Nyheder & presse
  • Få siden oplæst

Fædre og børn indtager køkkenerne

21. august 2015

Fædre og deres børn kan nu svinge gryder og pander og blive bedre til at lave lækker og sund mad i Fars Køkkenskole. Det er et led i Høje-Taastrup Kommunes overordnede strategi om at skabe mere lighed i sundheden.

Fars Køkkenskole i Høje-Taastrup Kommune Tilbuddet gælder alle børn og deres fædre fra 2. – 5. klasse, og målet er at inspirere til at lave nem og sund mad fra bunden og samtidig give gode far-barn-oplevelser. Sunde madvaner læres bedst i barndommen, og fædrene er en vigtig rollemodel. I forhold til tidligere bidrager flere fædre aktivt i hjemmet. Mænd er generelt bedre til at bevæge sig og få motion end kvinder især i de unge år, men de halter efter kvinderne med hensyn til at spise sundt.

”Jeg er ikke i tvivl om, at vi med Fars Køkkenskole kan være med til at styrke mænds sundhed. Der er brug for særlige tilbud til mænd, hvis vi skal lykkes med at øge deres sundhed. Mænd vil generelt gerne have mindre snak og mere handling, og det er der lige præcis i Fars Køkkenskole”, siger Flemming Hansen, formand for Ældre og Sundhedsudvalget.

Fars Køkkenskole er opstået i samarbejde med Vallensbæk Kommune, som har haft så stor succes med køkkenskolen, at de har fået midler af Nordea-fonden til at give de gode erfaringer videre til andre kommuner. Udover Høje-Taastrup Kommune er otte andre kommuner gået med. Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler er begejstret for samarbejdet på tværs af kommunerne:

”Jeg synes, at Fars Køkkenskole er et alle tiders initiativ – og så glæder det mig, at vi med Fars Køkkenskole deler viden, succeser og de gode erfaringer på tværs af kommunegrænser. Det er sådan, vi løfter kvaliteten i forebyggelsen. Vi vil og skal have mere lighed i sundheden i Danmark – og også her i Høje-Taastrup – og Fars Køkkenskole er et skridt i den rigtige retning.”

Fars Køkkenskole kørte som pilotprojekt i foråret på Selsmoseskolen, og nu skal de gode erfaringer udbredes til resten af kommunen. På Selsmoseskolen og Charlotteskolen står sundhedskonsulenter fra Træningscentret Espens Vænge i september og oktober klar til at byde fædre og børn velkommen. I løbet af 2016 afholder sundhedsteamet yderligere tre Fars Køkkenskoler, og ambitionen er høj. Forventningen er, at Fars Køkkenskole bliver så stor en succes i Høje-Taastrup, at sundhedsteamet kan udbyde flere Fars Køkkenskoler i 2017 og årene frem.