Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presserum Nyheder og aktuelt Høje-Taastrup Kommune med i nyt samarbejde om solceller på tage

Høje-Taastrup Kommune med i nyt samarbejde om solceller på tage

Solceller på skoler, plejehjem og idrætshaller skal sætte strøm til den grønne omstilling.

Solceller på skoler, plejehjem og idrætshaller skal sætte strøm til den grønne omstilling. 12 kommuner i hovedstadsområdet og forsyningsselskabet HOFOR går sammen om at undersøge mulighed for at danne et selskab, der kan opsætte solceller på kommunernes bygninger. Det tværkommunale selskab vil være det første af sin art – og sætte fart på Danmarks grønne omstilling.

Solceller på skoler, plejehjem og idrætshaller, der sikrer grøn strøm i stikkontakten. Det er ønsket bag et nyt ambitiøst samarbejde, som en række kommuner har indledt sammen med HOFOR, hovedstadsområdets forsyningsselskab. De 13 kommuner bag samarbejdet er: Ballerup, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Glostrup, Ishøj, København, Rødovre, Vallensbæk, Tårnby samt Region Hovedstaden.

”I København vil vi rigtig gerne gøre brug af solens energi til grøn strøm, men tung jura og bureaukrati har længe spændt ben for at komme ordentligt i gang med solceller. Derfor er jeg glad for, at vi nu i samarbejde med HOFOR får undersøgt mulighederne for at danne et selskab, så vi forhåbentlig kan udnytte solens energi endnu bedre i den grønne omstilling af hovedstaden,” siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester (A) i Københavns Kommune.

Kommunerne og Region Hovedstaden har peget på HOFOR til at igangsætte samarbejdet og undersøge mulighederne for et fælles selskab. HOFOR har erfaringer med solenergi og er desuden offentligt ejet. Ideen med et fælles selskab er at udnytte viden på tværs og få stordriftsfordele. 

Meget skal falde på plads

Udfordringen har tidligere været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab, hvilket gjorde det administrativt bøvlet og dyrt for kommunerne. Men nye regler gør det nu muligt for kommuner og regioner at oprette ét selskab til at håndtere solceller på egne tagarealer og bygninger. Regler og regulering gør det dog stadig svært at få regnskabet til at balancere.

”Vi kommuner er meget optaget af alle tiltag, der kan reducere udledning af CO2 i vores bygninger – og mange af os er nået rigtig langt. Men vi oplever også, at reglerne gør det svært. Så nu er vi altså en række kommuner, der vil forsøge at gå sammen og finde løsninger. Det er en helt ny vej, der ikke er gået før, så der er meget, der skal falde på plads både juridisk og finansielt, inden vi er oppe at køre. Lovgivningen er helt ny, og ingen har erfaringer med et sådant selskab, så vi må se, hvad der er muligt, men vi har viljen til at arbejde for mere grøn strøm, siger Michael Ziegler, borgmester (C) i Høje-Taastrup Kommune.

Herunder: Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i Københavns Kommune, og Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune.