Andelen af indvandrere, efterkommere og flygtninge varierer mellem kommunerne og har stor betydning for integrationen.
Indvandrere kommer her for at arbejde
Høje-Taastrup Kommune har en relativt stor andel af indvandrere og efterkommere, og antallet er stigende. Fra 2008 til 2018 steg antallet af indvandrere og efterkommere i Høje-Taastrup Kommune fra 9.000 til 15.000. I dag er andelen af indvandrere og efterkommere i Høje-Taastrup Kommune på 29,5%, mens det på landsplan er 13,6% (Danmarks Statistik).
Det er ikke, fordi Høje-Taastrup Kommune modtager flygtninge. Høje-Taastrup Kommune har i mange år ikke modtaget flygtninge, men har dog på grund af familiesammenføring ca. 135 borgere under integrationsprogrammet*. Indvandringen til Høje-Taastrup skyldes primært, at de er blevet tiltrukket som arbejdskraft.
I 70’erne kom indvandrerne primært fra Tyrkiet for at arbejde i industrien. I dag kommer indvandrerne primært fra de østeuropæiske lande, fx Polen, Bulgarien og Rumænien, og de asiatiske lande, fx Pakistan, Indien og Nepal, jf. tabel over oprindelsesland for 30 største grupper.
De nytilkomne indvandrere i dag har ofte en uddannelse og klarer sig generelt ganske godt på arbejdsmarkedet. Men vi ved meget lidt om deres integration i øvrigt. I 70’erne var der ingen integrationsindsats overfor de tyrkiske gæstearbejdere, fordi man troede, at de ville rejse hjem, når der ikke længere var arbejde. Men de ønskede at blive, på samme måde, som mange østeuropæere også ønsker at blive i Danmark.
I dag ønsker vi ikke at gentage historien fra 70’erne, hvor vi på grund af en manglende integrationsindsats kom til at stå tilbage med en gruppe borgere, som var dårligt integreret, og som ikke kunne godt dansk.
*Flygtninge og familiesammenførte skal tilbydes et integrationsprogram, som består af danskuddannelse og beskæftigelsesrettede tilbud.
Tabel: Oprindelsesland – de 30 største 2009-2019

Kilde: Danmarks Statistik
Opdeling af boligområder
Bosætningsmønsteret udfordrer sammenhængskraften i kommunen. Generelt i Danmark bor halvdelen af alle personer med ikke-vestlig baggrund i almene boliger, mens det kun gælder 14% af befolkningen med dansk oprindelse. Hertil kommer, at der i mange almene boligområder er en stor koncentration af beboere med ikke-vestlig baggrund.
Blandt indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund, der bor i almene boliger, er 16% bosat i et alment boligområde, hvor mindst hver anden beboer har ikke-vestlig baggrund. Og 49% bor i almene boligområder, hvor mellem hver fjerde og anden beboer har ikke-vestlig baggrund (Økonomi- og Indenrigsministeriet, 2019)
Kort: Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande fordelt på boligområder
Kilde: Danmarks Statistik 2019 og HTK kort
En ung befolkningsgruppe
Andelen af indvandrere og efterkommere er særligt høj før børn i institutions- og skolealderen, og det påvirker integrationsopgaven i daginstitutionerne og skolerne. Ca. 30% af Høje-Taastrup Kommunes børn i institutions- og skolealderen er indvandrere og efterkommere, og hvis vi medtager børn af efterkommere, så udgør de 45% af de 0-4-årige børn i kommunen.
Samtidig er børn af indvandrere og efterkommere ikke fordelt ligeligt mellem daginstitutionerne og skolerne. Det betyder, at nogle institutioner står med en stor integrationsopgave og sociale udfordringer (Danmarks Statistik, 2019).
Tabel: Indvandrere og efterkommere og børn af efterkommere fordelt på alder

Kilde: Danmarks Statistik 2019