Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presserum Nyheder og aktuelt I Vridsløsemagle Landsby har man knækket koden til lokal fjernvarmeforsyning

I Vridsløsemagle Landsby har man knækket koden til lokal fjernvarmeforsyning

Høje Taastrup Fjernvarme går i front med en metode som leverer fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme. I går kunne Susan Alsø som den første landsbyboer i Vridsløsemagle skifte sit oliefyr ud med fjernvarme.

tre mænd og en kvinde ved siden af hinanden

Det blev fejret, at Susan Alsø som den første har fået fjernvarme i Vridsløsemagle. Fra venstre er det borgmester Michael Ziegler, Susan Alsø, formand for Høje Taastrup Fjernvarme Nils Olsen og direktør for Høje Taastrup Fjernvarme Astrid Birnbaum. Foto: Høje-Taastrup Kommune.

Indtil i går blev lidt over halvdelen af de 110 boliger i landsbyen Vridsløsemagle opvarmet med olie- eller pillefyr. Vridsløsemagle ligger nemlig for langt fra det eksisterende fjernvarmenet til at kunne blive tilkoblet.

Men for første gang i Danmark har selskabet Høje Taastrup Fjernvarme etableret fjernvarme i en hel landsby ved brug af en lokal løsning bestående af varmepumper i hvert enkelt hus og et kollektivt ledningsnet, der udnytter energien fra jordvarme i energibrønde og ledninger – et termonet. Og i går blev det fejret, at Susan Alsø som den første i landsbyen kunne tilslutte sig fjernvarme.

Susan Alsø fortæller:
“Det har været virkelig sjovt og interessant at være med på rejsen, og at få sådan et projekt til at lykkes. Vi har haft et godt samarbejde med Høje Taastrup Fjernvarme, som har været innovative og løsningsorienteret, og jeg er glad for, at vi nu også kan skrue op for varmen med god samvittighed og bidrage til kommunens grønne omstilling”.

Det skal været let

Fra Høje Taastrup Fjernvarmes side har man lagt vægt på, at det skal være så let for borgeren som muligt at være tilsluttet - præcis som hvis der var tale om en traditionel fjernvarmetilslutning.

Derfor har alle boliger i Vridsløsemagle fået det samme kampagnetilbud om gratis tilslutning, som Høje Taastrup Fjernvarme giver i de nye fjernvarmeområder, som i dag er opvarmet med gas.

De borgere, som valgte at tilslutte sig, har fået gratis etablering af stikledning til ejendommen og varmepumpe. Hver enkelt varmepumpe tilsluttes en ny elmåler, og fjernvarmeselskabet afregner elforbruget med et elselskab, mens kunden afregner for fjernvarme med fjernvarmeselskabet ifølge de almindelige fjernvarmetakster og en tillægstarif.

Godt halvdelen af husstandene i Vridsløsemagle har valgt at takke ja til den nye løsning, men anlægget er forberedt for tilslutning af alle 110 husstande, så de øvrige husstande ved betaling af et tilslutningsbidrag har mulighed for at blive tilkoblet.

Bestyrelsesformand i Høje Taastrup Fjernvarme Nils Olsen udtaler:
”Jeg glæder mig over, at Vridsløsemagle nu også kan få fjernvarme. Vi vil gerne udvikle og udbrede fjernvarmen. Vores strategi bygger på, at vi arbejder med nye, innovative løsninger, som her i Vridsløsemagle hvor den traditionelle fjernvarmeløsning ikke kunne lade sig gøre.

Jeg er stolt over, at vi ved brug af en anden teknologi – populært sagt et antal serieforbundne varmepumper med jordvarme som varmekilde - har kunne give beboerne i landsbyen adgang til fjernvarme og et forbrugerejet selskab. En løsning som kan sikre kollektiv varmeforsyning i mange mindre bysamfund, hvor traditionel fjernvarme bliver for dyr”.

Projektet blev i januar 2022 godkendt af Høje-Taastrup Kommune, og borgmester Michael Ziegler glæder sig over, at det endnu engang er lykkedes at etablere fjernvarme i et landsbyområde i kommunen:
”For nyligt kunne vi godkende et andet nytænkende projekt, som muliggør fjernvarme til landsbyerne Reerslev og Stærkende, og i dag kan vi fejre, at Vridsløsemagle er blevet tilsluttet fjernvarme. Vi er utrolig glade for det stærke samarbejde med Høje Taastrup Fjernvarme, som har haft afgørende betydning for, at 85% af alle boliger i kommunen er tilsluttet fjernvarme og yderligere 13% kan tilsluttes fjernvarme indenfor få år.”

Høje-Taastrup Kommune har en målsætning om, at al olie og naturgas til boligopvarmning i 2030 er udfaset i alle ejendomme i kommunen.

Forstå teknikken bag

Metoden som er anvendt til at levere fjernvarme til Vridsløsemagle gør brug af termonet.

Fjernvarmen leveres via et varmeanlæg (varmepumpe) i hver enkelt ejendom. Varmeanlægget er forbundet til et kollektivt ledningsnet (termonet), der udnytter energien fra jordvarme fra boringer i området.

Ledningsnettet bliver tilsluttet boringerne, som overfører energien fra jordvarmen til brinen (vand med IPA-sprit i ledningsnettet). Brinen cirkulerer rundt til forbrugerne via en fælles cirkulationspumpe. Fremløbstemperaturen på brinen er mellem 0 og 10 grader, og varmepumperne i husene opvarmer så fremløbstemperatur til minimum 60 grader.

 

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje