Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presserum Nyheder og aktuelt Danmarks Underholdningsorkester og Høje-Taastrup Kommune indgår banebrydende partnerskab

Danmarks Underholdningsorkester og Høje-Taastrup Kommune indgår banebrydende partnerskab

Det er en mangeårig vision, der bliver til virkelighed, når Danmarks Underholdningsorkester nu indgår partnerskab med Høje-Taastrup Kommune. Sammen skal de to parter nemlig ikke blot skabe musik i og omkring det nye Børne- og Kulturhus i Taastrupgaard – de skal også indfri kunsten og kulturens potentiale til at skabe stærke og varige sociale forandringer i lokalområdet.

Partnerskabet mellem Høje-Taastrup Kommune og Danmarks Underholdningsorkester skal skabe musik i og omkring det nye Børne- og Kulturhus. Foto: Toke Bjørneboe, Danmarks Underholdningsorkester. 

Se indslag i TV2 Nyhederne onsdag 8. november 2023 (reklame først).

Nogle ville måske forvente, at et internationalt hæderkronet klassisk orkester skulle have hjemme på en fornem adresse, hvor naboerne lige så nemt som orkestret selv kan kende forskel på Mozart og Haydn. Men Danmarks Underholdningsorkester har valgt at gå en anden vej – som fører orkestret et godt stykke ud af sin komfortzone. 

Orkestret har nemlig indgået et banebrydende samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, og på sigt er ambitionen, at Danmarks Underholdningsorkester får base i kommunen – og nærmere betegnet i Kulturkvarteret. Det er her, man finder det helt nye Børne- og Kulturhus i Taastrupgaard. Det multifunktionelle hus, som både rummer vuggestue, børnehave, folkeskole og tre kulturskoler, er centralt placeret i kvarteret.

Inden etableringen af de rammer, der kan gøre det muligt for orkestret at flytte ind, vil partnerskabet i første omgang bestå af en bred vifte af aktiviteter og projekter, som vil integrere orkestret i lokalområdets forskellige institutioner og tilbud. 

Fokus på det sociale potentiale i kunsten og kulturen

Hvor musikalsk berigende samarbejdet end bliver for Høje-Taastrup Kommune, er det langt fra kun dette aspekt, der har gjort partnerskabet med Danmarks Underholdningsorkester tiltalende. Tværtimod er det kommunens og orkestrets fælles tiltro til kunsten og kulturens transformative potentiale – ikke mindst på det sociale område – der har gjort udslaget. 

Samarbejdet er nemlig stærkt inspireret af et lignende partnerskab i Bremen, hvor den tyske bys internationale kammerorkester i 2007 flyttede ind på en skole i den østlige del af byen. Et partnerskab, som har ført et væld af positive konsekvenser med sig.

Det gælder både for eleverne, for skolen og dens personale og for lokalmiljøet – herunder bedre karakterer, mindre frafald, forbedret arbejdsmiljø, mindre kriminalitet og øget forældreengagement. Hertil kommer, at partnerskabet har vakt opsigt både nationalt og internationalt.

En anledning til at gøre en forskel på en enestående måde

”Vi ved, at mødet med kunsten og kulturen kan sætte varige og vigtige spor i en menneskesjæl – ikke mindst på den kreative og trivselsmæssige front. Derfor har vi i Danmarks Underholdningsorkester gennem mange år været udvikler af og afsender på en hel vifte af aktiviteter og projekter, der både åbner vores symfoniske musikunivers op for børn og unge, og som gør dem til kreative og aktive medskabere,” fortæller orkestrets direktør Andreas Vetö og fortsætter: 

”Via partnerskabet med Høje-Taastrup Kommune får vi nu både en base for orkestret og en anledning til virkelig at gøre en forskel på en måde, som er ret enestående for en kulturinstitution som vores.”

Borgmester: ”Den helt rigtige samarbejdspartner”

I Høje-Taastrup er forventningsglæden også stor, og borgmester Michael Ziegler udtaler:

”Danmarks Underholdningsorkester er efter vores opfattelse den helt rigtige samarbejdspartner. De har gennem deres aktiviteter både demonstreret, at de formår at bringe musikken ud til børn og unge, og at de aktivt ønsker at være med til at transformere vores boligområde. Andreas Vetö har igennem flere år både talt og skrevet om dette ønske om at gøre en større samfundsmæssig forskel – senest i Politiken i juli – og det giver vi med dette partnerskab orkestret en enestående mulighed for.”

Ziegler henviser til Vetös debatindlæg i Politiken fra den 4. juli, hvor Vetö først fortalte historien om orkestret og skolen i Bremen og dernæst konstaterede, at ”så godt som alle danske kommuner har boligområder, der ville nyde godt af en helt ny måde at imødegå sociale udfordringer på”. Han sluttede indlægget af med et retorisk spørgsmål: ”Er der så nogen kulturinstitutioner, der frivilligt melder sig til at træde et godt stykke ud af komfortzonen? Ja, det gør vi i Danmarks Underholdningsorkester.”

I 2024 skal fundamentet for det langsigtede partnerskab etableres

Nu, hvor partnerskabet er en realitet, fortæller Vetö om, hvorfor han er særligt begejstret for, at det lige præcis er blevet Høje-Taastrup, som orkestret nu skal arbejde tæt sammen med:

”Med Michael Ziegler har de en borgmester og et byråd, som virkelig kan få nogle ting til at ske. Samtidig har et enigt byråd bevist, at de er visionære på kulturområdet, da Børne- og Kulturhuset er det eneste sted i landet, der på denne måde integrerer alle de mange forskellige institutioner under samme tag – og muligvis nu også Danmarks Underholdningsorkester. Jeg ser desuden meget frem til samarbejdet med kulturchef Poul Knopp Damkjær, som jeg har kendt i mange år, og som jeg kan mærke brænder for projektet.”

Formelt set træder partnerskabet i kraft fra januar 2024, men forarbejdet er allerede i gang. Således afholdt kommunen og orkestret sin første fælles workshop den 2. november, hvor spadestikket til de første konkrete tiltag blev taget. 

I løbet af 2024 vil partnerskabet gennemgå en udviklingsproces med fokus på at opdyrke synergier mellem de to parter. Denne proces vil fokusere på forskellige afprøvninger og kortlægninger af partnerskabets mulighedsrum – herunder hvilke yderligere relevante partnere, der eventuelt kan inddrages i samarbejdet. 

Denne proces skal således etablere fundamentet for det langsigtede strategiske partnerskab mellem Danmarks Underholdningsorkester og Høje-Taastrup Kommune

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje