Byrådet vil bidrage til at skabe rammerne om det gode liv. Vi vil skabe kvarterer, boligområder og boliger, hvor man føler sig hjemme og er stolt af at bo.
Vi vil fremme boligkvarterernes kvaliteter
Stedbundne potentialer er det, der ikke kan flyttes og som gør et sted unikt og attraktivt. Det kan være en særlig historie, kulturmiljø, arkitektur eller lokale fællesskaber. Forskellige steder rummer forskellige sociale fællesskaber, traditioner og identiteter, som appellerer til forskellige personer. Det er vigtige parametre for, hvor vi vælger og har lyst til at bo. Det er også unikke aktiver, der kan bruges som løftestang for ny udvikling.
De stedbundne potentialer i boligkvartererne i kommunen kan fortsat udvikles. En omdømmeanalyse af kommunen viser, at de kvaliteter, der findes i byerne i kommunen er for lidt kendt og at det æstetiske indtryk kan forbedres. Boligkvartererne kan også få en klarere identitet. Det vil vi gøre noget ved, i tæt samarbejde med borgerne, og når vi er i dialog med developere og bygherrer. Når vi skal placere eller udvikle uddannelsesinstitutioner, kulturhuse, idrætsfaciliteter mv. vil også bidrage til at understøtte boligkvarterernes stedbundne potentialer.
Vi vil skabe den gode hverdagsby
Nærhed mellem bolig, daginstitutioner og skole, grønne områder, fritidsaktiviteter, indkøbsmuligheder mv. har stor betydning for, om det område man bor i opleves som velfungerende og tilgængeligt. Skolerne og deres distrikter er vigtige for børnefamiliernes tilhørsforhold og skolerne kan være en god ramme om de lokale fællesskaber. Vi arbejder for god adgang til bolignære attraktive grønne områder. Det kan være naturområder til rekreation, naturoplevelser, eller til aktivitet. Byens indretning bidrager til at den attraktive by også kan være den sunde by.
Vi vil sikre, at hverdagslivets behov så vidt muligt kan dækkes i nærmiljøet. Alle borgere skal have adgang til fællesskaber, rekreation, indkøb, institutioner mv. Vi vil stille kommunens skoler og institutioner til rådighed for lokalområdet i det omfang det er muligt, og på den måde bidrage til at skabe mødesteder og til at understøtte lokale fællesskaber.
Mål 2033
40%: Pendlerne skal i højere grad svare ja til, at det er muligt at leve et godt og aktivt liv i Høje-Taastrup Kommune. I dag svarer mindre end 20% ja til dette mens ca. 61% svarer ved ikke. Målet er at 40% vil svare ja i 2033.
25%: Tilflytterne til kommunen vil i højere grad anbefale familier og venner at flytte til kommunen. I 2017 ville 20 % af tilflytterne anbefale kommunen som bosætningskommune. Målet er at 25% vil anbefale kommune i 2033.
Indsatser i forhold til bosætning og atraktivitet
Områdefornyelser
Vi vil udvikle et større byrumsprojekt om året med afsæt i stedbundne potentialer, som løftestang for ny udvikling og bosætning. Der er i budgettet afsat 4 mio. kr. årligt hertil.
Vi vil sammen med borgere identificere steder i lokalmiljøet med udviklingspotentiale, og sammen udvikle små omdannelser, der gør byen mere attraktiv
Byliv og funktioner
Vi vil sammen med lokale aktører og borger udvikle kvartervisioner, og bruge visionerne som udgangspunkt for at udvikle og tilføre funktioner i kvarterne.
Vi vil understøtte byliv og aktiviteter. I en periode kan der ske en prioriteret indsats fx i byområder eller kvarterer, der understøtter kvarterets profil, byliv, handelslivet eller lignende prioriterede temaer.
Grønne kvaliteter
Vi vil udpege og udvikle grønne forbindelser i byen, der binder byen sammen, skaber trygge skoleveje og bedre adgang til grønne områder udenfor byen.
Vi vil udvikle bolignære lokale parker og små grønne oaser, fordi det har en positiv effekt på den fysiske og mentale sundhed. Nogle opholdssteder skal derfor invitere til fordybelse og ro, andre skal være naturperler, der giver oplevelser – og andre igen skal give mulighed for leg og bevægelse. På den måde tilgodeses flere målgrupper