Alle borgere i Høje-Taastrup Kommune skal have mulighed for at have det godt. Fysisk sundhed og trivsel er væsentlige forudsætninger for, at vi kan få en uddannelse, et arbejde, indgå i sociale relationer og tage aktiv del i samfundet. Og omvendt har uddannelseslængde, tilknytning til arbejdsmarkedet og sociale relationer stor betydning for vores sundhed. Derfor tager sundhedsarbejdet i Høje-Taastrup Kommune afsæt i et bredt sundhedsbegreb, hvor sundhed ses som mere end blot fravær af sygdom.
Sundhedsarbejdet i Høje-Taastrup Kommune tager udgangspunkt i, at ikke alle har de samme forudsætninger for at leve det liv, de gerne vil. Denne sociale ulighed kommer bl.a. til udtryk ved, at de borgere, der for eksempel har en lang uddannelse, en stabil tilknytning til arbejdsmarkedet og gode sociale relationer, generelt har bedre trivsel og et bedre fysisk helbred. Derfor vil Byrådet i de kommende år fortsætte arbejdet med målrettet at skabe mere social lighed i sundhed. Det er en opgave, der dels kræver, at kommunen og civilsamfundet prioriterer indsatser til de borgere, der har mest brug for dem og dels skaber rammer, der gør det sunde valg til det lette valg for alle.
Der arbejdes med sundhed mange steder i kommunen. Udover sundhedsindsatser, som f.eks. hjælp til vægtstop og rygestop, skaber kommunen rammer, der sikrer gode uddannelsesmuligheder, sund mad og bevægelse i skoletiden, grønne byrum for alle aldre, et levende foreningsliv, sunde arbejdspladser og klimavenlige transportmuligheder. Alt sammen forhold, der direkte eller indirekte er med til at fremme borgernes sundhed. Fordi sundhed er en forudsætning for at kunne leve det liv, som man vil, har Byrådet valgt sundhed som et gennemgående og vigtigt indsats- og udviklingsområde i alle kommunens opgaver. Det kommer også til udtryk i kommunens udviklingsstrategi for perioden 2020-2032.
Hvis vi skal lykkes med at løfte alle dele af sundhedsområdet, har vi brug for hjælp. Derfor ønsker Byrådet at samarbejde med organisationer, virksomheder, samarbejdspartnere, borgere og frivillige om nye måder at gøre tingene på.
Som kommune har vi et særligt ansvar over for de borgere, der rammes af midlertidig eller kronisk sygdom, psykisk såvel som fysisk, som svækkes af alderdom eller som af anden grund har brug for hjælp akut og tæt på. Derfor vil Byrådet opbygge et nært og lettilgængeligt sundhedsvæsen med høj kvalitet i den sundhedsfaglige indsats, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers ressourcer, skaber sammenhæng på tværs af sundhedssektoren og hjælper borgere til at mestre egen sygdom og indgå i fællesskaber, der fremmer den fysiske sundhed og øger trivslen.
Coronapandemien har sat hygiejne højt på dagsorden i forhold til at kunne skabe sunde og trygge rammer for borgerne i kommunen. Hygiejne har betydning for at forebygge ikke blot Covid-19, men også en lang række af andre sygdomme og påvirker øget trivsel. Byrådet vil derfor styrke arbejdet med hygiejne og forebyggelse af smittespredning for borgere og medarbejdere i Høje-Taastrup Kommune.
Sundhedspolitikken udgør den overordnede ramme for, hvordan Høje-Taastrup Kommune vil arbejde og prioritere på sundhedsområdet i perioden 2021-2024. Byrådet ønsker, at sundhedspolitikken skal sætte en ambitiøs retning for sundhedsindsatsen i perioden.
God læselyst.
Med venlig hilsen
Michael Ziegler
Borgmester