Skip til hoved indholdet
    Hjem Politik Politikker og planer Vækstpolitik 2018-2022

Vækstpolitik 2018-2022

Vækst er vejen til velfærd, og Høje-Taastrup Kommune vil tilbyde de bedste rammer for et godt hverdagsliv for både nuværende og fremtidige borgere.

Høje-Taastrup Kommune er i rivende udvikling. En udvikling, som betyder flere lokale arbejdspladser, mange nye virksomheder som flytter til kommunen og ikke mindst flere nye Høje-Taastrup borgere.

Det har krævet en ihærdig og målrettet indsats at komme hertil. Vi har investeret målrettet i udviklingen af nye attraktive bydele med fokus på fællesskab, nytænkning i byggeriet og nærhed til natur og grønne områder. Med ambitiøse byudviklingsprojekter som Nærheden og Høje Taastrup C øger kommunen sit udbud af nye moderne boliger, der imødekommer fremtidens livsstil og boligbehov.

Vi har også arbejdet hårdt og fokuseret på at give virksomhederne den bedst mulige service, da vi ved, at virksomhederne er motor for vores velfærd. Hvis det går det godt for dem, så går det godt for os. Erhvervslivet har kvitteret for indsatsen med at placere Høje-Taastrup i top blandt landets bedste erhvervskommuner og bedst på Sjælland i Dansk Industris erhvervsklima analyse.

Vi har de seneste år cementeret vores erhvervsmæssige styrker indenfor blandt andet transport og finanssektoren, og det betyder at vi har kunnet kalde os Danmarksmester i jobvækst. Fra 2013 til 2017 er antallet af arbejdspladser i kommunen steget med over 9.000. Antallet er ikke kun steget på grund af, at de eksisterende virksomheder udvider og vokser, men i høj grad også fordi flere virksomheder vælger at flytte til Høje-Taastrup.

Vækst er vejen til velfærd, og Høje-Taastrup Kommune vil tilbyde de bedste rammer for et godt hverdagsliv for både nuværende og fremtidige borgere. Selvom det går godt på mange parametre, så er vi langt fra i mål endnu, og vi har fortsat høje ambitioner.

Vi vil tiltrække endnu flere borgere og gøre det attraktivt for nye virksomheder at slå sig ned her. Med Vækstpolitik 2018-2022 ønsker Byrådet at bygge videre på kommunens styrker og det fundament for vækst, som allerede er skabt samt stille skarpt på de indsatser, der skal sættes i værk for at væksten fortsætter.

I Vækstpolitik 2018-2022 fokuserer vi derfor på at udvikle attraktive byer, som tilbyder en god ramme for hverdagslivet for kommunens nuværende borgere, og som samtidig kan tiltrække nye borgere, som følge af den spændende arkitektur i byen, de kulturelle oplevelser og grønne områder, som byerne i Høje-Taastrup også tilbyder. Vi skal være stolte af at bo i Høje-Taastrup Kommune, og det skal være en positiv oplevelse at besøge os. Erhvervslivet skal fortsat prioriteres højt, og ved at udvikle attraktive og levende byer tiltrækker vi også nye typer af virksomheder.

Høje-Taastrup Kommune har mange styrker, som skaber et unikt potentiale for vækst – og vi har som Byråd et ansvar for at forfølge dem. Med vækstpolitikken træffer vi derfor nogle bevidste strategiske valg, som skal sikre, at vi når i mål med vores ambitioner om at skabe de bedste rammer for både nuværende og fremtidige borgere og virksomheder. Vækst er vejen til et godt liv i Høje-Taastrup Kommune - vækst er vejen til velfærd.

På Byrådets vegne
Michael Ziegler, borgmester

Find information om

Vækstpolitik 2018 forholder sig til Udviklingsstrategi 2016-2028 for Høje-Taastrup Kommune.

Udviklingsstrategien sætter overordnet retning for kommunens udvikling med fokus på Vækst, Uddannelse og et aktivt liv. 

Den overordnede vision for vækst er blandt andet, at Høje-Taastrup er kendt for sine attraktive byer og grønne omgivelser med en mangfoldighed af aktiviteter og liv, som er skabt sammen med borgere og virksomheder. Her er et stærkt erhvervsliv og et dynamisk arbejdsmarked med endnu flere arbejdspladser og ressourcestærke borgere. 

Borgere og virksomheder handler i fællesskab og skaber en udvikling, der har gjort Høje-Taastrup til en endnu mere attraktiv kommune at flytte til og bo i.

Som fundament for den forsatte vækst og styrkelse af rammerne for både erhvervsudvikling og bosætning skal kommunens styrkepositioner fastholdes og udvikles. Den trafikale tilgængelighed, plads til byudvikling og et stærkt erhvervsklima er grundstenene.

For at sikre balance i befolkningsudviklingen og dermed et bæredygtigt grundlag for den økonomiske udvikling er det et mål at øge bosætningen og understøtte en stadig stigning i indkomst- og uddannelsesniveau blandt borgere i kommunen. Der sættes derfor ambitiøse mål for boligudbygningen, tiltrækning af ressourcestærke børnefamilier, erhvervsaktive borgere og vækst i lokale arbejdspladser.

Væksten er nødvendig for at sikre, at Høje-Taastrup Kommune fortsat kan tilbyde både nuværende og fremtidige borgere og virksomheder høj service og gode rammevilkår. Det handler om at skabe grobund for finansieringen af det lokale velfærdssamfund og Byrådets høje ambitioner om at skabe det bedste grundlag for et godt liv for borgerne i Høje-Taastrup kommune.

Høje-Taastrup Kommune skal være et sted, hvor man har lyst til at bo. Som attraktiv bosætningskommune skal byer, landsbyer og natur danne både funktionel og æstetisk ramme for hverdagslivet. Byer og boligkvarterer skal opleves indbydende og naturen skal være tilgængelig for borgere og besøgende. Arkitektur sættes på dagsordenen, og kommunens særlige kvaliteter og destinationer for rekreative oplevelser skal synliggøres.

Et ambitiøst læringsmiljø og høj faglig kvalitet i dagtilbud og skoler vægter også højt, når familier skal finde nyt bosted. Kommunen skal derfor fastholde og udvikle positionen som en af de kommuner, der er længst fremme med innovativ læring.

Dertil skal et mangfoldigt foreningsliv og kulturtilbud til borgere i kommunen bidrage til muligheden for et godt og aktivt hverdagsliv i kommunen.

Den optimale trafikale tilgængelighed til kommunen gør udviklingsområderne særligt attraktive for investering. For at styrke udviklingen af ledige erhvervsarealer rettes et særligt fokus på tiltrækning af nye virksomheder inden for brancherne; finans, handel og oplevelsesøkonomi. De nye byggerier skal integreres i byerne således, at bydele, områder og funktioner smelter sammen og tilsammen bidrager til levende, attraktive og velfungerende byer.

Ved professionel erhvervsservice ønsker kommunen samtidig at støtte iværksætteri og udviklingen af nye virksomheder, arbejdspladser og innovative partnerskaber i kommunen.

Vækstpolitikken har to overordnede mål:

  • Styrke indsatsen for attraktive byer som drivere for bosætning og erhvervsudvikling
  • Sikre de bedste rammer for at etablere og drive virksomhed i Høje Taastrup Kommune
  • Ved realisering af målene tages højde for bæredygtighed.

For at følge om initiativerne i vækstpolitikken har den ønskede effekt, har vi opsat nedenstående målepunkter, som vi vil følge igennem Vækstpolitikkens periode.

  • Stadig stigning i uddannelsesniveauet for Høje-Taastrups borgere
  • Stadig stigning i indkomst pr husstand
  • Øge antallet af lokale arbejdspladser med et særligt fokus på en stigning i antallet af arbejdspladser inden indenfor brancherne; finansiering og forsikring, erhvervs-service (IT, teknisk rådgivning mm), samt brancherne kultur, fritid og anden service tilknyttet til oplevelsesøkonomi samt vækst i antal nystartede virksomheder
  • Top 10 placering i undersøgelsen ”Lokalt Erhvervsklima” fra Dansk Industri

I Høje-Taastrup kommune udvikler vi byer for mennesker. Målet er levende byer, der udgør en god ramme for både bosætning, erhvervsudvikling og investering.

Byerne skal udvikles, så de møder nuværende og kommende borgeres ønsker til et godt og attraktivt bosted, et sted man kan være stolt af. Byerne skal også opleves som spændende for de, som besøger byerne eller har deres daglige gang til og fra de mange arbejdspladser i kommunen.

Erhvervsområder skal kunne håndtere nye krav og behov fra virksomhederne i takt med udviklingen. Erhvervsområder skal planlægges og udvikles, så de er konkurrencedygtige. Samtidig ønsker vi, at vores erhvervsområder fremstår indbydende og med god kobling til byen, både i forhold til infrastruktur, byggeri og arkitektur.

Attraktivt byggeri tiltrækker investering, tilflytning og opmærksomhed, og både byggeriets arkitektur, grønne områder og beplantning er medfortæller af byen eller områdets særlige karakter. Der rettes derfor et særligt fokus på byens indretning og arkitekturens bidrag til oplevelsen af en smuk by med byrum, der inviterer til ophold, fællesskab og rekreation.

I Høje-Taastrup Kommune går vi foran og sætter helt nye standarder for læringsmiljøet, som også er en del af byens rum. Kommunale funktioner og kulturtilbud skal udgøre mødesteder i byen og derigennem bidrage til byens liv og udvikling. Nye visionære læringshuse skal danne ramme for fremtidens folkeskole og børneliv, fremtidens arbejdskraft.

Byrummet har stor betydning for mødet mellem mennesker, aktivitet og udveksling af viden.

Bylivet opretholdes og spirer, når der er plads til nye måder at bruge byen på, nye bevægelsesmønstre og en midlertidig god ide. Byerne skal udvikles sammen med de, som bor i og bruger byen. Vi vil derfor skabe by, byliv og oplevelser sammen med borgere, virksomheder og interessenter.

I Høje-Taastrup Kommune er vi stolte af den smukke natur, de mange muligheder for rekreative og kulturelle oplevelser, de historiske bykerner og nye spændende boligområder. Vi vil brande kommunens kvaliteter og unikke særkender med henblik på synliggørelse af Høje-Taastrup Kommune som attraktiv bosætningskommune og en destination for oplevelser.

Det gør vi ved at:

  • Arbejde med stærke strategier for byernes udvikling

Byerne danner ramme for erhvervs- og boligudviklingen. Indsatser i form af bystrategier for henholdsvis Hedehusene, Høje Taastrup og Taastrup skal danne afsæt for en helhedsorienteret indsats for byernes vækst. Bystrategier skal svare på, hvordan den videre udvikling kan understøtte målet om vækst og en hensigtsmæssig udvikling af både handel, erhvervs- og boligområder i henhold den enkelte bys særlige karakter og potentiale.

Bystrategier skal konkretisere byernes udviklingspotentialer med afsæt i følgende karakteristik af den enkelte stationsby jf Kommuneplan 2014.

Høje Taastrup by: Et regionalt mødested for handel, erhverv og oplevelsesøkonomi

Taastrup: En klassisk stationsby med kultur, byliv og grønne rum til aktivitet

Hedehusene: En stationsby med kulturarv og nytænkning i byudviklingen. Et spændende bosted tæt på grønne omgivelser

  • Fremme og styrkelse af overordnet infrastruktur og bæredygtig mobilitet i kommunen

Tilgængelighed for medarbejdere og kunder er en af de vigtigste parametre, når en virksomhed skal vælge placering. Og tilgængelighed og infrastruktur er en af Høje-Taastrups absolutte styrker. Byrådet vil derfor arbejde for, at der fortsat er de bedste betingelser for en let og hurtig adgang til, fra og gennem kommunen både med offentlig og privat transport.

  • Fremme bosætning ved et varieret udbud af boliger og attraktive bykvarterer

Der udvikles derfor en boligpolitik, der med målet om et varieret boligudbud og attraktive bykvarterer, skal understøtte indsatsen for fastholdelse og tiltrækning af ressourcestærke borgere.

Attraktive bykvarter med fællesskab, plads til rekreation og ejerskab til udviklingen er et vigtigt trækplaster for bosætningen. Byrådet vil derfor arbejde for, at der i samarbejde med byens borgere og brugere skabes plads til midlertidige aktiviteter, pop-up kultur og byrumsprojekter, der understøtter målet om byen som attraktiv ramme for hverdagsliv, kulturelle fællesskaber og nye måder at bruge byen på.

  • Fremme attraktiv arkitektur og æstetik i byrummet

En attraktiv by er både velfungerende og smuk. Byens indretning og udtryk har betydning for, om man ønsker at flytte til et sted eller bevæge sig til og fra sin arbejdsplads. Byrådet sætter fokus på fremme af attraktiv arkitektur i bygninger og byrum tilpasset byens kulturarv og potentiale for udvikling. Der udarbejdes en strategi for fremme af den arkitektoniske udvikling i kommunen. Strategien skal samtidig udgøre et værktøj til dialog med borgere og projektudviklere om den arkitektoniske udvikling

  • Brande kommunen som bosætningskommune overfor forskellige målgrupper – blandt andet pendlere

Kommunen vil forsat arbejde med branding og synliggørelse af kommunens særlige kvaliteter og destination for oplevelser fx de mange attraktive boligområder, landsbymiljøer, Hedeland Naturpark, de grønne områder, særlige events og kvalitet i læringsmiljøet.

Høje Taastrup Kommune er en af Danmarks største pendlerkommuner, hvor over 28.000 pendler ind for at gå på arbejde hver dag. Det rettes et særligt fokus på branding af kommunen som potentielt bosted i forhold til denne målgruppe.

Høje-Taastrup Kommune vil fortsætte arbejdet med at sikre de bedste rammer for at etablere og drive virksomhed i kommunen. Kommunen har igennem en årrække oplevet en solid vækst i antallet af lokale arbejdspladser, men der er høje ambitioner om at øge antallet yderligere i den kommende årrække.

I de seneste år har Høje-Taastrup Kommune oplevet, at flere virksomheder indenfor de videnstunge brancher som IT, den finansielle sektor og rådgivervirksomheder er flyttet til. Det er brancher og virksomheder, som er karakteriseret ved at have mange medarbejdere på kontorarbejdspladser. Den udvikling ønsker kommunen at understøtte og forstærke ved vækstpolitikken.

Høje-Taastrup Kommune skal appellere til de virksomheder, hvor faktorer som adgang til veluddannet arbejdskraft, attraktive bosætningsmuligheder eller spændende innovations-miljøer spiller en afgørende rolle i forhold til lokalisering.

Et vigtigt i element i at sikre fortsat vækst er også at fastholde de nuværende virksomheder og give dem muligheder for at vokse og udvikle sig. Derfor skal vækstpolitikken fastholde et stærkt fokus på kommunens erhvervsservice. Dette for at cementere Høje-Taastrups position som en af landets bedste erhvervskommuner samt styrke virksomhedernes relation til kommunen. Stort kendskab til erhvervslivets udfordringer og behov er vigtige i forhold til strategiske beslutninger og for at tilbyde erhvervslivet de bedste rammevilkår er løbende dialog og kontakt afgørende.

Kommunen skal opleves som en aktiv medspiller i forhold til at skabe de bedste rammer for iværksætteri og entreprenørskab i Høje-Taastrup. Iværksættere spiller en vigtig rolle i forhold til at sikre konkurrence og innovation i vores samfund og økonomi. Innovative løsninger og nye forretningsmodeller udfordrer eksisterende virksomheder til at forny sig og øge produktiviteten.

En effektiv iværksætterindsats er en kilde til vækst og nye arbejdspladser og spiller således sammen med det strategiske mål om flere nye arbejdspladser frem mod 2022. Derfor skal det være attraktivt at starte virksomhed i kommunen, og der skal udvikles en iværksætterkultur og entreprenørskabsånd, som skaber og tiltrækker flere iværksættere til kommunen.

Det gør vi ved at:

  • Sikre udvikling og fokus på god erhvervsservice blandt kommunens medarbejdere

Det er vigtigt for virksomheders mulighed for vækst og udvikling, at deres kontakt med kommunen foregår hurtigt og effektivt. Derfor vil kommunen fortsat have fokus på at myndighedskulturen går hånd i hånd med servicekulturen. Vi vil fortsætte arbejdet med at skabe en servicekultur og have en løsningsorienteret tilgang blandt alle medarbejdere med virksomhedskontakt.

  • Udvikle et regionalt center for oplevelsesøkonomi

Med udviklingen af Det regionale Fritidsområde har Høje-Taastrup Kommune potentiale som regional destination for rekreative oplevelsesmuligheder. Der rettes et særligt fokus på tiltrækning af virksomheder med fokus på oplevelsesøkonomi og med et regionalt sigte.

  • Understøtte indsatser for fremme af inkubatormiljøer, testfaciliteter og iværksætterhubs

For at understøtte kommunens iværksættere bedst muligt skal Høje-Taastrup Kommune indtage en proaktiv og faciliterende rolle i at koble indsatser blandt private aktører til iværksætterne. Iværksætterne skal blandt andet kende til de mange tilbud, der findes hos private aktører som f.eks. Teknologisk Institut, InQvation, og Voxeværket. Der kan også etableres tættere samarbejde med uddannelsesmiljøerne som RUC, DTU og NEXT.

  • Fokus på branding og synliggørelse af udviklingsområder og kommunens styrkepositioner

Høje-Taastrup har allerede et godt omdømme i forhold til erhvervslivet. Kommunen skal fortsat fremstå attraktiv og som en god samarbejdspartner til de erhvervsfremme organisationer som arbejder med at tiltrække udenlandsk kapital og virksomheder til Danmark.

Det er vigtigt at cementere dette ved at have fokus på at være synlig og tilstede i både i medier og på andre relevante platforme.

Vi vil også målrette kommunikation og dialogen om muligheder i Høje-Taastrup Kommune overfor relevante aktører som CopCap, Invest in Denmark, Greater Copenhagen og andre eksterne erhvervsfremme aktører.

  • Bevare og udbygge dialogfora med virksomhederne

Dialog med virksomhederne og kendskab til deres ønsker og behov er afgørende for, at kommunen kan agere strategisk efter at skabe de bedste rammevilkår. Der er derfor tæt dialog med erhvervsforeningerne, ligesom der er oprettet både et Vækstråd og et Transport og logistiknetværk. Disse fora skal udbygges og styrkes, så de bliver endnu mere involveret i at sikre optimale betingelser for erhvervsliv.

  • Fremme af strategiske partnerskaber og samarbejder med fokus på vækst

For at fremme de erhvervsmæssige vækstpotentialer vil kommunen fortsat have fokus på at understøtte og indgå i relevante strategiske partnerskaber og samarbejder. Det kan være jobcenteret, som indgår partnerskaber med lokale virksomheder for at sikre, at de får den arbejdskraft de efterspørger. Det kan også være i forhold til at udvikle fremtidens skole i samarbejde med virksomheder, med fokus på de kompetencer som efterspørges i det 21. århundrede.

Her kan du læse bilag til vækstpolitikken, som beskriver udviklingen af styrkeposition, kort og udvalgte fakta.

Bilag-vaekstpolitik-2018-2022.pdf

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje