Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Støtte og omsorg Børn og unge med behov for støtte Rådgivning og økonomisk støtte til børn med handicap

Rådgivning og økonomisk støtte til børn med handicap

Hvis I bliver forældre til et barn med handicap, har I mulighed for at få rådgivning samt praktisk og økonomisk støtte.

Læs om forskellige støttemuligheder

Familier med børn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne skal tilbydes familievejledning indenfor 3 måneder efter, at kommunen har fået kendskab til, at barnets funktionsnedsættelse er konstateret.

Familievejledningen skal give familier introducerende og helhedsorienteret information og vejledning om familiens rettigheder og hjælpemuligheder på tværs af sektorer samt oplysning om relevante videnmiljøer og handicaporganisationer på området.

I Høje-Taastrup Kommune kan familier med behov for denne type familievejledning kontakte Familie- og Dagtilbudscentrets administration på telefon 4029 1898 for nærmere aftale om tid og sted for vejledningen. Vejledningen kan foregå telefonisk, men der er også mulighed for at aftale et møde, som enten kan afholdes på rådhuset eller digitalt.

Familievejlederen har ikke kompetence til at træffe afgørelser om hjælp men kan rådgive og videreformidle kontakt til relevante fagpersoner i Familie- og Dagtilbudscentret ved behov .

Kommunen skal dække de nødvendige merudgifter til at forsørge et barn under 18 år, som har betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse.

Det er en forudsætning, at merudgifterne er en konsekvens af/følge af den nedsatte funktionsevne.

I kan kun modtage tilskuddet, hvis jeres barn bor hjemme hos jer. Hvis jeres barn er anbragt uden for eget hjem, f.eks. i familiepleje eller på en døgninstitution, kan du eller I derimod ikke modtage merudgiftsydelse.

I kan som familie til et barn med handicap f.eks. have merudgifter til:

  • særlig kost
  • medicin
  • beklædning
  • ekstra vask
  • aktiviteter i fritiden
  • handicaprettede kurser til jer og andre pårørende

Der kan også være udgifter til befordring af barnet til uddannelse, behandling og i fritiden.

Merudgifterne fastsættes ud fra et skøn over de årlige merudgifter, hvor minimumsgrænsen årligt ajourføres. Beløbet afrundes til det nærmeste kronebeløb, som er deleligt med 100.

Beløbet er skattefrit og uafhængigt af jeres indtægt.

Udgifter til befordring til daginstitution, behandling, uddannelse og fritidsaktiviteter kan også ydes som merudgift. Det er dog en forudsætning, at befordringsudgiften ikke kan ydes efter andre ordninger eller bestemmelser.

Byrådet i Høje-Taastrup Kommune har inden for lovens rammer fastlagt niveauet for de tilbud, der er til rådighed for borgerne i kommunen. Det kaldes kommunens serviceniveau.

Læs mere i Kvalitetshåndbogen for børn og unge med særlige behov. Her findes også de vejledende takster for normalforbrug, som Familieafdelingen tager udgangspunkt i ved den individuelle vurdering af hver enkelt ansøgning.

Søg om tilskud til merudgifter
Du/I kan søge om merudgifter på Borger.dk. Log ind med dit NemID, og send ansøgningen til kommunen. Alternativt kan du udfylde ansøgningen elektronisk, udskrive den og sende den til os.

Søg om støtte til merudgifter for dit barn med handicap.

I kan som forældre til et barn med handicap få dækket tabt arbejdsfortjeneste, hvis I selv passer jeres barn. Der er også mulighed for at søge om kompensation for tabt arbejdsfortjeneste, når det er nødvendigt, at barnet som følge af dets handicap ledsages til undersøgelser, behandling m.v.

Begge forældre kan søge om tabt arbejdsfortjeneste og dermed deles om pasningen m.v.

I skal opfylde en række betingelser for at få bevilget tabt arbejdsfortjeneste. Det er Høje-Taastrup Kommune, som udbetaler ydelsen.

I kan modtage ydelsen i de tilfælde, hvor jeres barn skal passes i hjemmet, og hvor det er mest hensigtsmæssigt, at det er en forælder, som tager sig af pasningen. En af jer som forældre skal helt eller delvis være holdt op med jeres arbejde, så I kan passe jeres barn hjemme. I skal have et indtægtstab ved pasningen.

Jeres barns handicap skal medføre en betydelig og varigt nedsat funktionsevne, eller barnet skal have en såkaldt indgribende kronisk eller langvarig lidelse. At lidelsen er indgribende betyder, at den har alvorlige følger i barnets daglige liv.

Hjælpen til dækning af tabt arbejdsfortjeneste bliver fastsat på baggrund af din tidligere bruttoindtægt. I kan få oplyst den månedlige ydelse hos børne- og ungerådgiveren.

Byrådet har inden for lovens rammer fastlagt niveauet for de tilbud, der er til rådighed for borgerne i kommunen. Det gælder også tabt arbejdsfortjeneste.

Søg om tabt arbejdsfortjeneste
Du kan søge om tabt arbejdsfortjeneste på Borger.dk, hvor du også kan læse mere. Log ind med dit NemID, og send ansøgningen direkte til kommunen. Alternativt kan du udfylde ansøgningen elektronisk, udskrive den og sende den til kommunen.

Søg om tabt arbejdsfortjeneste.

Hvis du har behov for at få passet dit handicappede barn, har kommunen forskellige muligheder for pasningstilbud.

Det konkrete pasningstilbud er afhængigt af omfanget og typen af barnets handicap. Kommunen vil som udgangspunkt søge at integrere barnet i de almindelige dagtilbud.

Hvis dit barn på grund af sit handicap har et særligt behov for støtte, behandling m.v., er der som regel andre muligheder for pasning i mere specialiserede pasningstilbud.

Visitation til mere specialiserede pasningstilbud vil foregå i tæt samarbejde mellem dig, Familie- og Dagtilbudscentret og relevante personer, der kender jeres barn – f.eks. jeres sundhedsplejerske, dagtilbuddet, Pædagogisk Udviklingsteam, PPR pædagogisk psykologisk rådgivning m.fl.

Som forældre til et handicappet barn har I også mulighed for at få forskellige former for aflastning. Aflastningen kan ydes ved hjælp af økonomisk tilskud til ansættelse af hjælper i hjemmet, den kan ydes som hjemmehjælp, eller den kan foregå i en plejefamilie eller i en døgninstitution.

Omfanget og typen af aflastningen beror på en konkret vurdering af families samlede aktuelle behov.

Søg om aflastning eller pasning
Kontakt Familie- og Dagtilbudscentret på telefon 43 59 10 00, og aftal et møde med en børne- og ungerådgiver, der kan vejlede om mulighederne.

Familie- og Dagtilbudscenter

Telefon: 43 59 10 00  |  e-mail: fdc@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje