Skip til hoved indholdet

Kvalitetsstandard for aktivitets- og samværstilbud efter Servicelovens § 104

Find information om

Tilbuddet om et aktivitets- og samværstilbud henvender sig til dig, som har behov for socialt samvær og aktiviteter i fællesskab lige fra almindeligt samvær til mere beskæftigelseslignende aktiviteter. Du har en betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Særlige sociale problemer kan f.eks. være hjemløshed eller misbrug. 

Måske har du en svær psykisk lidelse - evt. i kombination med et misbrug, en udviklingshæmning, en gennemgribende udviklingsforstyrrelse (f.eks. autisme) eller er senhjerneskadet.  

Tilbuddet er til dig, som gennem forskellige aktiviteter og samvær kan fastholde eller forbedre dine kompetencer og i nogle tilfælde kan opnå beskyttet beskæftigelse eller en vis tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Hvis du mener, du har behov for et aktivitets- og samværs-tilbud eller du vil vide mere, så kan du kontakte Høje-Taastrup Kommune på:

Telefon: 43 59 10 00
E-mail: socialhandicap@htk.dk 

Du kan søge om støtten via Høje-Taastrup Kommune.

Fra du henvender dig til Høje-Taastrup Kommune med et ønske om et aktivitets- og samværstilbud, kan du forvente, at der går op til 8 uger, inden kommunen afgør, om du får et aktivitets- og samværstilbud.

Formålet med et aktivitets- og samværstilbud er, at du kommer hjemmefra og til et tilbud, der kan understøtte din personlige udvikling og sikre udvikling og fastholdelse af de kompetencer, der er vigtige for dig for at kunne leve et så selvstændigt liv som muligt med de forudsætninger du har. 

Formålet kan også være at udvikle din arbejdsidentitet til f.eks. beskyttet beskæftigelse på kommunens tilbud Solgården eller et støttet job på en privat virksomhed (skånejob). 

Høje-Taastrup Kommune foretager en konkret og individuel vurdering af dine ressourcer og dit behov for et aktivitets- og samværstilbud. Høje-Taastrup Kommune lægger vægt på, om du har betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og/eller særlige sociale problemer. 

Du har behov for aktiviteter og socialt samvær, og at få et miljøskifte i dagligdagen.

Som udgangspunkt skal Høje-Taastrup Kommune afgøre, om du kan få et aktivitets- og samværstilbud. 

Der findes dog også åbne tilbud om aktivitet og samvær, som du kan benytte uden først at ansøge om tilbuddet. I Høje-Taastrup Kommune har vi Perron 74 og Fristedet.

Læs mere om Perron 74 her

Læs mere om Fristedet her

 

Et aktivitets- og samværstilbud består af en række forskellige aktiviteter, som understøtter dine muligheder for at leve et aktivt liv, herunder at opnå kompetencer til at kunne indgå i relationer og deltage i fællesskaber og netværk. Tilbuddet støtter dig også i afklaringen af hvad der er vigtigt for dig i forhold til det liv du ønsker at leve. 

Et aktivitets- og samværstilbud kan ligge i både dag-, eftermiddags- og aftentimer. 

Der kan i tilknytning til et aktivitets-og samværstilbud etableres beskyttet beskæftigelse eller særlige beskæftigelsesforløb efter servicelovens § 103.


Omfang

Høje-Taastrup Kommune tilbyder som udgangspunkt aktivitets- og samværstilbud to dage om ugen. Omfanget af dit tilbud om aktivitet og samvær vil dog være afhængigt af en konkret og individuel vurdering af dit behov, som din sagsbehandler laver i samarbejde med dig. 

Hvis du bor på et botilbud, vil din sagsbehandler vurdere om en del af dit behov for et aktivitets- og samværstilbud er dækket af dit botilbud. Dit botilbud vil altså indgå i din sagsbehandlers vurdering af omfanget af dit aktivitets- og samværstilbud.

Hvor lang tid, du vil være i et aktivitets- og samværstilbud, afhænger af, hvornår formålet med din indsats og dine indsatsmål er opfyldt. 

Du og din sagsbehandler udarbejder et overordnet mål med den indsats du får, som skal fungere som pejlemærke undervejs. Det kalder vi indsatsformålet. Indsatsformålet er i videst muligt omfang baseret på dine ønsker, håb og drømme. 

Ud fra indsatsformålet laver du i samarbejde med din sagsbehandler et eller flere indsatsmål, som skal hjælpe dig på vej. 

Høje-Taastrup Kommune arbejder målrettet med din udvikling og derfor har du altid et aktivt indsatsformål.

I aktivitets- og samværstilbuddet indgår en række forskellige aktiviteter som har til formål at understøtte dine muligheder for at udvikle dig. Det kan være aktiviteter af sundhedsfremmende karakter, værkstedsaktiviteter ud fra de interesser du har, træning af dagligdags levefunktioner eller små konkrete opgaver, som forberedelse til beskyttet beskæftigelse. 

Du modtager ikke arbejdsdusør eller anden form for vederlag i et aktivitets- og samværstilbud. 

Følgende indgår ikke i tilbuddet:

  • Genoptræning og træning i henhold til Sundhedsloven.
  • Ergo-/fysioterapeutisk behandling:
    Der foregår ikke egentligt ergo- og fysioterapeutisk behandling i aktivitets- og samværstilbuddet, men der kan være tilbud, som tilbyder ergo- og fysioterapi i tilknytning til tilbuddet. Det kræver en henvisning til vederlagsfri behandling, som du skal have via din egen læge, eller en særskilt visitering via Sundheds- og Omsorgscenteret i Høje-Taastrup Kommune. 
  • Psykologhjælp eller anden form for behandling.
  • Ledsagelse til læge, tandlæge m.fl.
  • Tilbud efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats. 

Tilbud om aktivitet og samvær koster i udgangspunktet ikke noget for dig. Dog kan der forekomme udgifter til forplejning, materialer, arrangementer, udflugter mv., som du selv skal betale.

Kommunen afholder udgiften til transport hvis du har betydelig nedsat psykisk og/eller fysisk funktionsevne. Selvom du f.eks. er selvtransporterende med egen bil eller offentlig transport, vil Høje-Taastrup Kommune dække dine befordringsudgifter. Hvis du ikke selv kan transportere dig til dit aktivitets- og samværstilbud, vil din sagsbehandler vurdere, om du kan indgå i fælles kørsel med andre borgere eller skal køres alene. 

Hvis du har brug for et aktivitets- og samværstilbud på grund af særlige sociale problemer, vil din sagsbehandler vurdere, om du kan få kørsel til dit aktivitets- og samværstilbud, hvis du ikke selv kan transportere dig.  

I vurderingen tager din sagsbehandler udgangspunkt i den billigste transportform, som du er i stand til at benytte.

Du har ikke frit valg af leverandør, men du kan ønske et særligt tilbud. Dit ønske vil indgå i vores vurdering af hvilket tilbud, vi kan tilbyde dig.

Dit aktivitets- og samværstilbud kan være på et kommunalt eller privat dagtilbud eller et kommunalt eller privat botilbud, også kaldet et helhedstilbud. 

Som udgangspunkt benytter vi Høje-Taastrup Kommunes eget tilbud Solgården eller lokalt forankrede tilbud, hvis de kan opfylde dit behov for støtte. 
Du vil altid blive tilbudt det tilbud, vi vurderer, der bedst kan opfylde dine behov for støtte. Det vil sige:

  1. Har de faglige kvalifikationer til at støtte dig.
  2. Tilbyder aktiviteter der er relevante for dig i forhold til dit funktionsniveau.
  3. Hjælper dig med at forbedre og fastholde dine personlige færdigheder og livsvilkår.
  4. Er prismæssig konkurrencedygtig i forhold til andre tilbud.
  5. Er den type tilbud, du ønsker dig.

Din sagsbehandler følger løbende op på, om du får den støtte, du har behov for. Opfølgningen vil ske ud fra dine forudsætninger og altid i samarbejde med dig. 

Opfølgningen er væsentlig i forhold til at sikre, at du oplever, at du forbedrer eller fastholder dine personlige, sociale og faglige kompetencer og at tilbuddet fortsat matcher dit behov - herunder at du i nogle tilfælde tager skridt i retning af beskyttet beskæftigelse fx på Solgården.


Din sagsbehandler kigger også på dit fremmøde og vil eventuelt ændre omfanget af dit tilbud på baggrund af, hvor meget du kan møde op. Høje-Taastrup Kommune stiller krav om, at du deltager i dit tilbud 80 % af tiden.

Du kan klage mundtligt eller skriftligt, og din sagsbehandler kan hjælpe dig, hvis du har brug for det. Du skal oplyse, hvad i afgørelsen, du er utilfreds med, og du kan også oplyse, hvorfor du er utilfreds med afgørelsen, men det er ikke et krav. 

Høje-Taastrup Kommune vil på baggrund af din klage genvurdere afgørelsen, og hvis vi ikke ændrer afgørelsen, sender vi den til viderebehandling i Ankestyrelsen.

Din klage skal stiles til:
Høje-Taastrup Kommune
Social- og Handicapcentret
Team Myndighed
Bygaden 2 
2630 Taastrup

Telefon: 43 59 16 90
E-mail: socialhandicap@htk.dk 

Det fremgår af serviceloven at;

§ 104. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer til opretholdelse eller forbedring af personlige færdigheder eller af livsvilkårene.

§ 105. Kommunalbestyrelsen skal aflønne efter indsats under beskæftigelse efter §§ 103 og 104.
Stk. 2. Social- og indenrigsministeren fastsætter i en bekendtgørelse regler om løn m.v. efter stk. 1 og regler om støtte til befordringsudgifter i tilknytning til tilbud efter §§ 103 og 104.

Bek.483 af 19.maj 2011
Aktivitets- og samværstilbud efter § 104
§ 4. Kommunen skal ikke udbetale løn eller anden form for vederlag til personer, der er visiteret til et aktivitets- og samværstilbud.
§ 5. Kommunen skal afholde udgiften til befordring for personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der er visiteret til aktivitets- og samværstilbud.
§ 6. Kommunen kan beslutte, at personer, der er visiteret til aktivitets- og samværstilbud, skal betale helt eller delvist for materialer, der ikke medgår til en produktion. Tilsvarende gælder vedrørende udflugter for de pågældende.

Godkendt af Byrådet d. 23.03.2021

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje