Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed, sygesikring og læger Sundhedspleje for børn Høje-Taastrup Børneterapi

Høje-Taastrup Børneterapi

Børneterapien tilbyder fysioterapi og ergoterapi til dit barn. Personalet undersøger og vurderer dit barns behov og vejleder dig blandt andet til de bedste behandlings- og træningsmetoder

Vi tilbyder

  • Undersøgelse og vurdering
  • Undersøgelse med standardiserede tests
  • Behandling og træning
  • Råd og vejledning til forældre og andre samarbejdspartnere
  • Idé- og træningsprogrammer
  • Skriftlig formidling
  • Deltagelse i tværfagligt samarbejde
  • Afprøvning af kuglepuder og kugle/kædeveste
  • Vejledning til gruppeordninger og specialinstitutioner og -skoler

Kerneopgave

Vi lykkes, når børn med sensoriske og/eller motoriske udfordringer opnår muligheder for deltagelse i meningsfulde aktiviteter, der fremmer det gode børneliv.

Målgruppe

Den primære målgruppe er børn med motoriske og eller sensoriske udfordringer i alderen 0 år til og med indskolingsalderen bosiddende i Høje-Taastrup kommune.

Høje-Taastrup Børneterapi arbejder vi efter en forebyggende og sundhedsfremmende tilgang til børn med motoriske vanskeligheder og sensoriske problematikker.
Det primære arbejdsområde for Høje-Taastrup Kommunes Børneterapi er tidlig forebyggende indsats for børn, herunder undersøgelse, konsultativ bistand og specifik træning.

Interventionen omkring barnet gives med henblik på at skabe de bedste forudsætninger og vilkår for barnet i dets videre opvækst, udvikling og læring.

Interventionen tilrettelægges af barnets fysioterapeut og/eller ergoterapeut i samarbejde med primærpersoner omkring barnet. Indsatsen foregår i Høje-Taastrup Børneterapi, i barnets hjem eller i dagtilbud afhængig af, hvor det giver bedst mening for barnet og familien.

Terapeuterne bruger leg og dagligdags aktiviteter som indgangsvinkel til barnet, samtidig med at der anvendes fagligt anerkendte undersøgelses- og behandlingsmetoder.

Sådan arbejder Børneterapien

Høje-Taastrup Børneterapi består af 3 fysioterapeuter og 4 ergoterapeuter samt en daglig leder.

Alle har specialviden og efteruddannelse indenfor børneområdet.

Høje-Taastrup Børneterapi er et kommunalt tilbud under Sundhedstjenesten.

Kontaktoplysninger:

Høje-Taastrup Børneterapi er beliggende på Højager 5, 2630 Taastrup.

Du kan kontakte daglig leder af Høje-Taastrup Børneterapi Pia Møller Jensen på 23 37 87 64.

Det er også muligt at ringe til administrationen på 43 59 10 00, hvor du vil blive hjulet videre til rette vedkommende. 

Hvis du ønsker at skrive en mail, kan du skrive til Børneterapien

Børn, der har brug for ergoterapeutisk og/eller fysioterapeutisk bistand, kan indstilles af en medarbejder i Familie- og Dagtilbudscentret (tidl. Børne- og Ungerådgivningscentret), en leder af daginstitution eller skole i Høje-Taastrup Kommune eller via hospital/egen læge.

Visiterede børn prioriteres efter alder og problemstillingens karakter. Der tilstræbes en maksimal ventetid på tre måneder, fra barnet er visiteret til Høje-Taastrup Børneterapi, til der tages kontakt til familien/skolen/institutionen. Børn under et år opstartes som udgangspunkt indenfor 14 dage.

Når et barn er indstillet til Høje-Taastrup Børneterapi, kontakter vi forældrene og/eller indstillende medarbejder for uddybning af indstilling og nærmere aftale om opstart.

Det er vigtigt, at samarbejdspartnere omkring barnet er indstillet på at arbejde med den vejledning, de modtager.

Eksempler på børn der kan indstilles:

  • Spædbørn med asymmetri og ammeudfordringer
  • Børn, der er motorisk forsinkede (grov- og finmotorisk)
  • Børn, der er motorisk urolige
  • Børn, der har vanskeligheder med sansebearbejdning
  • Børn, med spisevanskeligheder (motorisk og sensorisk)
  • Børn, med Cerebral parese, syndromer og andre handicaps

Fysioterapeuterne og ergoterapeuterne i Høje-Taastrup Børneterapi samarbejder tværfagligt både indbyrdes, med andre faggrupper i Høje-Taastrup Kommune f.eks. lærere og pædagoger samt med fysioterapeuter og ergoterapeuter på hospital.

Vi deltager i forbindelse med overleveringsmøder, arbejdsmøder og netværksmøder.

Træningen i Høje-Taastrup Børneterapi foregår enten individuelt eller på hold. Holdtilbuddene tager udgangspunkt i de børn, der er visiteret til Høje-Taastrup Børneterapi, og kan derfor variere i løbet af et år.

Det er fysioterapeuterne og ergoterapeuterne, som vurderer, om et barn kunne have glæde af at deltage på et hold. Man kan således ikke indstille direkte til et hold, da den samlede børnegruppe har betydning for, hvilke holdforløb der laves, og hvilke børn der bliver tilbudt et holdforløb.

Afbud skal give til barnets terapeut så hurtigt som muligt. Det er muligt at melde afbud pr. sms, telefon eller mail.

Vær opmærksom på, at barnets forløb afsluttes, hvis I gentagne gange udebliver fra en aftale.

Hvis terapeuterne bliver forhindret i at overholde en aftale, gives der ligeledes besked. Det er derfor vigtigt, at barnets terapeut får besked, hvis barnets primærpersoner skifter telefonnummer, mailadresse eller flytter.

Alle dokumenter, som indeholder CPR-nummer, sendes til forældrene via e-Boks.

Det er således vigtigt, at dette oplyses på indstillingsarket. Er I som forældre skilt, skal dette fremgå tydeligt, og begge forældres CPR-nummer samt øvrige kontaktoplysninger skal oplyses.

Det er en klar forventning, at forældre samarbejder om deres barn. Der holdes således kun et møde om barnet, hvor begge forældre inviteres til at deltage.

Høje-Taastrup Børneterapi vejleder og/eller træner børn i henhold til sundhedslovens § 140 og 140a, servicelovens § 11.7, 32 og 44 samt folkeskoleloven. Jf. Snitfladekatalog for genoptræning på børne- og ungeområdet i Region Hovedstaden.

I forhold til prioritering af arbejdsopgaver er det bestemt, at træningsopgaver efter sundhedslovens § 140 prioriteres over træningsopgaver, der relaterer sig til Serviceloven.

Sundhedsloven

§140:
I forbindelse med udskrivning fra hospital (stationære afsnit, ambulatorier eller akutmodtagelser) udarbejder hospitalet en genoptræningsplan til børn/unge, hvis der er et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. Genoptræningsplanen skal ifølge vejledningen angive niveauet for genoptræningsydelsen.

Træningens omfang og varighed vurderes og besluttes i forbindelse med visitationen i Høje-Taastrup Børneterapi.

§140a:
Børn med et svært fysisk handicap samt børn med funktionsnedsættelse som følge af en progressiv sygdom, der har ret til vederlagsfri fysioterapi.
Der laves en henvisning fra egen læge eller hospital til vederlagsfri fysioterapi. Denne skal sendes til Høje-Taastrup Børneterapi.
Træningens omfang og varighed vurderes og besluttes i forbindelse med visitationen i Høje-Taastrup Børneterapi.

Børn, der har ret til vederlagsfri fysioterapi tilbydes træning i Høje-Taastrup Børneterapi til og med indskolingsalderen. Træningen kan foregå enten individuelt eller på hold.
Børn med CP, som er tilknyttet det nationale CPOP-register, ledmåles og testes efter hhv. den ergoterapeutiske- og fysioterapeutiske protokol. Hvor det er relevant deltager den behandlende fysio eller ergoterapeut i CPOP-konferencen på hospitalet.

Serviceloven

§11.7:
Det er lovbestemt, at der kommunalt skal tilbydes rådgivning, undersøgelse og behandling af børn med adfærdsvanskeligheder eller nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, samt deres familier.

§32:
Børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne modtager træning efter denne paragraf.
§44:
Børn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller med særlige sociale problemer modtager træning efter denne paragraf.

Træningens omfang og varighed vurderes og besluttes i forbindelse med visitationen i Høje-Taastrup Børneterapi. Der kan i enkelte tilfælde foretages vurderinger efter indskolingen. Skal barnet have yderligere træning, skal dette varetages på klinik, i en idrætsklub eller andet i lokal fritidsregi.

Folkeskoleloven

Ergoterapeuters og fysioterapeuters arbejde på skoler er lovgivningsmæssigt funderet i folkeskoleloven. Høje-Taastrup Børneterapi tilbyder primært konsultativ bistand til lærere og andre fagpersoner omkring barnet i skoleregi. Indsatsen vil ofte bestå af særligt tilrettelagte øvelser og tiltag til støtte af opmærksomhed og koncentration, som skal implementeres i elevens skoledag samt træningsaktiviteter til styrkelse af den motoriske udvikling. Tilbuddets omfang og varighed vurderes og besluttes i forbindelse med visitationen i Høje-Taastrup Børneterapi.

Efter indskolingsalderen kan der gives en kort vejledning i forhold til en konkret problematik. Skal barnet have yderligere træning, skal dette varetages på klinik, i en idrætsklub eller andet i lokal fritidsregi.

Familie- og Dagtilbudscenter

Telefon: 43 59 10 00  |  e-mail: fdc@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje