Formål med Ældreråd/Seniorråd
Ældrerådet/Seniorrådet skal sikre, at dialogen og samarbejdet mellem de ældre og kommunalbestyrelsen udbygges. Ældre skal have mulighed for at drøfte og følge indholdet og udformningen af kommunens ældrepolitik.
Kommunalbestyrelsens høringsforpligtelse
Ældrerådet/Seniorrådet skal rådgive kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål. Kommunalbestyrelsen er derfor forpligtet til at høre Ældrerådet/Seniorrådet om alle forslag, der vedrører ældre.
For at sikre, at Ældrerådets/Seniorrådets rådgivende funktion får reel betydning, skal rådet høres i god tid inden kommunalbestyrelsen træffer endelige beslutninger.
Ældreråd/Seniorråd for alle ældre
Ældrerådet/Seniorrådet skal ikke kun beskæftige sig med spørgsmål, der angår de svare ældre. Men med alle spørgsmål, der har betydning for personer på 60 år og derover, for eksempel trafik- og boligforhold, sundhed, miljø og kultur. De ældre skal altså have indflydelse på kommunens ældrepolitik i bred forstand og på både spørgsmål af overordnet karakter og på forhold, der har betydning for ældres hverdag. Ældrerådet/Seniorrådet skal for eksempel høres om de årlige budgetter, om planer for byggeri af boliger til ældre, om forslag til at iværksætte aktiviteter for ældre, om kommunalbestyrelsens målsætninger og serviceinformation på ældreområdet m.v.
Ældrerådet/Seniorrådet skal ikke beskæftige sig med konkrete personsager eller konkrete personalespørgsmål.
Direkte valg
Medlemmerne af Ældrerådet/seniorrådet skal vælges ved direkte valg. Seniorrådet kan ikke etableres på andre måder. Kravet om direkte valg forhindrer, at der bliver reserveret pladser i Ældrerådet/Seniorrådet til et antal personer, som repræsenterer særlige interessegrupper m.v.
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for, at der bliver afholdt valg til Ældrerådet/Seniorrådet, og fastsætter sammen med Ældrerådet/Seniorrådet reglerne for valgets afholdelse.
Der skal afholdes valg, selvom valgets resultat er givet på forhånd.
Hvem kan vælges?
Alle personer, der har fast bopæl i kommunen, og som er fyldt 60 år på valgdagen, kan deltage i valget og blive valgt til Ældrerådet/Seniorrådet.
Seniorrådets sammensætning
Ældrerådet/Seniorrådet skal bestå af mindst fem medlemmer. For at sikre størst mulig kontinuitet i arbejdet skal der vælges et tilsvarende antal stedfortrædere.
Sådan skal valget foregå
Der skal afholdes valgt mindst hvert fjerde år. Kommunalbestyrelsen skal informere om et forestående valg. Kommunalbestyrelsen og Ældrerådet/Seniorrådet beslutter i samarbejde, hvor ofte (mindst hvert fjerde år), hvornår og hvordan valghandlingen rent praktisk skal tilrettelægges i den enkelte kommune.
Et aktivt Ældreråd/Seniorråd
Lovgivningen forudsætter, at Ældrerådet/Seniorrådet selv aktivt indgår i samarbejdet med kommunalbestyrelsen. Det skal ske ved dels at komme med idéer og forslag om ældres forhold, dels at rejse spørgsmål og komme med synspunkter inden for de områder, som kommunalbestyrelsen og Ældrerådet/Seniorrådet i fællesskab har besluttet, at Ældrerådet/Seniorrådet skal beskæftige sig med.
Minimumskrav
Bestemmelsen om Ældreråd/Seniorråd indeholder alene "minimums-regler" for opgaver, samarbejde m.v. Ældrerådet/Seniorrådet og kommunalbestyrelsen fastlægger sammen det nærmere indhold af rådeets arbejde og kan tilpasse samarbejdet efter de lokale forhold, så Seniorrådet inddrages i videre omfang, end det kræves efter lovgivningen.
Kommunalbestyrelsen kan eventuelt anvende Ældrerådet/Seniorrådet som igangsætter og bindeled til de frivillige organisationer. Men det er ikke meningen, at Ældrerådet/Seniorrådet skal overtage opgaver, som de frivillige organisationer hidtil har stået for.
Medlemskab af Seniorrådet
Medlemskab af Ældrerådet/Seniorrådet er et frivilligt og ulønnet hverv.
Lovgivningen
Ældrerådet/Seniorrådet er omfattet af forvaltningsloven og offentlighedsloven. Rådet har tavshedspligt efter disse regler, for eksempel om enkeltpersoners private forhold.