Skip til hoved indholdet

Tilsyn med private daginstitutioner

Sådan føres tilsynet

Tilsynsobservationer i daginstitutionen med observationsredskabet KIDS

Der føres uanmeldt tilsynsobservation med fokus på det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan, ved KIDS. (i perioden september-marts hvor perioden starter i ulige år.)

Tilsynsdialog mellem tilsynsførende og leder i den private daginstitution

Den tilsynsførende og daginstitutionens leder drøfter, på baggrund af data om tidligere tilsyn, hvordan der er arbejdet med den lokale tilsynsrapports udviklingsfokus og hvilken effekt indsatsen har haft. Dialogen giver afsæt til drøftelsen af observationerne i daginstitutionen.

Fremsendelse af observationsrapport

Tilsynsførende fremsender resultatet af observationerne med KIDS redskabet til daginstitutionsleder, bestyrelse, samt ejer af den private institution.

Anmeldte tilsynsdialoger om:

  • I år 1 (i perioden september-marts, hvor perioden starter i ulige år.) er der følgende anmeldte tilsynsdialoger:
    • Tilsynsdialog om udviklingsprocesser på baggrund af seneste tilsynsrapport
    • Tilsynsdialog om data fra Rambøll Dialog (frivilligt)
    • Tilsynsdialog om det gode overgangsarbejde
    • Tilsynsdialog om Sprogtrappedata (2 år) (private daginstitutioner kan vælge et andet materiale)
    • Tilsynsdialog om Sprogvurderingsdata (5 år) (private daginstitutioner kan vælge et andet materiale)
    • Tilsynsdialog om ledelse (af kvalitetsudviklingen)
    • Tilsynsdialog med personalet i forbindelse med tilsynsførendes KIDS-observationer
  • I år 2 (i perioden september-marts, hvor perioden starter i lige år) er der følgende anmeldte tilsynsdialoger:
    • Tilsynsdialog om arbejdet med sprogstrategien. Der føres tilsyn med strategien, såfremt det står indskrevet i godkendelseskriterierne. Står det ikke indskrevet i godkendelseskriterierne, føres der i stedet tilsyn med sprogarbejdet med udgangspunkt i lovkravene. Daginstitutionen kan vælge at forberede sig ved at undersøge daginstitutionens sproglæringsmiljø.
    • Tilsynsdialog om arbejdet med inklusionsstrategien. Der føres tilsyn med strategien, såfremt det står indskrevet i godkendelseskriterierne. Står det ikke indskrevet i godkendelseskriterierne, føres der i stedet tilsyn med sprogarbejdet med udgangspunkt i lovkravene.
    • Tilsynsdialog om det gode overgangsarbejde
    • Tilsynsdialog om forældresamarbejdet
    • Tilsynsdialog om udvikling med afsæt i dagtilbuddets egne KIDS observationer på 1-3 udvalgte items (frivilligt om daginstitutionen ønsker at foretage egne observationer, men dialog om udvikling er obligatorisk)
    • Tilsynsdialog om evaluering af læreplan og retningsgivende eksempler fra den skriftlige læreplan

Offentliggørelse af tilsynsrapport

  • Der offentliggøres en lokal tilsynsrapport på institutionens hjemmeside, som er udarbejdet på baggrund af tilsynets datagennemsyn, tilsynets dialoger og observationer samt handleplanens fokusområder.
  • Tilsynsrapporten har en 2-årig gyldighed.
  • Forældrebestyrelsen orienteres, når en ny lokal tilsynsrapport offentliggøres. Ansvaret for dette ligger hos den private leverandør.

Skærpet tilsyn

Tilsyn kan give anledning til bekymring, hvis observationer med redskabet KIDS resulterer i en score på mindre end 60% af den mulige score og anledning til alvorlig bekymring hvis observationer resulterer i en score på mindre end 50%.

Andre forhold, som eks. forældreklager og bekymrende hændelser kan ligeledes give anledning til bekymring eller alvorlig bekymring.

I tilfælde med bekymring og alvorlig bekymring, underlægges daginstitutionen skærpet tilsyn og tildeles påbud, der står mål med de forhold der giver anledning til bekymring eller alvorlig bekymring. I påbuddet kan indgåkonkrete krav om genopretning af kvaliteten, samt eventuelle anvisninger og tidsfrist for realisering.

Der stilles krav om dialog vedr. udarbejdelse af en handleplan, med daginstitutionens leder, bestyrelsen samt ejer af den private daginstitution. Handleplanen skal godtgøre, hvorledes den private daginstitution vil imødegå påbuddet og rette op på kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer.

I tilfælde af alvorlig bekymring orienteres forældrebestyrelsen hurtigst muligt og har ret til at indgive kommentarer til handleplanen. Det er ejer af den private daginstitution, der har ansvar for at orientere forældrebestyrelsen og sikre, at de får mulighed for at kommentere handleplanen.

I tilfælde af bekymring og alvorlig bekymring vil kommunen kunne skærpe overfor bestyrelsen og ejer af den private daginstitution, at de har det overordnede ansvar for kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer og hermed ansvaret for at forbedre og/eller rette op på alvorlige for hold, som forudsætning for at kunne fortsætte driften af den private daginstitution. Der kan stilles krav om, at det skal fremgå af daginstitutionens handleplan, at kommunen har orienteret herom. Det skal fremgå af den private daginstitutionens lokale tilsynsrapport, hvis den er underlagt skærpet tilsyn.

Re-tilsyn

I særlige tilfælde stemmer tilsynets udfald dårligt overens med den generelle opfattelse af dagtilbuddets pædagogiske praksiskvalitet. Fænomenet kan forekomme, hvis helt særlige vilkår påvirker praksis på en usædvanlig negativ måde, i det tidsrum der føres tilsyn.

Hvis dette vurderes af min. én dagtilbudsleder, en repræsentant fra bestyrelsen og dagtilbudschefen, kan dagtilbudschefen træffe beslutning om, at der skal gennemføres et re-tilsyn. Både konklusionen på tilsyn og re-tilsyn vil fremgå af den lokale tilsynsrapport.

Hvis bekymrende eller alvorligt bekymrende forhold ikke genoprettes

Byrådet vil i medfør af dens ansvar for dagtilbuddene i sidste ende kunne tilbagekalde en godkendelse af en privatinstitution, såfremt kommunen vurderer, at der ikke bliver rettet op på de bekymrende eller alvorligt bekymrende forhold, som har givet anledning til at iværksætte et skærpet tilsyn, med påbud og handleplan.

Se tilsyn for disse dagtilbud:

Tilsyn med kommunale daginstitutioner

Tilsyn med selvejede institutioner

Tilsyn i kommunal dagpleje

Tilsyn med private daginstitutioner

Tilsyn med privat pasningsordning

Tilsyn med 30-timers sprogstimuleringstilbud

Tilsyn med obligatorisk læringstilbud i daginstitutioner

Tilsyn med obligatoriske læringstilbud i hjemmet

Tilsyn med sprogstimuleringstilbud i hjemmet

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje