Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Støtte og omsorg Børn og unge med behov for støtte Misbrugsbehandling for unge

Misbrugsbehandling for unge

Er du forælder til en ung under 18 år, eller er du selv ung under 18 år, og er du i tvivl om, hvorvidt et misbrug af alkohol, hash eller andre euforiserende stoffer er ved at opstå, kan du få hjælp.

Flere tilbud ved et evt. misbrug

For de fleste unge er rusmidler en del af festkulturen, og forbruget er derfor også begrænset til dette. Det kan kaldes et eksperimenterende forbrug, hvor den unge afprøver grænser og gør sig erfaringer.

For andre unge bliver forbruget problematisk og udvikler sig til et egentligt misbrug, som kan skabe alvorlige problemer i hverdagen. Det kan f.eks. være, når forbruget gør det svært at passe skole, overholde aftaler og indgå i sociale sammenhænge.

Et sådant misbrug af alkohol, hash og andre stoffer kan være et alvorligt problem – ikke mindst når det handler om børn og unge mennesker.

Hvorvidt et svingende forbrug udvikler sig til et vedvarende misbrug, kan hænge sammen med forskellige forhold i den unges liv. Misbruget kan være et symptom på, at der er andre ting i den unges liv, som ikke fungerer.

Er du forælder til en ung under 18 år, eller er du selv ung under 18 år, og er du i tvivl om, hvorvidt et misbrug af alkohol, hash eller andre euforiserende stoffer er ved at opstå, kan der ydes rådgivning til den unge og/eller forældre.

I Høje-Taastrup Kommune ønsker vi at tage hånd om problemet så hurtigt som muligt. Vi vil gerne forhindre, at den unges forbrug udvikler sig til et reelt misbrug. Vi yder råd og vejledning, så den unge kan komme på rette kurs, inden et langvarigt behandlingsforløb bliver nødvendigt.

Undersøgelse og behandling
Har du dog en begrundet bekymring om, at dit barn/unge har brug for særlig støtte udover almindelig rådgivning, skal det undersøges, hvilken støtte den unge eventuelt har behov for (servicelovens § 50). Vi lægger vægt på at medinddrage den unge og familien og at skabe en helhedsorienteret løsning – ikke kun i forhold til et misbrug, men ud fra den unges samlede situation.

Vi ved, hvor vigtigt det er at handle hurtigt og målrettet, hvis et alvorligt misbrug er konstateret. Vi ved også, at det er vigtigt, at både forældre og den unge er motiverede for at tage kampen op mod misbruget.

Unge under 18 år med et misbrug af alkohol og stoffer, der medfører alvorlige sociale og adfærdsmæssige problemer, har således krav på, at der iværksættes behandling indenfor 14 dage.

Kendetegn for misbrug
De adfærdsmæssige problemer skal have en karakter, som gør, at den unge ikke kan fungere i sin hverdag, i familien, på uddannelsen eller arbejdet.

Der er tale om unge med sociale, fysiske og/eller psykiske skader forårsaget af stofmisbruget. Behandlingen kræver samtykke fra forældre og fra den unge, når den unge er fyldt 15 år (Servicelovens § 101).

Samarbejdspartnere
For at kunne skræddersy det rette behandlingsforløb for den enkelte unge har vi i Høje-Taastrup Kommune et samarbejde med forskellige eksterne udbydere af misbrugsbehandling – både lokalt og uden for kommunens grænser.

Udbyderne er godkendt af kommunen og eksterne konsulenter, som sikrer en høj kvalitet og bred variation i tilbuddenes karakter og målgrupper.

Du kan henvende dig til Familie- og Dagtilbudscentret, hvis du er under 18 år og vokser op i en familie med misbrugsproblemer. Det kan du f.eks. gøre til Åben Anonym Rådgivning, som består af medarbejdere i Familie- og Dagtilbudscentret og Skole- og PPR-centret.

Du kan også kontakte det private tilbud Novavi Ung Revers, der tilbyder gratis hjælp til børn og unge under 25 år. Tilbuddet er gratis, og du kan henvende dig til Ung Revers, uanset hvor du bor. Ung Revers har afdelinger i blandt andet Herlev, Glostrup og Roskilde.

Hjælp til pårørende fra Dit Rum

Når én i familien bruger hash, stoffer eller medicin, har resten af familien brug for støtte.

Dit Rum og Høje-Taastrup Kommune er gået sammen om at hjælpe børn og unge (0-24 år) og deres familier – helt gratis. Mange har allerede benyttet sig af muligheden.
Alle pårørende kan ringe anonymt til Dit Rum og få luft for bekymringer og konkret rådgivning til hele familien. Find kontaktoplysninger til Dit Rum på tilbuddets hjemmeside: www.ditrum.nu

 

For børn eller unge, som ikke selv henvender sig med deres misbrug eller bekymring herom, arbejder Høje-Taastrup Kommune aktivt for at nå ud til denne målgruppe igennem direkte kontakt i øjenhøjde med de unge borgere.

Går den unge i en af Høje-Taastrup Kommunes fritids- eller ungdomsklubber, kan du eller den unge også henvende sig her med en bekymring om et muligt eskalerende forbrug/misbrug. Medarbejderne vil fortroligt kunne vejlede og henvise til kommunens relevante instanser, hvis der skal handles videre på bekymringen.

Kontakt Familieafdelingen i Familie- og Dagtilbudscentret med din bekymring om dit barns/unges misbrug på:

Tlf.: 21 68 41 44.

Mail: fdc@htk.dk

Familie- og Dagtilbudscenter

Telefon: 43 59 10 00  |  e-mail: fdc@htk.dk  |  Telefontider  |  Adresse

Brug sikker mail (Digital Post), hvis du sender følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje