, sammen med dig.
Som udgangspunkt kan behandlingen højst strække sig over 3 måneder, og vi prioriterer at finde et behandlingstilbud i Høje-Taastrup Kommune eller i nærheden af din bopæl.
Sådan søger du
Du søger om specialiserede behandlingstilbud ved at kontakte Visitationen på tlf. 43 59 17 71.
Pris
Du skal ikke betale for specialiserede behandlingstilbud. Du skal som hovedregel selv betale for transport til og fra tilbuddet.
Tilbud til borgere med en demenssygdom
Hvis du lider af en demenssygdom, kan der i nogle tilfælde være brug for, at støtten er indrettet så der tages nogle særlige hensyn. Derfor har vi daghjem, aflastningspladser, og plejeboliger der er særligt egnede for borgere med en demenssygdom.
Specialiserede daghjem
På et daghjem kan du deltage i forskellige aktiviteter, som for eksempel håndarbejde eller sang og musik. På vores specialiserede daghjem har medarbejderne særlig viden om demens, og der er fokus på at planlægge aktiviteter, hvor du kan deltage, selvom du har en demenssygdom. Vi lægger vægt på at tilrettelægge aktiviteter og pleje sammen med dig og på en måde, hvor du selv kan deltage mest muligt og samtidig kan styrke eller vedligeholde daglige færdigheder.
Du skal søge om en plads på et daghjem, hvor du udover at deltage i aktiviteter kan få støtte til personlige pleje, imens du er på daghjemmet, hvis du har brug for det. Det kan være til at spise og drikke eller at gå på toilettet. Du kan få tilbudt plads på et daghjem, hvis du har brug for pleje i dagtimerne, for at kunne blive boende i din bolig eller har brug for støtte til at deltage i aktiviteter.
For at kunne få en plads på et daghjem skal du bo i en bolig uden tilknytning til et plejecenter. Du kan også få tilbudt en plads, hvis dine pårørende har behov for aflastning for kunne pleje dig i dit eget hjem. Daghjemmet tilpasser så vidt muligt tilbuddet efter dit behov og efter aftale med dig og dine pårørende.
Du kan typisk blive bevilget en plads på et daghjem to-tre hele eller halve dage om ugen.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om specialiseret daghjem. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Pris
Du betaler en fast pris pr ret, når du spiser på daghjemmet. Afhængig af dit behov, kan du søge om støtte til transport. Du skal dog stadig betale en del af transportudgifterne. Du kan se taksterne
her.
Bruger du materialer i forbindelse med for eksempel håndarbejde, skal du selv betale, for det du bruger. Det foregår kontant på stedet.
Andre relevante oplysninger
Du skal selv medbringe eventuelle hjælpemidler.
Der er daghjem for borgere med demenssygdomme på Baldersbo Plejecenter i dagtimerne.
Skærmede aflastningspladser
Høje-Taastrup Kommune tilbyder midlertidig døgnaflastning i boliger på vores plejecentre, der er indrettet med fokus på at være demensvenlige. De medarbejdere, du møder her, har også specialviden om demens og erfaring med at samarbejde med borgere med demenssygdomme.
Du kan søge om en midlertidig aflastningsplads, hvis du i en periode ikke kan klare dig med den pleje du kan modtage i hjemmet. Det kan for eksempel være, hvis du er svækket efter en indlæggelse på hospitalet. Det kan også være, hvis du i hverdagen er afhængig af pleje fra dine pårørende, og de har behov for aflastning i en periode for at kunne blive ved med at passe dig. Vi tilrettelægger plejen på en døgnplads, så vi bedst muligt kan støtte dig til at kunne komme tilbage til dit eget hjem igen. Hvor længe du kan bo på en midlertidig aflastningsplads, afhænger af dit behov. Derfor kan det variere fra et enkelt døgn til flere uger.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en skærmet aflastningsplads. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Pris
Imens du bor i en aflastningsbolig, skal du betale en fast pris pr. påbegyndt døgn, der dækker mad, sengelinned og lignende. Prisen fastsættes efter husstandsindkomsten. Hvis du ønsker at få vasket tøj, skal du også betale en fast takst for det. Du skal ikke betale for selve opholdet eller den pleje, du modtager. Du kan se taksterne her. Du skal selv betale for transport af dig selv og dine hjælpemidler til og fra opholdet.
Skærmede plejeboliger
Ligesom der er særlige, skærmede aflastningspladser for borgere med demenssygdomme, har Høje-Taastrup Kommune også plejeboliger, for borgere med demens. Disse boliger er ligeledes indrettet med fokus på at være demensvenlige, og medarbejderne har specialviden om demens og erfaring med at samarbejde med borgere med demenssygdomme. Der er skærmede plejeboliger på Baldersbo Plejecenter og Birkehøj Plejecenter.
