Skip til hoved indholdet

VILD i Høje-Taastrup Kommune

Bliv inspireret til en tur i de mange VILDE natur- og friluftsområder i Høje-Taastrup, som både rummer skøn natur og et rigt dyreliv.

I Høje-Taastrup Kommune mener vi, at naturen er en vigtig kilde til et væld af spændende natur- og friluftsoplevelser, som du kan opleve både på egen hånd og sammen med dem, du holder af. Du finder VILDE natur- og friluftsområder samt historiske landskaber, som rummer skøn natur og et rigt dyreliv. Der er desuden etableret rekreative faciliteter og opholdsmuligheder, som gør det sjovt for hele familien at bevæge sig derud og måske endda tage en overnatning i et af de mange sheltere.

Download oversigtskort over VILDE områder

Find din næste VILDE tur

Engvadgårdsparken er en grøn og levende oase, hvor sanserne er i højsædet.

Parken er hjemsted for Fløngs eneste bevarede gadekær. I den sydlige del kan du gå på opdagelse i det eventyrlige landskab, hvor terrænet bugter sig i et blomsterhav kombineret med stenbunker og små træbroer. Her er særligt gode forhold for biodiversiteten og gode chancer for at opleve et interessant dyreliv. I den nordlige del af parken er der plads til boldspil på den store plæne. Du kan også afprøve Den Blå Plads. Her kan du blandt andet prøve kræfter med himmelnettet, som er et stort, blåt klatrenet, der både udfordrer din fysik og opfordrer til leg. Du kan også slå dig løs på trampolinerne, spille på musikinstrumenterne eller tage et hvil i hængekøjerne. 

Møllebakken er en grøn bypark midt i byen, hvor du kan lege i det grønne, se det kulturhistoriske fundament fra Fløng Mølle eller tage et hvil i græsset. Bakken er med sin 42 m over havet et glimrende udsigtspunkt.

Møllebakken har en vild karakter med græsser og urter og er hjemsted for sommerfugle og mange andre insekter og smådyr samt et rigt fugleliv. Stedet har derfor en stor biodiversitet. På dele af Møllebakken går der får, som hjælper med at holde græsset nede og pleje naturen. Kommer du forbi om foråret og sommeren, kan du opleve fårenes lam hoppe rundt i græsset.

Rundt omkring på bakken står der flere æbletræer, der kan mætte en lækkersulten mave om efteråret. Bakken er også alletiders til leg, og om vinteren kan du kælke. 

Fløngskoven er en ny skov, som blev plantet i sommeren 2014.

Du kan bevæge dig gennem området via grusstier. I skoven er der lavet et stort shelter med bålsted og bord-/bænkesæt, hvor I kan hygge med hele familien. Der er også lavet en indhegnet hundeskov, hvor du kan slippe hunden løs.

I den lille sø tæt på shelteret kan I sejle med hjemmelavede avisbåde, som I måske har lavet hjemmefra. Skoven rummer mange forskellige træarter som bøg, eg, fuglekirsebær, douglasgran og tuja. På de lysåbne arealer blomstrer vilde urter, og mod vest græsser køer i en indhegning, som en del af naturplejen.

Skoven besøges ofte af dygtige jægere som musvågen og fiskehejren. Bliver du i området til skumringstid, hører du måske vandriksens grisehyl. 

Sengeløse Naturpark er et skønt natur-og friluftsområde, som byder dig ind via en stor indgangsnaturportal.

I parken findes et væld af urter og planter, som blandt andet tiltrækker mange sommerfugle. Mod øst findes en shelterplads med fire sheltere omkring en bålplads. Du kan også gå på jagt efter et hemmeligt shelter, som ligger skjult i parken. Tæt på shelterpladsen er en stor bålhytte med bålplads for op til 30 personer, samt et handicaptilgængeligt muldtoilet.

Mod nord finder du Storkøbenhavns længste udendørs rutsjebane på 25 m samt en svævebane.

Der er også søer i naturparken, hvor du kan komme tæt på vandet via gangbroer og opholdspladser. Kom rundt i parken via handicaptilgængelige grusstier, trampestier og enkelte trapper. Prøv også naturparkens mountainbikespor.

Forten er en lille, grøn perle, midt i Vridsløsemagle by. Ved Forten er naturen i højsædet med træer, buske og blomster, der tilgodeser insekt- og dyrelivet, kvashegn og farverige fuglekasser. Tag børnene med på Fortens legeplads, hvor de kan prøve klatretårnet, gyngerne, sandkassen eller kravle igennem legerøret.

Du kan også finde større sten og træstammer i området, som lægger op til balanceleg. Er du blevet sulten undervejs, er der mulighed for at grille og nyde din medbragte mad ved områdets grill og bord-/bænkesæt.

I Vridsløsemagle er der tegn på, at der har boet mennesker her helt tilbage til for 10.000 år siden, og ved kanten af højdedraget umiddelbart vest for Vridsløsemagle ligger den ene af oprindeligt to tætliggende bronzealderhøje, Baunehøj.

Vestskoven er Danmarks største nyetablerede skov med et areal på 14 km2.

Skoven er et stort rekreativt natur- og kulturområde med blandt andet bålpladser, sheltere og en naturskole. Det er også her, du finder Kroppedal Museum, Vestegnens kulturhistoriske museum, samt en vikingelandsby.

Ved Porsemosen kan du se grundridset af Ole Rømers landobservatorium, der blev fundet i 1978 af en amatørarkæolog. Skoven er også hjemsted for Herstedhøje, et kunstigt bakkelandskab, som ligger 67 m over havet, med udsigt til blandt andet Københavns skyline og Stevns Klint. For foden ligger Herstedhøje Naturcenter. I Vestskoven finder du også Sjællands største sten, Hvissingestenen. Stierne i skoven gør det nemt at komme rundt på gåben, på cykel eller til hest.

I Hedehusene Kulturpark er der er noget for enhver smag.

Parken, der omkranser Kulturhuset Hedehuset, byder på en stor plæne, hvor du kan opleve parkens kunst, spille bold eller nyde solen på et tæppe. Ved plænen finder du æblelunden, hvor der er plads til ro og fordybelse.

Gennem hele parken formidles Hedehusenes spændende historie; du skal blot følge kulturstien, som slynger sig gennem parken. I hele parken er der opholdsmuligheder i form af bænke, bord- /bænkesæt og hængekøjer, hvor du kan tage et hvil. Midt i parken kan du benytte en sjov legeplads med udendørs musikinstrumenter, en interaktiv edderkop og en petanquebane.

Alle stierne er handicaptilgængelige. I dagtimerne er der adgang til toilet og vand i kulturhuset.

Baldersbrønde er en lille bypark, der ligger midt i Baldersbrønde landsby.

Landsbyen og parken har en historie, der går helt tilbage til stenalderen. I parken er et blomstrende engareal, et lille gadekær og opholdsmuligheder. Tæt på byparken kan du gå på opdagelse i miniskoven, hvor naturen er i højsædet. Hele byparken er forbundet af handicaptilgængelige stier, der fører dig rundt i området.

Baldersbrønde er en af de gamle landsbyer i Høje-Taastrup Kommune, som var beboet i stenalderen. Baldersbrønde var struktureret som en sluttet fortelandsby med gårdene omkring en åben forte med et gadekær. I dag er Baldersbrønde ligesom Kallerup blevet opslugt af stationsbyen Hedehusene, og de fleste gamle gårde er væk og erstattet af parcelhuse.

Hakkemosen er et stort natur- og friluftsområde for hele familien.

Her er en naturlegeplads, to bålhytter med grill, sheltere placeret rundt om søerne, Økobasen og trolden Teddy Venlig, en af de seks glemte kæmper, lavet af kunstneren Thomas Dambo. Tæt på naturlegepladsen findes en stor indhegning med køer. I sommermånederne er der adgang til toilet og vand.

Med fiskekort kan du fiske i Hakkemosen. Søen er sund med flotte betingelser for liv af muslinger, krebsdyr og en god karpebestand. Dog er karper fredet og skal sættes ud igen efter fangst. I Hakkemosen kan du også opleve et væld af fugle, finde vandsalamandere eller lede efter den sjældne orkidé, skovhullæbe.

Naturområdet er fyldt med spiselige planter, som du gerne må plukke.

St. Vejleådal er en 11,3 km lang grøn kile, der strækker sig mellem Høje-Taastrup Kommune og Albertslund Kommune.

Her finder du både søer, åer, enge, krat, skov, hundeskov, sump, moseområder, strandenge og enkelte kunstige bakker. Friluftsmulighederne er mange, og du kan blandt andet fiske, sove i sheltere, ride, padle i kano eller spille golf. 

Gennem området løber flere skiltede gå- og cykelruter, herunder Maratonringen, Kløverstierne og Vestegnsruten. I ådalen findes også to af Vestegnens seks glemte kæmper, nemlig Thomas på Bjerget og Lille Tilde. Nord for Tueholm Sø sætter den lokale kogræsserforening hvert forår kvæg og får ud på engene.

Hedeland er et stort natur- og friluftsområde med et særpræget og spændende landskab, som giver levesteder for sang- og vandfugle, insekter og sommerfugle, frøer og firben samt blomster og andre planter.

Inde i Hedeland kan du bevæge dig rundt på hele 100 km stisystemer. Du kan også komme rundt til hest eller på en af de mange mountainbikeruter. Der findes bord-/bænkesæt og grillpladser flere steder i Hedeland, så du kan tilberede og nyde din medbragte mad. Derudover rummer området en lang række aktivitetsfaciliteter som golfbane, legeplads, fitnessudstyr, ridebane, hundeskov, gokart- og motocrossbane, petanquebane, den store skibakke og veterantogbanen.

Hedeland har tilmed fået to nye beboere, troldene Månemor og Glade Anders.

 

Egeskoven Friluftspark er et stort natur- og friluftsområde for hele familien.

I Egeskoven er der et væld af aktivitetsmuligheder. Her kan du gå på opdagelse i skoven, se bregnerne gro i skovbunden og finde et varieret dyreliv med blandt andet insekter, fugle, harer og rådyr. Du kan også tilberede din medbragte mad over bål og nyde naturens stilhed fra et af de fire sheltere eller den store bålhytte. I de fire sheltere er der tilmed vinduer i taget, så du fra soveposen kan opleve den smukke, mørke stjernehimmel, hvis der er skyfrit. Du kan også prøve kræfter med diskgolfbanen eller den helt nye fodboldgolfbane.

Hele området er forbundet via handicaptilgængelige stier. I dagtimerne er der adgang til toilet i Hedehusene Idrætspark

Kilen er et langstrakt grønt strøg med blomstrende urter.

Det ligger i et boligområde og strækker sig fra Høje-Taastrup Gymnasium i øst til Frøgård Allé i vest. Området har både et parklignende præg med varieret terræn og klippet græs, samt områder med vildere natur og højere vegetation.

Hvis du tager en tur gennem den grønne kile, kan du se smukke blomstrende urter som blandt andet musevikke, almindelig kællingetand og foderkulsukker. Urterne tiltrækker masser af bier og sommerfugle, der er vigtige for områdets biodiversitet. Du kan også finde enkelte fugtige områder, større sten, gamle træer, træstammer og grene. Mod øst strækker sig en større bakke, der er perfekt som udsigtspunkt og til at tage et hvil i græsset.

Åbenheden er en central park i Høje-Taastrup og er med sin længde på ca. 1 km Danmarks længste legeplads for folk i alle aldre.

Parken har plads til aktiviteter som markeder, teater, opera og koncerter, og der er grønne oaser med en mangfoldighed af træer, blomster og planter og et særligt område, hvor børn kan lege og lære om naturen.

Det er også muligt at prøve kræfter med verdens længste skaterbane, en multibane i flotte blå farver og en legeplads for de mindste. Du har mulighed for at nyde din medbragte mad ved et af Åbenhedens bord-/bænkesæt. Åbenheden fungerer også som regnvandsbassin, da der ved store regnskyl opsamles regnvand i skaterrenden, som opmagasineres og efterfølgende anvendes til vanding af parkens beplantning.

Midt i Taastrup by ligger Selsmosen.

Selsmosen er en livlig vandaktivitetspark med mange sjove aktiviteter og opholdsmuligheder! I parken er der givet plads til både den velplejede og den lidt mere vilde natur, til VILD glæde for parkens dyreliv.

På søen er der et rigt fugle- og dyreliv, et flot springvand og vandaktiviteter i form af tømmerflåder og trædesten. På land er der også spændende muligheder. Du kan for eksempel prøve kræfter med parkens musikinstrumenter, vandlabyrint, klatrebro eller tage en tur på løbestien.

I parken er der bord-/bænkesæt og grillområde, hvor du kan tilberede og nyde din medbragte mad. Trænger du til et hvil, kan du benytte parkens bænke, vippestole og tre hængekøjer, hvorfra du kan nyde solen og vandet.

Vandtårnsparken er en hyggelig, lille bypark, som ligger ved Gasværksvej i Taastrup.

I parken kan du tage et hvil på en bænk i solen, nyde de smukke blomster eller lege på den indhegnede legeplads. Parken ligger ved et gammelt vandtårn fra 1908 og strækker sig på begge sider af Gasværksvej. Vandtårnsparken består af den gamle domhushave med smukke træer, nyere buskbeplantning, en lille dam, staudebede og legepladsen med blandt andet gynger, fjedervipper og et klatrestativ.

Den nyere del tættest på vandtårnet blev anlagt i 2002 med træer, buske og runde staudebede. I 2020 blev rosenhaven erstattet med insektvenlige stauder i højbede, klatreplanter og en vandskulptur. Parken har også bord-/bænkesæt, hvor du kan spise din medbragte mad.  

Mølleparken er en grøn bypark med plads til ro og fordybelse.

Mølleåen slynger sig gennem parkens landskab, og smukke træbroer forbinder åens breder og gør det muligt at komme helt tæt på vandet. Åens forløb er omkranset af græsser og urter til glæde for insekt-og dyrelivet. I parken finder du også rododendron- og staudebede, der kan vække sanserne i kraft af deres farver og dufte. Læg også mærke til den store hvidpil, som er kendetegnende for parken. Her kan du sætte dig på en bænk i forårssolen og nyde synet af løgene i fuldt flor eller de intense farver og dufte fra sommerens stauder og roser.

Du kan også spille diskgolf på parkens 13-hullers bane. Har du ikke golfdisks, kan de lånes på biblioteket på Taastrup Hovedgade.

Tag familien med, og besøg Røjlegrøften Naturpark.

I den store park møder du et kuperet landskab og åbne arealer med et rigt dyre- og planteliv. Du kan for eksempel finde urter som cikorie, dagpragtstjerne, slangehoved og musevikke, som blandet andet tiltrækker sommerfugle og bier. Besøger du parken ved skumringstid, så kig godt efter rådyrene. Der løber grusstier og græsstier rundt i hele området, og de er oplagte til en motionstur til fods eller på cykel.

Medbring madpakke, eller tilbered jeres frokost på de opsatte grill, mens børnene leger på naturlegepladsen eller på motionspladsen. Her er også et shelter med bålplads og et handicaptilgængeligt muldtoilet. Der er handicaptilgængelige stier med bænke rundt om i parken.

Se også:

Hold dig orienteret om Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune
Rådhusstræde 1
2630 Taastrup

CVR: 1950 1817

Telefon: 43 59 10 00
Mail: kommune@htk.dk

Genveje