Børn og unge har ret til tryghed og til deltagelse i forpligtende fællesskaber. Det er her, de henter livsglæde, energi og ballast til livets op- og nedture og det er her de lærer egen og andres rolle i og bidrag til det sociale samspil.
Fællesskaber skabes af mennesker og deres ord og handlinger. Det stiller krav til den enkelte om at tage sig selv og andre alvorligt og at reagere på egne og andres input til fællesskabet. Det er det, vi taler om, når vi siger forpligtende fællesskaber.
Høje-Taastrup Kommune vil give børn og unge medbestemmelse. Det betyder, at alle børn og unge skal mødes af voksne, der ’lytter højt’ til børnenes egne stemmer og værner om deres initiativ, fantasi og aktive deltagelse, uanset om det er i daginstitutionen, skolen eller fritidslivet. Musik, sang, teater, spejder, rollespil, E-sport og meget andet medvirker alt sammen til dannelsen af myndige, demokratiske samfundsborgere, der magter og agter det forpligtende fællesskab. Det er vores ansvar at bygge bro mellem de kommunale institutioner og de mange børne-, unge og familietilbud i fritids- og kulturlivet.
De voksne skal motivere til aktiviteter, hvor børn og unge oplever værdierne ved samarbejde og samskabelse. Hvor børn og unge ikke udelukker andre eller selv bliver udelukket, - og lærer at forstå, hvordan andre tænker og føler, tager hensyn og bidrager med muligheder for alle, uanset deres forudsætninger og udfordringer. Det styrker børn og unges generelle livskompetencer. Det styrker unge i overgangen til ungdomsuddannelse og forebygger, at de unge ender i usunde livsbaner.
Inkluderende børne- og ungemiljøer er den overordnede målsætning i et forebyggelsesperspektiv. Kommunens forebyggelsesstrategi sætter retningen for arbejdet – og de voksnes rolle er afgørende for at understøtte fællesskaber. Alle medarbejdere skal have opmærksomhed på det enkelte barn i fællesskabet og på fællesskabet og tilrettelægge tilbuddene, så også sårbare børn og unge kan være med eller trække sig tilbage, hvis behovet opstår.
Opgaven skal løses i samarbejde med forældre. Familien er fundamentet og har derfor et ansvar for at opdrage til tolerance og forståelse for fællesskabets betydning. Forældre støttes i at tage ansvar for deres børn og indgår på lige fod med medarbejderne omkring at sikre deres barns trivsel og herunder udvikling af gode vaner, høflighed og respekt for andre, som også er en del af opdragelsen både i hjemmet og i de tilbud, hvor børn og unge kommer.
Forenings og kulturlivet er et centralt tilbud for deltagelse i samfundslivet og skaber rammerne for sunde og aktive borgere, samvær, sjov og leg. I forlængelse af Høje-Taastrup Kommunes Kulturpolitik såvel som Idræts- og bevægelsespolitikken prioriteres fritids-, forenings-, idræts- og kulturlivet som middel til at skabe inklusion, dannelse af og erfaring med demokratiske fællesskaber.
Trivsel handler også om sundhed, forstået som levevilkår, livskvalitet og livsstil. Høje-Taastrup Kommunes Sundhedspolitik sætter retning for sundhed for alle og for at reducere den sociale ulighed i sundhed. Ambitionen er at skabe børne- og ungemiljøer, der for eksempel forebygger misbrug, understøtter bevægelsesglæde og en sund mad- og måltidskultur, der modvirker overvægt.
I Høje-Taastrup Kommune er det inkluderende fællesskab kendetegnet ved at:
- Alle børn og unge får mulighed for at være til stede i almenområdet og fællesskabet
- Alle børn og unge oplever, at de deltager i det læringsmæssige og sociale fællesskab
- Alle børn og unge oplever, at de profiterer af fællesskabet
- Alle børn og unge lærer og udvikler positive selvbilleder
Mål:
- Børn og unge er aktive deltagere i forpligtende fællesskaber og får erfaringer med egne og andres potentialer.
- Børn og unge opmuntres, motiveres og hører til i inkluderende børne- og ungemiljøer.
- Børn og unge deltager i fællesskaber, hvor de trives socialt og fagligt.
Det gør vi ved at:
- • Alle medarbejdere på hele 0 – 18-årsområdet arbejder systematisk med SP-modellen (systemanalyse og pædagogik), der fører til forståelse for de faktorer, som udløser, påvirker og opretholder adfærds-, trivsels- og læringsproblemer.
- Alle medarbejdere støtter forældrene i deres forældreansvar. Kommunens 10 principper for forældresamarbejde sætter retningen for dette.
- Sikre et stærkt tværprofessionelt samarbejde, så alle medarbejdere reagerer hurtigt overfor en bekymring om et barns sundhed, udvikling og trivsel.
- Styrke idræts-, bevægelses- og fritidstilbuddene for alle børn og unge.
- Prioritere ressourcer til de lokalmiljøer, der er udfordrede – for at sikre trivsel i de familier, der har det svært.