Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Presserum Nyheder og aktuelt Høje-Taastrups rådhus er i finalen om Building Awards 2023

Høje-Taastrups rådhus er i finalen om Building Awards 2023

Rådhuset er nomineret i kategorien ”Årets Bygning” - prisen uddeles af Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Høje-Taastrup Kommunes rådhus set fra oven med tagterrassen på 9. etage - den er offentlig tilgængelig i rådhusets åbningstid. Foto: Kontraframe. 

Rådhuset vandt i september Berlingskes pris som Byens Bedste Arkitektur 2023. Nu er rådhuset nomineret til byggeprisen Building Awards, og vinderen afsløres 9. november. Rådhuset er bl.a. nomineret for at have sat helt nye standarder for bæredygtigt rådhusbyggeri.

Indstillingen er beskrevet således på Building Awards hjemmeside:
”Det nye rådhus i Høje-Taastrup er en imponerende ni-etagers bygning med en iøjnefaldende facade og en stor tagterrasse med soldæk og grøn beplantning. Bygningen er placeret i den nye bypark og har med tiltag som genbrugt beton, solceller og intelligent energistyring sat helt nye standarder for bæredygtigt rådhusbyggeri.”

Samarbejdspartnere

Arkitekter: PLH Arkitekter og Atelier Lorentzen Langkilde
Ingeniør: COWI
Entreprenør: Nordstern (tidligere CASA)
Bygherrerådgiver: MOE/Artelia Group
Indretning: mtre/C.F. Møller Architects
Masterplan for bydelen Høje Taastrup C: COBE

Pionerprojekt: Genbrugsbeton

Høje-Taastrup Kommune har været med i et pionerprojekt, hvor fundamentet til det nye rådhus er bygget med genbrugsbeton. Der er genanvendt 1088 tons tilslag fra Taastrupgaard – det svarer til ca. 27 lastbillæs, der ikke skal graves op af jorden. Rådhuset er den første større offentlige bygning i Danmark, hvor der er anvendt genbrugsbeton. Betonen har gennemgået et omfattende testprogram og er blevet kvalitetssikret. Projektet er et samarbejde mellem Høje-Taastrup Kommune, Nordstern (tidl. CASA), KAB, Norrecco, PELCON og Unicon.

Jord er genanvendt

Den overskydende jord fra rådhusbyggeriet – 9000 tons - er brugt til byggeriet af Børne- og Kulturhuset i Taastrupgård. Ved at bruge jorden lokalt er der sparet 30 tons CO2, da 250 lastbillæs undgik at skulle køre over i alt 5500 km. udenbys fra.

Det blev således et ”loop” mellem de to byggepladser med jord fra rådhuset til Børne- og Kulturhuset (Taastrupgård) og beton fra Taastrupgård til rådhuset.

Solceller

På taget af teknikhuset på 9. sal: 113 m2, forventet årsproduktion 18 MWh.
På taget af byrådssalen: 175m2, forventet årsproduktion 21 MWh.

Solcellerne dækker en del af rådhusets elforbrug, hvorved der spares 3,64 tons CO2 årligt.

Intelligent energistyring

Hele huset er styret af et såkaldt CTS-anlæg, der automatisk korrigerer for udendørs påvirkninger som sol, blæst, temperatur osv. Lys, varme og ventilation tilpasses også brugernes varierende brug af lokalerne, således at der kan opretholdes et godt indeklima med minimalt energiforbrug. Bygningen opvarmes med lavtemperatur-fjernvarme samt tilskudsvarme fra de store glasfacader. Byrådssalen er forsynet med et varmegenvindingsanlæg, så den varme, der trækkes ud af luften, kan genanvendes til opvarmning af ny luft.

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Rådhusets åbningstider

Rådhusets lukkedage

Genveje