Skip til hoved indholdet

Handicapbil

Vejledning om støtte til køb af bil


Denne vejledning er til dig, der ønsker at søge om støtte til køb af bil pga. nedsat funktionsevne.

Her kan du bl.a. læse om ansøgningsprocessen, hvad støtten indeholder og hvad du ellers skal være opmærksom på i forbindelse med støtte til køb af bil. Har du nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte visitationen. Du finder vores kontaktoplysninger i bunden af siden. 

 

Med venlig hilsen

Hjælpemiddelteamet



1: Ansøgning

Hvem kan søge?

Du kan søge om støtte til bil, hvis du har en varig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne, der i væsentlig grad:

  • Gør det vanskeligt at fastholde et arbejde eller gennemføre en uddannelse uden brug af bil.
  • Forringer din evne til at færdes til og fra aktiviteter udenfor hjemmet

Det er en betingelse, at du har et stort kørselsbehov, som ikke kan dækkes på andre måder end med egen bil (f.eks. Flextur, Flexhandicap, offentlig transport, el-scooter, cykel eller ganghjælpemidler eller en kombination af disse).


Sådan søger du

Du kan søge om støtte til bil på nettet. Du finder et ansøgningsskema på Høje-Taastrup kommunes hjemmeside www.htk.dk under Handicapbil. Du kan søge med eller uden NemID/MitID.

Du kan også finde skemaet på www.borger.dk under Handicap: Ansøg om støtte til bil, hvor du vælger Høje-Taastrup kommune.

Kan du ikke søge elektronisk, kan du kontakte Hjælpemiddelteamet på mail: hjaelpemiddelteam@htk.dk eller tlf.: 43 59 17 00 for at få tilsendt et ansøgningsskema.

 

Samtykke

Når du sender din ansøgning, giver du samtykke til, at vi må indhente relevante oplysninger. Det kan f.eks. være oplysninger om din sygdomshistorie, dit funktionsniveau, dit kørselsbehov samt hvilke hjælpemidler, du anvender. I de fleste tilfælde indhenter vi udtalelser fra din læge eller en speciallæge og fra øvrige forvaltninger internt i kommunen.

Hjælpemiddelteamet kan kræve en vurdering hos kørekortmyndighederne af, om der er brug for særlig indretning af bilen. Det kan betyde, at der i dit kørekort påtegnes et krav om dette, uanset om du får bevilget støtte til bil eller ej.

 

Ansøgning om biler til børn

Som udgangspunkt bevilges der tidligst støtte til bil til børn, fra barnet er omkring tre år.

Når et barn får bevilget støtte til køb af bil, skal Familieretshuset godkende købet, fordi forældre/værge optager lånet i barnets navn. I søger om godkendelse ved at udfylde en friholdelseserklæring via www.familieretshuset.dk under værgemål for mindreårige.

Familien kan først købe bil, når Familieretshuset har godkendt købet og familien har sendt en kopi af godkendelsen til Kommunen.

 

Sagsbehandlingstid

Sagsbehandlingstiden er på op til 12 måneder, fra vi modtager din ansøgning. Det skyldes, at vi skal indhente oplysninger fra bl.a., læger og kørekortmyndigheder. Er der ekstra ventetid på attester og lægefaglige udtalelser kan sagsbehandlingstiden i nogle tilfælde være længere. Sker det, giver vi besked i så god tid som muligt.

 

Vurdering og afgørelse

Hjælpemiddelteamet vurderer din ansøgning ud fra en samlet vurdering af dit helbred, dine sociale forhold, din evne til at færdes og dit kørselsbehov. Derudover vurderer vi, hvorvidt dit transportbehov kan dækkes på anden vis, f.eks. offentlig transport, handicapbefordring, eller med hjælpemidler som f.eks. trehjulet cykel, rollator, el-køretøj eller lignende.

Når vi har vurderet din ansøgning, modtager du en skriftlig afgørelse. Afgørelsen indeholder altid en begrundelse for vores vurdering og en vejledning i hvordan du klager, hvis du er uenig i afgørelsen.

 

Ansøgning om udskiftning af bil

Har du brug for at udskifte din handicapbil, kan det tidligst bevilges efter otte år. Det gælder også for tilskud til automatgear og øvrige særlige indretninger.

Du skal være opmærksom på, at du ikke automatisk er berettiget til støtte til køb af en ny bil, selvom du har været bevilget bil tidligere. Derfor skal du søge på ny. Har din funktionsevne og dit kørselsbehov ikke ændret sig væsentligt siden din seneste ansøgning, kan du evt. ansøge med en tro- og love erklæring.


2: Hvad kan du søge om støtte til?

Lån til køb af bil

Bevilges du støtte til bil, får du støtten som et rentefrit lån til den billigst egnede bil indenfor en ramme på kr. 213.000 kr. (2024), dog højst bilens pris. Gør din nedsatte funktionsevne det nødvendigt at bevilge en dyrere bil, f.eks. en nedstolet bus, kan der i ganske særlige tilfælde ydes et supplerende rente- og afdragsfrit lån til betaling af merprisen.


Lånet skal afvikles over otte år. En del af lånet skal du betale afdrag på, resten er afdragsfrit.

Hvor stor en del der er afdragsfrit, afhænger af din indkomst og prisen på billigst egnede bil.

 

Er du under uddannelse eller svarer din årlige indtægt til mindre end 2/3 af det samlede lånebeløb, kan du få afdragsfrihed på lånet.

 

Lån ved genbevilling til udskiftning af bil

Hvis du har fået bevilget udskiftning af bil, indgår salgsprisen for din gamle handicapbil i beregningen af det nye lån. Har du oprindeligt valgt at købe en dyrere bil end den du fik bevilget, fordeles beløbet fra salget mellem dig og kommunen. Det sker ud fra samme fordelingsnøgle, som den blev købt efter. Dette betyder at hvis du f.eks har betalt 15 % mere end det kommunen i sin tid har bevilget dig, har du krav på 15 % af salgsprovenuet. De resterende 85 % vil derefter komme til at indgå i det nye billån.

 

Fritagelse for grøn ejerafgift/CO2-afgift

Er du bevilget støtte til køb af bil, er du fritaget for grøn ejerafgift/CO2-afgift.
Køber du en dieselbil, skal du dog stadig betale udligningsafgift.

 

Kørekort    

Du kan ved en individuel vurdering bevilges støtte til erhvervelse af kørekort, hvis du er fundet berettiget til køb af bil.

 

Særlig indretning af bil

Du kan få tilskud til særlig indretning af din bil, hvis:

  • Politiet har stillet krav om den særlige indretning i dit kørekort
  • Det er nødvendigt for din placering i bilen
  • Hvis der er særlige helbredsforhold, der gør det nødvendigt

 

Støtten gælder også for reparationer af den særlige indretning. Det kræver, at du kontakter Hjælpemiddelteamet inden reparationen iværksættes. Der skal indhentes tilbud på reparationen fra en bilopbygger.


Øvrige reparationer på bilen, påhviler dig selv.

 

Du kan søge om særlig indretning til din bil uanset om du er berettiget til støtte til køb af bil eller ej.

 

Automatgear

Er automatgear et krav i dit kørekort eller nødvendigt pga. et dokumenteret skånebehov kan du søge om tilskud til automatgear.

Du kan søge om automatgear uanset om du er berettiget til støtte til køb af bil eller ej. Tilskuddet udgør den faktiske udgift til automatgearet, dog maksimalt 29.485,42 kr. (2024). Det er et krav, at bilen er under et år gammel på ansøgningstidspunktet, og er udstyret med automatgear fra fabrikken. 

 

Krav til den bil, der gives støtte til

Lånet gives til den billigst egnede bil. Vælger du at købe en dyrere bil, skal du selv betale merprisen i forhold til den billigst egnede bil og selv afregne merkøbet med forhandleren. Hjælpemiddelteamet skal vurdere og godkende, at bilen er lige så velegnet til din funktionsnedsættelse, som den billigst egnede bil.

Støtten ydes som udgangspunkt til en fabriksny bil, med enkelte undtagelser, som beskrevet her:

  • Nyindkøbt bil: Har du eller en i din husstand købt en fabriksny bil inden for det sidste år, kan støtten ydes til den købte bil, hvis den indregistreres til dig og vurderes egnet til dine behov.
  • Demobiler: Støtten kan ydes til en demobil, der maximalt har kørt 2.000 km hvis prisen er fordelagtig og bilen ikke tidligere har været indregistreret. Bilen skal dog vurderes egnet til dig. 
  • Brugt nedstolet bus: Støtten kan ydes til en brugt nedstolet bus, der er under to år gammel og tidligere er bevilget efter servicelovens §114. Det er et krav, at bussen er i forsvarlig stand i forhold til sikkerhed, drift og kvalitet og at den forventes at kunne holde i otte år fra indregistreringen.

 

Hvad kan der ikke ydes støtte til?

Støtten kan ikke ydes til leasingbiler, kundebiler, firmabiler eller biler som ikke vurderes egnede.

Derudover omfatter støtten ikke:

  • Driftsudgifter, herunder brændstof og vinterdæk
  • Vedligeholdelse, herunder serviceeftersyn og periodiske syn
  • Reparationer, der ikke har med de bevilgede særlige indretninger at gøre
  • Forsikring af bilen
  • Udligningsafgift, hvis bilen er dieseldrevet


3: Andre nyttige informationer

Økonomi

Når du får støtte til køb af bil, er der stadig en række udgifter i forbindelse med bilen, som du har ansvaret for. Du skal forvente udgifter til lån, kaskoforsikring og almindelig vedligeholdelse.

Støtten omfatter ikke reparation og vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk syn, vinterdæk forsikring m.v. Udgifter til dette påhviler derfor dig selv.

 

Hvis bilen er dieseldrevet, skal du desuden betale udligningsafgift til SKAT.

 

Forsikring

Du skal selv sørge for og at betale for at bilen er kaskoforsikret for bilens fulde værdi, dvs. den samlede pris inklusiv eventuel særlig indretning.

 

Parkering

Du kan ansøge om handicapparkeringskort hos Danske Handicaporganisationers Brugerservice

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Telefon: 36 75 17 93

Du kan søge online via Danske Handicaporganisationers Brugerservice

 

Spørgsmål og yderligere information

Du kan finde reglerne om støtte til køb af bil på Socialministeriets hjemmeside: www.sm.dk eller på: retsinformation.dk

 

For yderligere oplysninger er du velkommen til at kontakte:


Hjælpemiddelteamet

Tlf.: 43 59 17 00

Mail: hjaelpemiddelteam@htk.dk 


Ansøg her


Ansøg om støtte til bil (Serviceloven §114)

Hjælpemiddelteam

Telefon: 43 59 17 00  |  e-mail: hjaelpemiddelteam@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje