
Kontakt os
Teknik- og Miljøcenter
Plan og Byg
Telefon: 43 59 12 02
e-mail: tmc@htk.dk
Send sikker post (kræver NemID)
Angiv ikke personfølsomme oplysninger i mails.
Brug i stedet sikker post.
Adresse: Rådhuset, Bygaden 2, 2630 Taastrup
Aktuelle høringer og afgørelser
Her kan du finde aktuelle afgørelser samt planer, politikker m.m., der i øjeblikket er i offentlig høring.
Find information om
Indkaldelse af ideer og forslag til planlægning af solcelleanlæg i Kallerup Grusgrav
Høje-Taastrup Kommune har den 20. april 2022 modtaget en projektansøgning om opstilling af solcelleanlæg i Kallerup Grusgrav.
Byrådet besluttede på deres møde den 5. november 2019. at gå i gang med at udarbejde et plangrundlag for et område solcelleanlæg i Kallerup Grusgrav.
Plangrundlaget vil bestå af en lokalplan.
Planerne skal give mulighed for at opføre et solcelleanlæg med tilhørende tekniske anlæg. Plan- og projektområdet er på ca. 100 ha. Plan- og projektområdet er beliggende i landzone og skal forblive i landzone.
Området er beliggende imellem Baldersbrønde og Holbækmotorvejen mod syd og Haveforeningen OF Møllehøj, Kallerup Gårde mod nord. Se kort med udkast til arealafgrænsning i materialet samt uddybende beskrivelse af projektet og planprocessen:
- Ideoplæg til planlægningen for solcelleanlæg i Kallerup Grusgrav samt afgrænsning af miljøkonsekvensrapport
- Udkast til afgrænsningsnotat med miljøvurdering af lokalplan samt miljøvurdering af solcellepark i Kallerup Grusgrav.
Spørgsmål til planlægningen
I forbindelse med planlægningen skal der bl.a. tages stilling til:
- Er der særlige forhold, der skal behandles i den videre planlægning?
- Er der positive eller negative effekter ved planlægning for solceller i området?
- Er der emner, som skal have særligt fokus i miljøvurderingen af plangrundlaget og projektet?
Miljøvurderinger
Planforslagene er omfattet af krav om miljøvurdering. Høje-Taastrup Kommune skal derfor udarbejde en miljørapport, der redegør for planernes påvirkning af miljøet. Der vil bl.a. blive redegjort for planernes påvirkning af miljøet og landskabet mv. inden for projektområdet.
European Energy A/S har desuden anmeldt projektet i henhold til Miljøvurderingslovens afsnit III – miljøvurdering af projekter (VVM). I ansøgningen er anmodet om, at projektet skal undergå en miljøvurdering jf. Miljøvurderingslovens § 18, stk. 2.
Ansøger skal derfor udarbejde en miljøkonsekvensrapport (VVM), der redegør for projektets påvirkning af miljøet.
Bemærkninger til udtalelsen samt ideer og forslag til planlægningen
Har du bemærkninger til udtalelsen eller ideer og forslag til den videre planlægning, så modtages disse pr. e-mail på: TMC@htk.dk. Mærk e-mailen: ” Idéoplæg solceller i Kallerup Grusgrav”.
Bemærkninger afleveres senest 1. juni 2022
Du kan også sende dine bemærkninger pr. brev til Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcentret, Plan-Byg, Bygaden 2, 2630 Taastrup.
Persondata
De modtagne bemærkninger vil blive offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling af sagen. Hvis du har bemærkninger til sagen, giver du samtidig samtykke til, at dine bemærkninger, og dermed dine personhenførbare oplysninger, offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Tilladelse til nedgravet rør med AD-blue hos tanksation på Roskildevej 376
Høje-Taastrup Kommune meddeler tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19 stk. 1 og 2 til nedgravet rør med produktet ”AD-blue”, hos tankstationen ”OIL! tank & go ApS” på Roskildevej 376, 2630 Taastrup. Afgørelsen er offentliggjort på kommunens hjemmeside den 9. maj 2022.
KPMS-rådgivende ingeniører har den 10. marts 2022 og den 26. april 2022 på vegne af virksomheden ”OIL! tank & go ApS” og grundejer søgt om tilladelse efter § 19 i miljøbeskyttelsesloven til at etablere nedgravede rør med AD-blue på matr.nr. 3Q Taastrup-Valby By, Taastrup-Nykirke beliggende Roskildevej 376, 2640 Hedehusene.
Der etableres en overjordisk tank med tilhørende nedgravede rør med AD-blue. Tanken kan indeholde 3000 liter. Både tank og rør er forsynet med lækagealarm, hvor der er døgnovervågning. Nedgravet rør er dobbeltvægget.
AD-blue består af ca. 32,5% urea/urinstof og har hermed et højt indhold af kvælstof.
Tilladelsen er ikke tidsbegrænset, men kan til enhver tid tilbagekaldes efter bestemmelserne i miljøbeskyttelseslovens § 20. Omkostninger forbundet hermed er Høje-Taastrup Kommune uvedkommende.
Ansøger vurderer med baggrund af projektbeskrivelsen, at anlægget ikke udgør en trussel for jord, grundvand eller undergrund. § 19 tilladelsen indeholder en række vilkår, der udover oplysningerne i ansøgningsmaterialet vil sikre dette bedst muligt.
Læs § 19 tilladelse til nedgravet rør med AD-blue hos tankstation på Roskildevej 376.
Eventuelle henvendelser vedrørende § 19 tilladelsen kan ske til Teknik- og Miljøcentret på tlf. 43 59 12 17 eller tmc@htk.dk.
Kommunen gør opmærksom på, at der til enhver tid er adgang til aktindsigt i sagen.
Klagevejledning til klage over miljøgodkendelsen
Klagen skal være indtastes i Klageportalen på Nævneneshus´ hjemmeside senest ved klagefristens udløb, 4 uger efter at godkendelsen er offentliggjort. Et eventuelt søgsmål til prøvelse af afgørelsen ved domstolene skal ifølge miljøbeskyttelsesloven, § 101, være anlagt senest 6 måneder efter at godkendelsen er offentliggjort. Læs Klagevejledning til klage over § 19 tilladelse
VVM-afgørelse og tilladelse til etablering af boringer til Microsoft, Blekinge Boulevard 11
Høje-Taastrup Kommune vurderer, at projektet med etablering af boringerne til Microsoft på Blekinge Boulevard 11 ikke er VVM-pligtigt. Afgørelsen og tilladelsen til boringerne er offentliggjort på kommunens hjemmeside herunder den 27. april 2022.
ATES A/S har på vegne af Microsoft 3366 Denmark ApS pr. mail den 17. februar 2022 fremsendt ansøgning til Høje-Taastrup Kommune om udførelse af en prøveboring og en moniteringsboring. Der er i forbindelse med ansøgningen fremsendt en VVM-screening.
Boringerne skal anvendes til bestemmelse af potentiale for vandindvinding til køleformål. Microsoft har ansøgt om at etablere to A-boringer på matr.nr. 3k, Høje Taastrup By, Hø-je-Taastrup.
Der er udført en VVM-screening af projektet med etablering af boringerne på Blekinge Boulevard 11 jf. Lov nr. 973 af 25. juni 2020 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Kommunen har på baggrund af VVM-screeningen vurderet, at projektet ikke vil have en væsentlig virkning på miljøet, og der skal derfor ikke udarbejdes en VVM-redegørelse. Vurderingen er foretaget i henhold til bekendtgørelsen bilag 2, punkt 2d, iii, der omhandler ”Dybdeboringer og navnlig vandforsyningsboringer.
Kommunen gør opmærksom på, at der er adgang til aktindsigt i sagens dokumenter. Hvis projektet eller andre forudsætninger ændres væsentligt, kan der være behov for at gennemføre en ny VVM-screening. Yderligere oplysninger om sagen kan fås ved henvendelse til tmc@htk.dk.
- Ansøgning om etablering af 2 boringer til Microsoft på Blekinge Boulevard 11
- VVM-afgørelse og tilladelse til etablering af 2 boringer til Microsoft, Blekinge Boulevard 11
- VVM-anmeldelse af etablering af boringer il Microsoft, Blekinge Boulevard 11
Klagevejledning til klage over VVM-afgørelsen og tilladelsen til pejleboringen
En eventuel klage skal være skriftlig og modtaget af Høje-Taastrup Kommune inden 4 uger efter offentliggørelsen og dermed inden den 25. maj 2022. Læs Klagevejledning til klage over VVM-afgørelse og Klagevejledning til klage over tilladelse efter vandforsyningsloven.
Lokalplan 1.32.1 og kommuneplantillæg nr. 48 for boliger ved Skolevej 34-36 i Taastrup
Byrådet har 19. april 2022 endeligt vedtaget lokalplan 1.32.1 for boliger ved Skolevej 34-36 i Taastrup samt tillæg 48 til Kommuneplan 2014.
Lokalplanens indhold
Planområdet er beliggende i Taastrup i den gamle Taastrup-Valby landsby.
Formålet med lokalplanen og kommuneplantillægget er at give mulighed for 11 rækkehuse samt tilpasse bebyggelsen i forhold til det eksisterende boligområde. Herudover skal lokalplanen sikre disponering af området med parkering, adgangsforhold og fælles opholdsarealer til boligerne.
Læs Lokalplan 1.32.1 for boliger ved Skolevej 34-36
Tillæg 48 til Kommuneplan 2014
Formålet med tillæg 48 til Kommuneplan 2014 er at ændre i rammebestemmelserne ved Skolevej 34-36 i Taastrup. Tillægget udarbejdes i forbindelse med Lokalplan 1.32.1 for boliger ved Skolevej 34-36 for at give mulighed for rækkehusbebyggelse.
Læs Kommuneplantillæg nr. 48 for Skolevej 34-36 i Taastrup
Offentlig høring
Lokalplanen og kommuneplantillægget har været i offentlig høring fra 17. december 2021 til 02. februar 2022. Der er i høringsperioden indkommet tre høringssvar til planforslagene.
Der er i forhold til de forslag, som Byrådet vedtog den 19.05.2020, foretaget følgende tilføjelser i både lokalplan og kommuneplantillæg:
Redegørelsen for bilag IV-arter er tilføjet, at der er observeret vandsalamander og flagermus i området.
Herudover er der foretaget mindre redaktionelle rettelser.
Offentliggørelse
Planerne offentliggøres 22. april 2022 på kommunens hjemmeside samt på Plandata.dk.
Retsvirkninger
Ejendomme omfattet af lokalplanen må kun udstykkes, bebygges eller anvendes i over-ensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, jf. planlovens § 18. Eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Byrådet kan give dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen, jf. planlovens § 19.
Klagevejledning til klage over lokalplan
Enhver med retlig interesse i sagens udfald kan klage jævnfør Planlovens § 59. Læs Klagevejledning til klage over lokalplan.
Lokalplan 2.37 og kommuneplantillæg nr. 47 for Gadehavegård
Byrådet har den 19. april 2022 vedtaget lokalplan 2.37 og tillæg nr. 47 til Kommuneplan 2014 endeligt. Lokalplanen omfatter Gadehavegård bebyggelsen, afgrænset af Roskildevej mod nord og Gadehavegårdsvej mod syd.
Lokalplanens indhold
Lokalplanen muliggør en transformation af Gadehavegård, hvor bebyggelsens struktur opblødes, og andre boligtyper end etagehusbebyggelser og andre anvendelser end boligformål indgår i området. Der gives mulighed for at etablere kultur-, lærings- og uddannelsesinstitutioner, som bliver en del af områdets sociale og kulturelle liv. Funktioner, som kan tiltrække borgere ude fra og være med til at gøre Gadehavegård til en del af den om-kringliggende by.
Ud over at nedbringe andelen af de almene familieboliger til højst 40 % af områdets familieboliger, kan der opføres 100 boliger som række- og klyngehuse og 54 almene ældreboliger, og så foretages der to greb, som ændrer områdets fysiske struktur. Den ene ændring er vejadgangen, den anden er områdets grønne struktur.
Hovedadgangsvejen til Gadehavegård er Øtoftegårdsvej, som omlægges og føres ned igennem bebyggelsen som områdets ”bygade”. Denne gade bliver Gadehavegård-bebyggelsens nye rygrad, der binder den nuværende stokbebyggelse og de nye rækkehusbebyggelser sammen og skaber fælles byrum med pladser for et kommende byliv.
Det andet strukturende element er det store grønne fællesareal i den nordlige del af området langs Roskildevej på det nedlagte vejareal for Øtoftegårdsvej. Dette grønne areal skal sikre bynatur for områdets beboere, og på grund af dets landskabelige form med bakker og lavninger giver det rekreative areal mulighed for større biodiversitet med urter, buske og træer end, hvad der er sædvane for rekreative arealer.
Lokalplanen muliggør, at der kan etableres et kvarterhus på op til 2.000 m², der skal rumme forsamlingshus, undervisning for kommunens 10. klassetrin samt støttepunkt som ejendomskontor for de almene boliger. Kvarterhuset skal række ud til hele bydelen, også bebyggelserne syd for Gadehavestien.
Ligeledes muliggør lokalplanen, at der kan opføres uddannelsesinstitutioner en såkaldt campus på op til 4.000 m².
Læs Lokalplan 2.37 for Gadehavegård
Kommuneplantillæg nr. 47 for Gadehavegård i Høje Taastrup
For at sikre overensstemmelse mellem lokalplan 2.37 og Kommuneplan 2014 er der udarbejdet tillæg til kommuneplanen.
Tillæg nr. 47 erstatter rammeområde 2180, Øtoftegårdsbebyggelsen og rammeområde 2220, Gadehaveskolen, i Kommuneplan 2014. Bestemmelserne i tillæg 47 har samme indhold som rammeområde 2.B.8 for Gadehavegård og rammeområde 2.O.3, Ole Rømer-Skolen i Kommuneplan 2021. Tillægget giver mulighed for kvarterhus, uddannelsesinstitutioner og en ændret vejstruktur.
Da Kommuneplan 2021 endnu ikke er vedtaget, er det stadig Kommuneplan 2014, som er gældende og dermed rammesættende for lokalplan 2.37.
Læs Kommuneplantillæg nr. 47 for Gadehavegård
Offentlig høring
Lokalplanforslaget har været i offentlig høring fra den 27. januar til den 24. februar 2022.
Der er i forhold til det forslag, som Byrådet vedtog den 25. januar 2022 foretaget en uddybning af, hvad undervisningsinstitutionen Campus indeholder, nemlig uddannelsesinstitutioner for unge inden for udskoling, ungdoms- og erhvervsuddannelser samt læ-rer/pædagoguddannelser på grund- og erhvervsskoler. Derudover er der foretaget mindre korrektioner og redaktionelle ændringer af lokalplanen.
Offentliggørelse
Planen offentliggøres den 22. april 2022 på kommunens hjemmeside samt under Plansystem.dk.
Retsvirkninger
Ejendomme omfattet af lokalplanen må kun udstykkes, bebygges eller anvendes i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, jf. planlovens § 18.Eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.
Byrådet kan give dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen, jf. planlovens § 19.
Klagevejledning til klage over lokalplan
Enhver med retlig interesse i sagens udfald kan klage jævnfør Planlovens § 59. Læs Klagevejledning til klage over lokalplan.
Landzonetilladelse til udvidelse af staldbygning, Maglemosevej 37
Høje-Taastrup Kommune har besluttet at meddele landzonetilladelse til udvidelse af den eksisterende staldbygning fra 32 m2 til 99 m2 på ovennævnte ejendom.
Landzonetilladelsen er givet på følgende vilkår:
- at bygningen opføres i én etage og facadehøjde fra terræn til skæring med tagfladen må ikke overstige 3 m
- at bygningen opføres med en fremtræden og en størrelse som ansøgt, og må ikke efterfølgende udvides
- at bygningen ikke må anvendes til beboelse.
Landzonetilladelsen fritager generelt ikke for at indhente eventuelle dispensationer, tilladelser, godkendelser eller andet efter anden lovgivning.
Udnyttelse af landzonetilladelsen
Landzonetilladelsen bortfalder, hvis den ikke udnyttes inden 5 år efter, at den er meddelt jf. planlovens § 56, stk.2.
Landzonetilladelsen må ikke udnyttes før end klagefristen på 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse af landzonetilladelsen er udløbet jf. Bek nr. 130 af 28/01/2017.
Tilladelsen annonceres på kommunens hjemmeside den 22. april 2022
Læs Landzonetilladelse til udvidelse af esksiterende staldbygning, Maglemosevej 37
Sagsfremstilling
Der er den 20. januar 2022 (med fyldestgørende oplysninger den 22. marts 2022) søgt om landzonetilladelse til udvidelse af den eksisterende staldbygning, der nedrives og erstattes af en ny og større bygning.
Bygningen placeres i samme fodspor som den eksisterende staldbygning, opføres med fast bund og mures op i lecablokke som pudses og males. Bygningens samlede areal bliver 99 m2. Stalden skal indeholde 4 hestebokse på 12 m2, 1 sadelrum på 9 m2, 1 foderrum på 9 m2 samt et gangareal på 33 m2. Der indsættes 1 staldport mod nord og 3 vinduer i facaderne mod øst og vest. Taget udføres i Decra stålplader.
Lovgivning
Ejendommen på 5,4 hektar er beliggende i landzone og er noteret med landbrugspligt.
I henhold til planlovens § 35 må der i landzoner ikke ”uden tilladelse fra kommunalbestyrelsen foretages udstykning, opføres ny bebyggelse eller ske ændring i anvendelse af bestående bebyggelse og ubebyggede arealer”. Små bygninger på mere end 50 m2 kræver en landzonetilladelse.
Efter planlovens§ 36, stk. 1, nr. 3, kræves der ikke landzonetilladelse til byggeri, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af den pågældende landbrugsejendom eller landbrugsbedrift. For landbrugsbedrifter gælder dette dog ikke for så vidt angår husdyranlæg såsom gylletanke og stalde.
Husdyranlæg såsom stalde til privat hobbybrug med op til 4 heste med føl, er ikke omfattet af husdyrbruglovens krav om miljøtilladelse og kræver derfor landzonetilladelse.
Ejendommen er omfattet af udpegninger som bevaringsværdigt landskab, særligt værdifuldt landbrugsområde, spredningskorridorer, værdifulde kulturmiljøer og kulturhistoriske bevaringsværdier i Kommuneplan 2014.
Inden for de nævnte udpegninger må der kun meddeles tilladelse til byggeri, anlæg eller ændret arealanvendelse, såfremt det kan begrundes ud fra væsentlige samfundsmæssige hensyn, og det ud fra en konkret planmæssig vurdering kan ske uden at forringe de landskabelige og kulturhistoriske værdier, som ligger til grund for udpegningen, eller muligheden for at styrke eller genoprette disse værdier.
Der kan godkendes et begrænset omfang af mindre bebyggelse, som ikke vil påvirke landskabsværdierne væsentligt. For eksempel byggeri udhusformål i tilknytning til almindelig helårsbolig, eller faciliteter til friluftslivet.
Vurdering
Til grund for beslutningen ligger følgende vurderinger:
- at bygningen opføres på samme placering som den eksisterende bygning i tilknytning til enfamiliehuset og udformningen af bygningen harmonerer med den øvrige bebyggelse på ejendommen.
- at bygningens areal på 99 m2 samt størrelsen på hesteboksene er i overensstemmelse med normen for staldbygninger.
- at det er en landbrugsejendom, hvor hestehold naturligt hører til, og at ejendommens størrelse kan bære et hestehold på 4 heste.
- at det ikke er muligt at benytte anden eksisterende bygning til formålet, da den ikke lever op til kravene i hesteloven på grund af lav loftshøjde.
- at en udvidelse af en eksisterende staldbygning ikke vil påvirke landskabs- eller kulturhistoriske værdier væsentligt, og der kan derfor meddeles landzonetilladelse til byggeriet.
Natur
Stalden kommer til at ligge ca. 3,8 km vest for Natura2000-området Sengeløse/VasbyMose og ca. 60 meter syd for Maglemosefredningen og § 3-beskyttede arealer. Der findes både Spidssnudet Frø og Stor Vandsalamander, der begge er beskyttede arter jf. Habitatdirektivets bilag IV, i området. Nærmeste ynglevandhul for Spidssnudet Frø er ca. 110 meter nordvest for stalden, mens der er ca. 350 m mod nordøst til nærmeste ynglevandhul for Stor Vandsalamander. Stalden etableres med fast bund, så der vil ikke være nedsivning af næringsstoffer. Kommunen har ikke konkret kendskab til flagermus i området, men der fældes ikke beplantning i forbindelse med etableringen. Det vurderes, at stalden hverken vil påvirke Natura2000-området, arealer indenfor Maglemose-fredningen eller bilag IV- arter.
Klagevejledning til klage over landzonetilladelse
Klageberettigede er erhvervsministeren og i øvrigt enhver med retlig interesse i sagens udfald samt visse landsdækkende foreninger og organisationer, jf. planlovens § 59.
Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Planklagenævnet. Du kan klage, hvis du f.eks. mener, kommunen ikke har haft ret til at træffe en afgørelse eller ikke har fulgt de rigtige procedurer. Du kan også klage over kommunens skøn. Læs Klagevejledning til klage over landzonetilladelse.
Landzonetilladelse til opførelse af læskur, Ole Rømers Vej 23
Høje-Taastrup Kommune har besluttet at meddele landzonetilladelse til opførelse af et nyt læskur/stald på 60 m2 på ejendommen Ole Rømers Vej 23, 2630 Taastrup.
Landzonetilladelsen er givet på følgende vilkår:
- at bygningen opføres i én etage og facadehøjde fra terræn til tag må ikke overstige 3,5 m
- at bygningen opføres med en fremtræden og en størrelse som ansøgt, og må ikke efterfølgende udvides
- at bygningen skal benyttes til dyrehold, og ikke må anvendes til beboelse.
Landzonetilladelsen fritager generelt ikke for at indhente eventuelle dispensationer, tilladelser, godkendelser eller andet efter anden lovgivning.
Udnyttelse af landzonetilladelsen
Landzonetilladelsen bortfalder, hvis den ikke udnyttes inden 5 år efter, at den er meddelt jf. planlovens § 56, stk.2.
Landzonetilladelsen må ikke udnyttes før end klagefristen på 4 uger fra den offentlige bekendtgørelse af landzonetilladelsen er udløbet jf. Bek nr. 130 af 28/01/2017.
Tilladelsen annonceres på kommunens hjemmeside den 20. april 2022.
Læs Landzonetilladelse til opførelse af læskur, Ole Rømers Vej 23
Sagsfremstilling
Der er den 10. februar 2022 (med fyldestgørende oplysninger den 6. marts 2022) søgt om landzonetilladelse til opførelse af læskur/stald på 60 m2.
Bygningen opføres i træ med støbt bund og placeres i den vestlige side af markarealet på matrikel nr. 6i lige syd for det eksisterende læskur/stald, som nedrives. Bygningens samlede areal bliver 60 m2 og skal indeholde 2 hestebokse, 1 sadelrum, 1 hølager samt et gangareal. Der indsættes 1 todelt stalddør til hver hesteboks, en indgangsdør til hølageret samt et vindue på den østlige facade, 1 staldport på mod syd og 3 lysplader mod vest og nord. Taget udføres som ensidet tag.
Lovgivning
Ejendommen er på 2,2 hektar og er noteret med landbrugspligt.
I henhold til planlovens § 35 må der i landzoner ikke ”uden tilladelse fra kommunalbesty-relsen foretages udstykning, opføres ny bebyggelse eller ske ændring i anvendelse af bestående bebyggelse og ubebyggede arealer”.
Husdyranlæg som stalde og læskure, som opføres på landbrugsejendomme, der ikke er omfattet af husdyrbrugloven, kræver landzonetilladelse til udformning og beliggenhed, hvis opførelse ikke sker i tilknytning til eksisterende bebyggelsesarealer. Læskure og stalde til privat hobbybrug med op til 4 heste med føl, er ikke omfattet af husdyrgødningsbekendtgørelsen.
I henhold til kommuneplan 2014 er området udpeget til særligt værdifuldt landbrugsområde. De særligt værdifulde landbrugsområder skal søges opretholdt til jordbrugsformål.
Det sydvestlige hjørne af ejendommen er desuden omfattet af en fortidsmindebeskyttelseslinje. I henhold til Naturbeskyttelseslovens § 18 fastlægges en beskyttelseslinje på 100 meter omkring beskyttede fortidsminder. Bestemmelsen skal beskytte forskellige forhold for fortidsminderne, herunder: fortidsmindernes betydning som monumenter, fortidsmindernes landskabelige fremtræden, indsynet til og udsynet fra fortidsminderne samt be-skyttelse af arkæologiske anlæg under jordoverfladen, som meget ofte ligger i nærheden af fortidsminderne. Der føres en restriktiv praksis i forhold til at give dispensationer fra disse beskyttelseslinjer.
Vurdering
Til grund for beslutningen ligger følgende vurderinger:
- at læskuret/stalden placeres udenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen, og derfor ikke vil påvirke denne udpegning.
- at placering i den vestlige side af marken undtagelsesvis kan godkendes, da læskuret/stalden her er afskærmet af levende hegn. Da marken skråner nedefter mod nordøst, er den vestlige del af marken mest tør, og er derfor en mere optimal placering for læskuret/stalden og den heraf følgende håndtering af heste og mødding.
- at udformningen og areal af bygningen harmonerer med den øvrige bebyggelse på ejendommen og det åbne landskab.
- at den allerede eksisterende markvej kan benyttes ved afhentning af mødding.
Natur
Læskuret/stalden kommer til at ligge ca. 800 meter sydøst for Natura2000-området Sengeløse/VasbyMose og ca. 480 meter syd for Porsemosefredningen. Der findes både Spidssnudet Frø og Stor Vandsalamander, der begge er beskyttede arter jf. Habitatdirektivets bilag IV, i området. Nærmeste ynglevandhul for Spidssnudet Frø er ca. 800 meter nordøst for læskuret/stalden, mens der er ca. 1.000 m mod nordvest til nærmeste ynglevandhul for Stor Vandsalamander. Læskuret/stalden etableres med fast bund, så der vil ikke være nedsivning af næringsstoffer fra læskuret/stalden. Kommunen har ikke konkret kendskab til flagermus i området, men der fældes ikke beplantning i forbindelse med etableringen. Det vurderes, at læskuret/stalden hverken vil påvirke Natura2000-området, arealer indenfor Porsemosefredningen eller de særligt beskyttede arter.
Klagevejledning til klage over landzonetilladelse
Klageberettigede er erhvervsministeren og i øvrigt enhver med retlig interesse i sagens udfald samt visse landsdækkende foreninger og organisationer, jf. planlovens § 59.
Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, kan du klage til Planklagenævnet. Du kan klage, hvis du f.eks. mener, kommunen ikke har haft ret til at træffe en afgørelse eller ikke har fulgt de rigtige procedurer. Du kan også klage over kommunens skøn. Læs Klagevejledning til klage over landzonetilladelse.