Du kan blive tilbudt en plejebolig, hvis du ikke længere kan klare dig i dit eget hjem og har et varigt behov for pleje hele døgnet. Når du flytter i en plejebolig, er det ligeså meget dit eget hjem, som den bolig du har haft tidligere. Hvis du er gift eller bor sammen med en partner, kan han eller hun flytte med.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en skærmet plejebolig. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Pris
En plejebolig er en lejebolig, og derfor betaler du husleje ligesom i enhver anden lejebolig.
Du skal ikke betale for den pleje og støtte, som du modtager på plejecentrene. Dog skal du betale en fast månedlig pris for mad. Det er også muligt at tilkøbe tøjvaske og en servicepakke, der efter dit valg for eksempel kan indeholde linnedservice, mulighed for at købe rengøringsartikler, toilet- og hudplejeartikler og kapselvarer. Du kan se de aktuelle priser her.
Andre relevante oplysninger
Hvis du bliver godkendt til en skærmet plejebolig, kan du vælge, om du vil på venteliste til ét specifikt plejecenter, eller om du vil på den generelle venteliste. Vælger du den generelle venteliste, er du omfattet af plejeboliggarantien, der betyder, at vi skal tilbyde dig en plejebolig indenfor to måneder. Det er også muligt at søge om en plejebolig i en anden kommune, hvis du ønsker det.
Når der er venteliste på plejeboliger, tildeler vi dem til de borgere, der har det største behov og har stået længst tid på venteliste.
Ældrebolig
Høje-Taastrup Kommune har ældre- og handicapvenlige boliger i Taastrup, Høje Taastrup, Hedehusene, Fløng og Sengeløse. Boligerne er på 2 – 3 værelser. For at kunne blive tilbudt en ældrebolig kræver det, at du har nedsat funktionsevne, der betyder, at du har et særligt og varigt behov for en bolig, der er indrettet ældre- og handicapvenligt, og at den bolig du bor i nu ikke er hensigtsmæssigt indrettet. Hvis du er gift eller bor sammen med en partner, kan han eller hun flytte med.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en ældrebolig. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon.
Pris
En ældrebolig er en lejebolig, og derfor skal du betale husleje og forbrug ligesom i enhver anden lejebolig. Prisen kan variere afhængig af boligen.
Andre relevante oplysninger
Hvis du bliver bevilget en ældrebolig, kan du vælge, om du vil skrives på den generelle venteliste for alle ældreboliger i kommunen, eller du kan vælge bestemte typer eller områder. Er du godkendt til en ældrebolig i Høje Taastrup Kommune, er også muligt at søge om en ældrebolig i en anden kommune, hvis du ønsker det,
Når der er venteliste på ældreboliger tildeler vi dem til de borgere, der har det største behov og har stået længst tid på venteliste.
Plejebolig
I Høje-Taastrup Kommune er der fem plejecentre, der ligger i Taastrup, Høje Taastrup, Hedehusene og Sengeløse. Du kan blive tilbudt en plejebolig, hvis du ikke længere kan klare dig i dit eget hjem og har et varigt behov for pleje hele døgnet. Når du flytter i en plejebolig, er det ligeså meget dit eget hjem, som den bolig du har haft tidligere. Hvis du er gift eller bor sammen med en partner,
kan han eller hun flytte med.
Hvis du ønsker at opholde dig hos venner eller familie på faste tidspunkter eller i længere tid, kan du generelt ikke få praktisk eller personlig hjælp i deres hjem, hvis du bor i plejebolig. I særlige tilfælde kan du dog efter en konkret individuel vurdering få bevilget kortvarig hjælp.
Sådan søger du
Du kan altid finde flere informationer på vores hjemmeside. Modtager du i forvejen støtte, kan du tale med din kontaktperson, hvis du vil søge om en plejebolig. Du kan også kontakte Visitationen på mail eller telefon. Du finder kontaktoplysninger nederst på denne side.
Du er velkommen til at kontakte kommunens plejecentre, hvis du ønsker at komme på besøg og se stedet.
Pris
En plejebolig er en lejebolig, og derfor betaler du husleje ligesom i enhver anden lejebolig.
Du skal ikke betale for den pleje og støtte, som du modtager på plejecentrene. Dog skal du betale en fast månedlig pris for mad og tøjvask.
Det er også muligt at tilkøbe en servicepakke, der efter dit valg for eksempel kan indeholde linnedservice, mulighed for at købe rengøringsartikler, toilet- og hudplejeartikler og kapselvarer.
Andre relevante oplysninger
Hvis du bliver godkendt til en plejebolig, kan du vælge, om du vil på venteliste til ét eller flere specifikke plejecentre, eller om du vil på den generelle venteliste til alle kommunens fem plejecentre. Vælger du den generelle venteliste er du omfattet af plejeboliggarantien, der betyder, at vi skal tilbyde dig en plejebolig indenfor to måneder. Er du godkendt til en plejebolig i Høje-Taastrup Kommune, er det også muligt at søge om en plejebolig i en anden kommune, hvis du ønsker det.
Når der er venteliste på plejeboliger, tildeler vi dem til de borgere, der har det største behov og som har stået længst tid på venteliste.