Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Voksne med demens

Tilbud til borgere med demens og deres pårørende, som bor i Høje-Taastrup Kommune.

Høje-Taastrup kommune yder er en særlig hjælp og støtte til borgere med demens og deres pårørende. Kommunen har et demensteam med 4 demenskonsulenter, der tilbyder hjemmebesøg og vejledning, som er tilpasset den enkeltes behov.

Når en borger kommer i kontakt med demensteamet, tilknyttes en demenskonsulent som følger borgerens sygdomsforløb og giver støtte til at overskue den ændrede livssituation.

Demenskonsulenterne kan hjælpe med at få talt om hverdagen og hvordan demensdiagnosen indvirker på denne, samt særlige opmærksomhedspunkter som kan være gode at forholde sig til. Kommunen har en række forskellige tilbud, der er målrettet borgere med demens og deres pårørende.

Hvis du har mistanke om en demenssygdom kan demenskonsulenterne vejlede dig til, hvad du kan gøre. Se nedenfor, hvor de 10 vigtigste tegn på demens er beskrevet.

Hvis du har en demenssygdom eller er pårørende til et menneske med en demenssygdom, kan demenskonsulenterne rådgive og vejlede om de tilbud og støtteforanstaltninger, kommunen har.

Vil du vide mere om demens?

Har du spørgsmål om demens, kan du kontakte: Demenskonsulenterne tlf. 43 59 16 99 eller send mail til demens@htk.dk

Læs mere om:

Demens er en hukommelsessygdom, der kommer snigende over tid. Demens er ikke en naturlig del af at blive ældre. Demenssygdom rammer fortrinsvis ældre mennesker, men kan også ramme yngre.

Alzheimers Demens er den mest udbredte demenssygdom. Fælles for demens sygdommene er, at de forværres over tid. Forløbene er forskellige og det kan være svært at forudse udviklingen af demenssygdommen. I nogle tilfælde kan det gå langsomt og i andre går det hurtigere.

Det anbefales, at du dyrker motion, spiser sundt og varieret, ikke ryger eller indtager alkohol, da forskning peger på, at disse faktorer kan bidrage til, at du kan leve længere uden demens.

10 tegn på demens

Kontakt lægen, hvis du eller dine pårørende ofte oplever disse tegn:

  1. Glemsomhed: Det er normalt at have brug for huskesedler eller glemme en aftale for senere at komme i tanke om det. Det er ikke normalt at spørge om det samme flere gange eller glemme noget, man har lært for kort tid siden

  2. Besvær med at udføre velkendte opgaver: Det er normalt at skulle have hjælp til at indstille fjernsynet. Det er ikke normalt at have problemer med at følge en opskrift, man har brugt mange gange tidligere.

  3. Problemer med at finde ord: Det er normalt ikke at kunne finde det rette ord ind imellem. Det er ikke normalt at gå i stå midt i en samtale uden at ane, hvordan man kommer videre eller kalde tingene noget helt forkert (fx at sige ”viserklokke” i stedet for ”ur”).

  4. Forvirring vedrørende tid og sted: Det er normalt at komme i tvivl om, hvilken ugedag det er. Det er ikke normalt ikke at vide, om der er forår eller efterår eller at glemme, hvor man er, og hvordan man kom derhen.

  5. Svigtende dømmekraft: Det er normalt at træffe en dårlig beslutning af og til. Det er ikke normalt at tage sandaler på om vinteren eller gentagne gange lade sig overtale til at købe ting, man åbenlyst ikke har brug for eller råd til.

  6. Problemer med at tænke abstrakt: Det er normalt at have lidt svært ved at forstå en talemåde eller et ordsprog som fx ”det er som at slå i en dyne”. Det er ikke normalt at tro, at musene bogstaveligt talt danser på bordet, når katten er ude.

  7. Vanskeligheder med at finde ting: Det er normalt at glemme, hvor man har lagt fjernbetjeningen. Det er ikke normalt at lægge brillerne i køleskabet eller anklage andre for at stjæle de ting, man ikke kan finde.

  8. Forandringer i humør og adfærd: Det er normalt at have en dårlig dag eller blive irriteret, når ens vaner bliver brudt. Det er ikke normalt at tabe fatningen, blive mistænksom, bange, vred eller forvirret uden nogen oplagt grund.

  9. Ændringer i personlighed: Det er normalt at ændre holdning over tid og kunne sige undskyld, hvis man er gået over stregen. Det er ikke normalt at sige alt, hvad man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.

  10. Mangel på initiativ: Det er normalt, at man nogle gange ikke orker arbejdet, familien og sociale forpligtelser. Det er ikke normalt ofte at trække sig fra fritidsaktiviteter, sociale sammenkomster eller sport, som man ellers plejer at gå op i. 

Yderligere information om demenssygdomme kan ses på: Videnscenter for demens

Sådan møder du et menneske med demens

Nogle oplever, at det er vanskeligt at kommunikere med et menneske, der har en demenssygdom. Du kan her se nogle gode råd til en god kommunikation.

Smil og vær imødekommende

Smil og latter er en god måde at få kontakt på. Har man demens, så er man ofte tilbageholdende med at spørge om hjælp. Derfor er det vigtigt at vise, at du er imødekommende og gerne vil hjælpe.

Bevar øjenkontakt og brug dit kropssprog

Vis med bevægelser, hvad du gerne vil. Peg for eksempel på stolen eller gå hen til stolen, når du gerne vil, at han eller hun sætter sig. Kropssproget er lettere at forstå, når sproget begynder at forsvinde.

Vær et godt spejl - vis hvordan man gør

Mennesker med demens spejler sig i det, som andre gør. Er man usikker på, hvordan man bruger kniv og gaffel, så er det godt at kunne se, hvordan andre gør. Vær et godt spejl. Du behøver ikke at sige noget - vis blot med dine handlinger, hvordan man gør.

Brug korte sætninger og stil ledende spørgsmål

Brug korte sætninger med én information ad gangen og undgå at stille spørgsmål som for eksempel "Er du sulten?". Sig hellere: "Vi skal spise nu, jeg tænker, at du også er sulten?"

Hjælp med at finde ord - hjælp mennesket med demens på vej

Mennesker med demens har svært ved at finde navneord, det er én af de første ting, der forsvinder i demensramtes verbale verden. Der kan derfor være formuleringer som "Jeg skal have det, man drikker kaffe af", og så kan du hjælpe og sige "ja, værsgo her er en kop".

Tal til mennesket - tal ikke forbi

Selv om man har demens, så har man stadig følelser, og det kan være utroligt frustrerende at mærke alt det, man ikke kan. Og det kan være svært, hvis venner og bekendte taler hen over én. Tal til mennesket - tal ikke forbi ham eller hende.

Ros ofte og stil realistiske krav

Er man syg med demens, har man haft mange nederlag, som sygdommen skrider frem. Stil derfor ikke opgaver, som kan være svære at indfri. Ros for de små ting, som "Hvor godt at du fik jakken på, du er allerede parat til at gå en tur".

Vær tålmodig

Vær tålmodig og tag én ting ad gangen. Mennesket med demens kan ikke gøre for, at han eller hun har en sygdom, så det hjælper ikke noget at blive irriteret. Tag ikke vrede og kritik personligt. Bær over, hvis der bliver sagt noget uforståeligt eller usammenhængende.

Inspireret af Videnscenter for Demens

Åndehullet er et tilbud for mennesker med demens og en pårørende, f.eks. ægtefælle, voksent barn eller anden nærtstående. Formålet er at skabe grundlag for sociale arrangementer. Demenskonsulenterne deltager i arrangementerne.

Åndehullet har fire arrangementer i løbet af 2025:

Nytårstaffel

Festlig fejring af årsskiftet. En aften hvor der sættes fokus på hugge og festlig samvær. Vi byder på bobler, serpentiner, små delikatesser samt en tale. Herefter bydes op til dans, så støv festtøjet af og kom til en sjov aften.

Dato: torsdag den 30. januar 2025

Kl. : 16.00-19.00

Sted: Caféen på Henriksdal Plejehjem

Pris: 150 kr. pr. person

Tilmelding: Senest den 23. januar 2025 til demens@htk.dk eller på tlf.: 43 59 16 99

Midsommerfest

Fejring af midsommeren med lækker sommerbuffet. Traditionen tro vil der være båltale, fællessang og festlig stemning.

Dato: tirsdag den 17. juni 2025

Kl.: 17.00-20.00

Sted: Caféen på Henriksdal Plejehjem

Pris: 150 kr. pr. person

Tilmelding: senest den 10. juni 2025 til demens@htk.dk eller på tlf.: 43 59 16 99

Sensommerudflugt

Vi forlader kommunen og drager med bus ud i sommerlandet på Sjælland. Her besøger vi en huggelig have, hvor sanserne stimuleres af de mange skønne blomster, træer og buske. Der bydes på luksus smørrebrød, som er inkluderet i prisen. Drikkevarer købes separat.

Dato: tirsdag den 9. september 2025

Kl.: 9.30-15.30

Sted:

Pris: 150 kr. pr. person

Tilmelding: senest den 2. september 2025 til demens@htk.dk eller på tlf. 43 59 16 99

Spilleaften

Vi holder det kolde efterårsvejr på afstand med en hyggeaften, hvor vi rykker sammen om brætspillene. Vi byder på lækre snacks, kaffe og lidt sødt til ganen, imens vi spiller og morer os.

Dato: tirsdag den 11. november

Kl.: 16.00-18.00

Sted: Caféen på Henriksdal Plejehjem

Pris: 150 kr. pr person

Tilmelding: senest den 4. november 2025 til demens@htk.dk eller på tlf.: 43 59 16 99

Pårørendegruppe 1

Denne pårørendegruppe er for dig, som er pårørende eller nærtstående til et menneske med Alzheimers Sygdom.

Pårørendegruppen kan tilbyde dig mulighed for at indgå i et fællesskab med andre pårørende i samme situation, hvor tanker, følelser og erfaringer deles.

Høje-Taastrup Kommunes demenskonsulenter deltager og sætter rammerne for de månedlige møder i pårørendegruppen. Demenskonsulenterne bidrager med værktøjer og strategier til at håndtere hverdagen og relationen til den nærtstående med demens.

Demenskonsulenterne tilbyder ligeledes pårørendegruppens deltagere generel vejledning og rådgivning i etiske og juridiske spørgsmål.

Tilmelding: Fra gang til gang på mail: demens@htk.dk eller tlf.: 43 59 16 99

Kl.: 9.00-10.30

Sted: Mødelokale K4, Sundhedscenter Espens Vænge, Espens Vænge 44, 2630 Taastrup

Datoer i 2025:

Mandag d. 6. januar

Mandag d. 3. februar

Mandag d. 3. marts

Mandag d. 7. april

Mandag d. 5. maj

Mandag d. 2. juni

Mandag d. 7. juli

Mandag d. 1. september

Mandag d. 6. oktober

Mandag d. 3. november

Mandag d. 1. december


Pårørendegruppe 2

Denne pårørendegruppe er for dig, der er pårørende eller nærtstående til et menneske med Vaskulær demens, Lewy Body demens, Parkinsons sygdom med demens, Frontallapsdemens og Semantisk demens.

Pårørendegruppen kan tilbyde mulighed for at indgå i et fællesskab med andre pårørende i samme situation, hvor tanker, følelser og erfaringer kan deles.

Høje-Taastrup Kommunes demenskonsulenter deltager og sætter rammerne for de månedlige møder i pårørendegruppen. Demenskonsulenterne bidrager med værktøjer og strategier til at håndtere hverdagen og relationen til den nærtstående med demens.

Demenskonsulenterne tilbyder ligeledes pårørendegruppens deltagere generel vejledning og rådgivning i etiske og juridiske spørgsmål.

Tilmelding: Fra gang til gang på mail: demens@htk.dkeller på tlf.: 43 59 16 99

Kl.: 9.00-10.30

Sted: Mødelokale K4, Sundhedscenter Espens Vænge, Espens Vænge 44, 2630 Taastrup

Datoer i 2025:

Mandag d. 20. januar

Mandag d. 17. februar

Mandag d. 24. marts

Mandag d. 28. april

Mandag d. 26. maj

Mandag d. 16. juni

Mandag d. 18. august

Mandag d. 15. september

Mandag d. 20. oktober

Mandag d. 17. november

Mandag d. 15. december

Se også:

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje